Af en toe een ijsje of sorbet eten kan absoluut geen kwaad, maar je overdrijft best niet met de hoeveelheid. Let ook op voor toppings die veel extra calorieën en suikers bevatten zoals slagroom, chocoladesaus of nootjes. Werk je ijsje liever af met vers fruit.
“Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo'n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er 'slechts' 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
Als je het echt over gezond hebt, zijn alle sorbet smaken natuurlijk op basis van fruit, en zolang dit met vers fruit bereid is en geen pasta uit de fabriek bevat is dit een verantwoorde keuze.
Er zitten 126 kilocalorieën in 1 schaaltje (100 gram) sorbetijs.
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
Sorbetijs bestaat in principe uit water, fruit(siroop) en suiker (dus dat kun je als veganist of lactose-intelorant prima eten) maar fabrikanten gebruiken soms ook kleine beetjes room in sorbetijs – pas dus op!
Wat is sorbetijs? Sorbetijs wordt meestal gemaakt van vruchtensap of vruchtenpuree, water en suiker. Je kunt ook een sorbet maken van drank, zoals dit sorbetijsje van 'blanco de verano'. Wanneer er room wordt toegevoegd aan het mengsel in plaats van water, heet een sorbet een 'sherbet'.
Traditioneel wordt in de Franse keuken sorbet gegeten tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht, om de smaak in de mond te neutraliseren; tegenwoordig echter ook daar veelal als nagerecht.
Als we puur naar calorieën kijken, lijken waterijsjes en sorbet meteen de betere keuze, maar twee bolletjes sorbet bevatten nog steeds zo'n 30 gram suiker. Dat zijn vijf klontjes! Af en toe een ijsje of sorbet eten kan absoluut geen kwaad, maar je overdrijft best niet met de hoeveelheid.
Het minste suiker zit in een waterijsje of sorbetijs dat gemaakt is op basis van fruit. Dit is te herkennen aan de stevige, niet-glimmende structuur. In dit ijs is geen room of melk toegevoegd en ook geen vet, hierdoor bevat het relatief weinig calorieën.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje).
Favoriet 1 lactosevrij ijs: Sorbet ijs
Het meeste sorbet ijs is lactosevrij. Het is fris, fruitig en lekker.
Sorbetijs. Sorbetijs zoals we dat vandaag de dag kennen heeft echter een heel andere structuur. Het is een op water gebaseerd ijs, dat gedraaid wordt gevroren. Je komt geregeld sorbetijsrecepten tegen die een kleine hoeveelheid zuivel bevatten, technisch gezien heb je het dan over sherbet.
Sorbetijs: 1 bolletje is een dagkeuze. Met 1 bolletje van 50 gram krijg je ongeveer 60 kcal binnen.
Minste calorieën
Waterijs, zoals de naam al stelt, is op waterbasis waardoor een waterijsje zo'n 40 calorieën bevat. Sorbetijs bestaat uit een minimum van 25 procent fruit (15 procent voor citrusvruchten) en bevat wederom geen melkbestanddelen. Een bolletje sorbetijs bevat ook zo'n 40 calorieën.
Het eiwit zorgt er bovendien ook voor dat er minder snel kristallen zullen vormen. Een scheutje wodka maakt je sorbet nóg zachter. Alcohol bevriest niet zo makkelijk en zorgt ervoor dat de ijskristallen in je ijs minder groot worden.
Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan.
Er zit 0,1 gram vet in 1 schaaltje (100 gram) sorbetijs, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Sorbetijs hoort fruit en suiker te bevatten en is vaak plantaardig. De meeste supermarkten hebben een ruim aanbod sorbetijs. In de meeste ijssalons waar men het ijs zelf maakt, zijn veel variaties 100% plantaardig sorbetijs te verkrijgen. Denk aan frambozen, bosbessen, meloen, passievrucht, mango, perzik, citroen, etc.
Roomijs of sorbetijs
Gelukkig kun je het meeste sorbetijs wel eten', legt Ilse uit. 'Roomijs bestaat uit melk, suiker room en eieren. Sorbet en waterijs bestaat meestal uit water, fruit en suiker. Toch is het goed opletten, want ook hier kan soms melk of ei in zitten.
Hoeveelheid eiwit in sorbetijs:
0,2 gram.
Suiker: Een goede sorbet staat of valt met de juiste verhouding fruit-suiker of suikervervangers; Een suikerconcentratie ergens tussen de 20 procent en 30 procent zou in de meeste gevallen goed moeten zijn.
Antwoord van Jeroen Meus. Glucose of glucosepoeder zorgt ervoor dat je roomijs beter schepbaar blijft en dat er minder kristallen in het roomijs voorkomen. Gebruik rond zestig gram poeder per liter ijs dat je maakt, het resultaat zal een stuk beter zijn!