Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden. Je maag- en darmslijmvlies kunnen beschadigd raken, waardoor je darmwand minder goed voedingsstoffen opneemt. Je zult ook een zwaardere zweetlucht krijgen en uit de mond ruiken.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Vitaminen en mineralen
Knoflook behoort tot de bolgewassen, net als bieslook en ui. Het is een lookgewas, net zoals prei dat is. Knoflook bevat onder andere vitamine B6, vitamine C, kalium en fosfor. En die vitaminen en mineralen zijn ontzettend gezond!
MINDER BUIKVET DOOR KNOFLOOK
Wetenschappers laten nu zien dat knoflook ook nog eens een gunstig effect heeft als je (een keertje) te veel vet eet. Het vet wordt door de knoflook beter verwerkt in de lever en dat is op zijn beurt weer gunstig om buikvet te voorkomen.
Knoflook is goed voor de huid en wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van de medische aandoening psoriasis. In knoflook zitten namelijk veel ontstekingsremmende stoffen. Het wrijven van knoflookolie op het gebied met psoriasis kan de problemen verminderen.
Het gebruik van verse knoflook (1 tot 2 teentjes per dag) is aan te raden. Nederlanders eten relatief weinig knoflook. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanjaarden, die per persoon gemiddeld anderhalve kilo knoflook per jaar eten, wat neerkomt op zo'n 450 teentjes: zo'n beetje de aanbevolen hoeveelheid.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
In hoge doses kan knoflook een branderig gevoel geven in de mond, lichaamsgeur geven, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en het maagdarmstelstelsel irriteren en maagpijn, gasvorming en zelfs braken veroorzaken (2,3).
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Aan knoflook worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven die (nog) niet wetenschappelijk op overtuigende wijze bewezen werden. Aangezien er wordt beweerd dat knoflook onder andere tegen kanker en hart- en vaatziekten beschermt, speelt de industrie daarop in. Geniet met mate van knoflook.
Knoflook heeft een sterke smaak en indringend aroma. Gebruik ongeveer 1-4 teentjes knoflook per recept voor 4 personen.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je adem tussen de 8 en 48 uur blijven ruiken naar knoflook. Als je dus een belangrijke dag hebt waarvoor je absoluut niet naar deze geur wil ruiken, dan kun je dus beter minimaal een dag van tevoren geen knoflook meer eten.
Knoflook neutraliseren
Muntthee (werkt beter dan een kauwgompje, die helpt alleen tijdelijk). Doe wat citroensap in een glas water en drink dit voor of nadat je knoflook eet. Peterselie: kauw op de steeltjes van peterselie nadat je de knoflook hebt gegeten. Groene thee drinken na het eten, zoals deze van NewFysic.
Niet geheel onverwacht bleek het munt de meest effectieve oplossing tegen de lookgeur, maar dan in de vorm van rauwe muntblaadjes. Ook rauwe appel en sla bleken te helpen - de resultaten waren vijftig procent beter dan wanneer de proefpersonen enkel water dronken.
Knoflook puur eten
Sommige mensen eten teentjes knoflook puur, zoals ze ook tabletten slikken, bedoeld om ziekten te voorkomen of gewoon om de bloedcirculatie te versterken. Nodig is dat niet: dat rauwe knoflook het meest gezond is, betekent nog niet dat je die dan maar puur moet eten.
Dorst door knoflook
Het lichaam bevat bepaalde pijnreceptoren die onder andere gevoelig zijn voor stofjes als capsaïcine in rode pepers, maar ook het stofje allicine in knoflook. Om verlichting te zoeken, kan dit aanzetten om te drinken, vandaar de dorst.
Uien en knoflook in onderzoek
Het bleek dat bij het vaak eten van groentes van de alliumfamilie (knoflook, uien, lente uitjes) minder kanker voorkwam. Het duidelijkst was het verband tussen het eten van veel uien en een kleinere kans op darm, eierstok- en keelkanker.
Honing en knoflook gaan ontstekingen tegen en hebben een natuurlijke pijnstillende werking die behulpzaam kan zijn bij aandoeningen als artritis, vochtretentie en spierziekten. Beide ingrediënten gaan virussen tegen en bevorderen de aanmaak van antilichamen die de luchtwegen beschermen.