Wij raden aan om gemiddeld 2-3 gram losse thee per 200 ml water te gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 1 theelepel losse thee. Wil je de intensiteit aanpassen aan jouw smaakvoorkeur? Geen probleem!
Een mok bevat doorgaans ca 2 dl, een theekopje ca. 175 ml. In theezakjes zit meestal 2 gram thee.
2 gram thee is grofweg 1 theelepel.
Voor witte thee is dit anders, gebruik hiervoor 1 eetlepel dan heb je ook ongeveer 2 gram thee. Zet je jouw thee altijd in een pot van (laten we zeggen) 1 liter?
Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
Plaats het theezakje of theekijper in het warme water.Op het etiket staat ongeveer hoelang je de thee kunt laten trekken.Haal het theezakje of theeknijper uit het water en je kunt genieten van een heerlijk kopje losse thee.
Over het algemeen geldt dat je verse witte thee, groene thee, Oolongthee en zwarte thee kunt hergebruiken, dus álle theeën van verse theeblaadjes kunnen meermaals worden afgetrokken.
Eigenlijk is 2 gr thee voor 1 liter water meer dan voldoende. Dit komt ongeveer overeen met 1 koffielepel. Hou je van een sterkere thee, dan kan je de hoeveelheid opdrijven tot 2 gr per kop.
– Je neemt je glazen theepot (zonder filter erin of haal hem eruit). – Je vult die met 1 liter water met de juiste temperatuur voor de thee die je gaat gebruiken. – Je doet er 1 klein koffielepeltje (2 gram) thee in. – Je laat je thee minstens 10 à 15 minuten staan voor je begint te drinken.
Wij raden aan om gemiddeld 2-3 gram losse thee per 200 ml water te gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 1 theelepel losse thee. Wil je de intensiteit aanpassen aan jouw smaakvoorkeur? Geen probleem!
Voor een kop thee gebruik je ongeveer 2 gram losse thee, dit is 10 gram per liter. Zet je een hele pot thee, kijk dan van te voren even hoeveel water erin gaat en spoel de pot een keer om met kokend water om hem voor te verwarmen.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Bij thee praat je over theïne, dezelfde stof als cafeïne, waar je het bij koffie over hebt. Beperk de inname van cafeïne/theïne per dag tot 200 milligram, dat komt neer op zo'n drie kopjes zwarte of groene thee.
Thee is gezond. Sinds een aantal jaren is er in Nederland zelfs een echt thee-advies. Nergens op de wereld bestaat zo'n advies maar wel bij ons. De Gezondheidsraad zegt dat het gezond is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken, omdat deze theesoorten de bloeddruk verlagen.
Giet het water uit je voorverwarmde theekopje en doe losse thee in een theezeefje of -filter (1 à 2 theelepels per kopje). Leg het zeefje of je theezakje in het kopje. Overgiet de thee met het water van de juiste temperatuur. Zet je meteen een hele pot thee, reken dan 1 kopje water per theelepel thee (of per builtje).
Een zakje van 50 gram thee is voldoende voor gemiddeld 30 koppen thee of 15 volle potten thee.
"Niet hengelen met je theezakje of op en neer soppen. Door die bewegingen worden de bitters makkelijker losgelaten in je thee." Melk en suiker? "Suiker onderdrukt de smaak.
Doe een theezakje in een glas, giet er kokend water op en laat 2 tot 3 minuten trekken. Het water verkleurt alleen onder in het glas. De andere methode is soppen: het zakje direct in het water op en neer bewegen. Op deze manier kleurt het water direct egaal.
Ook handig om te weten: een theelepel is 5 milliliter en een eetlepel 15 milliliter. Een eetlepel staat dus gelijk aan 3 theelepels.
De theebladeren van de theeplant doen het goed in een omgeving met een lage luchtvochtigheid. Bewaar de losse thee om die reden op een droge plek in huis. Geuren en smaken van thee vervagen bij blootstelling aan (zon)licht. Vermijd daarom doorzichtige zakjes en potjes en leg de thee op een donkere plek.
Planten bemesten
Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof. Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen.
“Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is namelijk niet zo gevoelig voor bacteriën,” zo legt ze uit.