Klimop snoeien is helemaal niet moeilijk. Je gaat op precies dezelfde manier te werken als bij een andere haag. Met een heggenschaar knip je de klimopwand tot op de gewenste breedte.Wij raden aan om de wand niet breder te laten worden dan 30-40 cm.
In het voorjaar kun je de hedera heel kort snoeien. De plant ziet er dan tijdelijk misschien iets minder mooi uit, maar je zult zien dat de klimop al snel weer flink gaat groeien. In het najaar is het aan te raden om enkel de lange uitschieters te snoeien. Zo breng je de haag weer mooi in model voor de winterperiode.
Wij raden u wel af om gedurende vorstperiodes in de winter te snoeien. De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar, in april en mei na de eerste groei. En in het najaar, Augustus, September zodat de klimop nog kan herstellen van de snoeibeurt voordat de winter invalt.
Om ervoor te zorgen dat je Hedera klimop er het hele jaar netjes en vol bij staat, adviseren wij om twee keer per jaar te snoeien.
Klimop kan je in principe het hele jaar door snoeien maar wij raden af om het in de winter te doen.
Snoei de hedera in toom
De hedera Hibernica is een snelle groeier. Je zult deze 2x per jaar moeten snoeien om deze in toom te houden. Het snoeien kun je gewoon doen met een heggenschaar, het vraagt niet veel speciale aandacht!
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Antwoord: Het blad van de klimop planten is licht giftig als het gegeten wordt. Sommige mensen kunnen ook uitslag krijgen na aanraking met klimop of krijgen tijdens het snoeien van klimop last van kriebels in hun luchtwegen.
Een klimop is een plant die over het algemeen behoorlijk snel groeit. Hoe snel de plant precies groeit, is onder meer afhankelijk van het type klimop dat je hebt staan. Zo groeit een Hedera hibernica tussen de 40 en 60 centimeter per jaar, terwijl de Hedera helix zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar groeit.
Klimop kan wel 400 jaar oud worden. De stengel wordt dan zo dik als een boomstam.
Je kan er voor kiezen om klimop chemisch te verwijderen. Het gebruik van bijvoorbeeld azijn of javel helpt om de wortels te verzwakken, maar laat ze uiteraard niet verdwijnen.
Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar.Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid. Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.
Soms is het beter te snoeien, dan niets te doen. Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien. Ook als u een tak voor in een vaas wilt knippen: doen!
Snoeien doet groeien! Door planten regelmatig te snoeien, zullen ze goed groeien en bloeien. Door het snoeien maken ze nieuwe uitlopers (takjes) waardoor ze voller worden. Er zijn verschillende momenten om te snoeien, dat is afhankelijk van de soort plant.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Niet in de volle zon snoeien
Buiten het feit dat dit voor jezelf niet zo prettig is, is het ook voor de plant niet fijn. Wanneer je snoeit laat je namelijk snoeiwonden achter op de takken en bladeren, waardoor het vocht van de plant of boom snel verdampt. Dit veroorzaakt snel bruine bladeren of randjes.
Hoe klimop snoeien
Eigenlijk knipt u een klimopwand ook net als een haag. Met een scherpe heggenschaar knipt u de wand op de gewenste breedte. Snoeien kan ook met een elektrische heggenschaar. Gaat het slechts om weinig twijgen dan kunt u ook een snoeischaar gebruiken.
Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk. Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen.
Als de bladeren bruine of gele randen/vlekken krijgen, of zelfs uitvallen, dan is dit vaak een teken van te veel water. Sla enige tijd het watergeven over en verminder daarna de periodieke watergift. Wanneer de bladeren lichter van kleur worden, is dit een teken dat de kamerplant te veel licht ontvangt.
De vele voordelen van klimop
Want het blad beschermt de muur tegen felle zon in de zomer. In de winter houdt hij 'm juist warm met z'n bladerdeken. De klimop dempt ook nog eens buitengeluiden. En hij vangt fijnstof op.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Hoe moet ik klimop verdelgen? De beste manier om klimop blijvend te verwijderen, is door de wortels uit de bodem te halen en de plant vervolgens, met de nodige dosis geduld, te laten afsterven. Dit vraagt tijd maar is wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de klimop niet teruggroeit.
Het hele jaar door helpt de klimop namelijk dieren. Zo is het een ideale schuilplaats voor vogels, insecten en spinnen en overwinteren er verschillende ongewervelden. Bovendien: de klimop helpt vlinders, zweefvliegen en bijen tot eind september aan nectar.