De beste kilometerstand voor jou Maak een schatting van het aantal kilometers dat je jaarlijks denkt af te leggen. Als het meer dan 25.000 is, ga dan eerder voor een tweedehands auto met weinig kilometers. 'Weinig kilometers' op de teller is 50.000 voor een auto van 2 à 3 jaar en 80.000 voor een auto van 4 à 5 jaar.
Redelijke kilometers
De gemiddelde persoon zet 19.200 km per jaar op zijn auto. Door dit aantal te vermenigvuldigen met de leeftijd van de auto, kan men de redelijke kilometerstand van een auto berekenen. Dus, 96.000 km per jaar voor een auto die vijf jaar oud is, zou als een redelijke kilometerstand worden beschouwd.
200.000 kilometer als ondergrens
Simpelweg omdat het, gemiddeld genomen, gezien de kilometerstand min of meer normaal is dat vanaf dat moment zaken als de koppeling, versnellingsbak, schokbrekers, distributieriem, dynamo en startmotor in theorie aan vervanging toe kunnen zijn.
Ook 20.000 kilometer per jaar is een veel gekozen kilometerbundel. Deze bundel is perfect voor mensen die net even iets meer dan gemiddeld rijden.
De kilometerstand is belangrijk
De staat van de meeste onderdelen kan hier namelijk van afgeleid worden. Een auto slijt immers vooral wanneer deze veel gebruikt wordt. Kritieke onderdelen, zoals de motor, de transmissie, de koppeling en alles hieromheen gaan langzaam maar zeker kapot.
De grens van 200.000 km wordt soms ten onrechte beschouwd als het einde van de levensduur van het voertuig, vooral voor dieselmotoren. In werkelijkheid kan je een goede zaak doen met een tweedehandsauto met 200.000 km, als die goed werd onderhouden.
Wat is een hoge kilometerstand voor een tweedehands auto? Een hoge kilometerstand van over de 200.000 kilometer is hoog. Zeker wanneer het om een tweedehands auto met benzinemotor gaat. Historisch gezien gaat zo'n motor 250.000 kilometer mee.
Bij 30.000 km per jaar kom je al snel uit bij diesel of hybride. Het hangt ook van je eigen voorkeur af. De genoemde Renault Megane en Ford Focus zijn hele goede diesel opties.Bij hybride zou je kunnen kijken naar een Toyota Prius of een Lexus CT 200H.
Bij 25.000 kilometer per jaar is een hybride auto het goedkoopst. Daarna volgt de LPG auto en in dit geval is het rijden met een benzineauto het duurst. Ook hier geldt weer dat we de elektrische auto apart moeten vergelijken.
Geef je niet door dat meer km gereden hebt dan opgegeven bij je verzekering?Dan loop je het risico dat je autoverzekeraar een eventuele schade niet uitkeert. Bij een schade wordt je kilometerstand gecontroleerd. Daarnaast noteert de garage bij elke APK en onderhoudsbeurt de kilometerstand in je onderhoudsboekje.
Je kan de vraag 'Hoe lang gaat een auto mee? ' dus prima beantwoorden; gemiddeld 19,2 jaar! De oudste nog rijdende auto is ietsje ouder.
De meeste personenauto's rijden op benzine. Een benzineauto reed in 2021 gemiddeld 9,8 duizend kilometer. Auto's met andere brandstofsoorten hadden gemiddeld een hoger jaarkilometrage. Een elektrische auto reed gemiddeld 15,1 duizend kilometer en een diesel gemiddeld 18,0 duizend.
Antwoord van Erik Jan. 240.000 km is tegenwoordig geen uitzonderlijk hoge kilometerstand voor een benzine-auto. De gemiddelde kilometerstand op het moment dat een auto naar de sloop gaat, ligt in ieder geval hoger. De levensduur van een auto (in jaren of kilometers) is sterk wisselend.
Levensduur van een auto
Uit onderzoek van ACEA blijkt dat een auto in Nederland gemiddeld 10,6 jaar oud is. Ter vergelijking: in Luxemburg is de gemiddelde autoleeftijd slechts 6,4 jaar.
Benzinemotoren gaan gemiddeld 250.000 kilometer mee. Bij goed onderhoud kan het vaak nóg meer kilometers maken. Dieselmotoren houden het langer vol. Zij kunnen zeker de 350.000 op de kilometerstand aantikken.
Ga je voor een tweedehandsauto? Dan is september jouw maand. In september komen namelijk veel nieuwe auto's op de markt, waardoor de verkoop van tweedehandsauto's omhoog gaat. Zo is de keuze ineens reuze, wat jou in een goede onderhandelingspositie zet.
Het aantal kilometer vermenigvuldig je ook met 2. In 20 minuten rijdt de auto dus 30 km. Vervolgens maak je samen met de leerlingen de volgende som. Leg uit hoe je de tijdsduur kunt uitrekenen aan de hand van de afstand.
Tegenwoordig worden er ook steeds zuinigere motoren ontwikkeld. Was tien jaar geleden een verbruik van 1 liter brandstof per 15 kilometer al een redelijk zuinig verbruik, tegenwoordig is 18 of zelfs 20 kilometer per liter brandstof al gewoon.
Het Guinness World Record voor de meeste kilometers afgelegd door een niet-commercieel voertuig staat op naam van een Volvo P1800S uit 1966, bestuurd door de New Yorker Irv Gordon. De heer Gordon kocht de auto nieuw en reed er 3,2 miljoen mijl mee – oftewel 5,15 miljoen kilometer – tot aan zijn overlijden in 2020.
Benzine, diesel of elektrisch
Benzine is zo bijvoorbeeld het voordeligst als u minder dan 15.000 km per jaar rijdt. Boven de 40.000 km is het aan te raden om voor een diesel wagen te gaan. Zeker ook als u vaak lange afstanden aflegt, zoals 50 kilometer op snelwegen en buiten de bebouwde kom.
Er is geen officiële definitie die bepaalt of een auto een youngtimer is. Sommige verzekeraars behandelen een 10 jaar oude auto al als youngtimer, 'jonge oldtimer' of hobbytimer. Maar meestal moet de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar liggen.
Die onbelaste kilometervergoeding dekt voor velen de kosten niet en een berekening van Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) bevestigt dat. Volgens VZR is een onbelaste kilometervergoeding van €0,31 voor een gemiddelde middenklasser een reële kilometervergoeding.
Waar een auto al 70.000 tot 150.000 kilometer kan rijden, is dit voor een motor al aan de hoge kant. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel bedrijven waar je vrijblijvend kunt uitzoeken hoeveel je motor waard is en waar je het beste bod krijgt.
Dan kunt met de RDW-kentekencheck gratis een oordeel over de kilometerstand opvragen. Door het kenteken in te vullen, krijgt u - naast allerlei andere voertuiggegevens - het laatste oordeel over de kilometerstand te zien.