Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen.
Probeer de Tawny port eens met een wat jongere, sterkere en hardere kaas: Edammer, Cantal, Gruyère, Emmentaler, Morbier en Tomme. Probeer een Ruby port eens met een zachte kaas met toch een stevige smaak, zoals Brie en Port Salut.
Port drink je als aperitief, als digestief of gewoon zo. Als aperitief kan Port gedronken worden met een amuse van vis of zeevruchten, of gebaseerd op peulvruchten met noten. Als digestief is Port lekker met een klein kaasplankje of met een zoet toetje (crème brulée).
Een Vintage port heeft een krachtige volle smaak en kunt u daarom goed combineren met een stevige kaas zoals Blue Stilton en of een fraaie schimmelkaas. Een mooi kaasplankje met kweeperengelei, wat toastjes, gebrande of gerookte amandelen en gedroogd fruit zorgt voor een feestelijk geheel met een goed glas port.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Allereerst zijn er verschillende soorten op basis van kleur, namelijk rode port, witte port en rosé port. De rode port soort wordt altijd gemaakt van blauwe druiven, die de kleur aan de port geven.De witte port soort wordt gemaakt van witte druiven.
Port wordt vaak te warm geserveerd.Schenk zowel witte als de ruby en tawny port als aperitief iets gekoeld. 's Avonds wordt port op kamertemperatuur gedronken, maar net als bij wijn geldt ook hier de kamertemperatuur van voor de centrale verwarming, 16-18 °C dus.
Goede port Jaren
960, 1963, 1966, 1970, 1975, 1977, 1980, 1985, 1991, 1992, 1994, 1997, 2000, 2003, 2007, 2009, 2011, 2016 uiterst zeldzaam en duur zijn de topjaren van nog langer geleden 1912, 1927, 1945, 1948. dit zijn de officieel gedeclareerde Portjaren.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Alcoholische dranken zoals Ruby Port zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Ruby Port kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Port en sherry zijn versterkte wijnen die in de volksmond worden geconsumeerd na het diner of als dessertwijn. Port wordt gemaakt van druiven die in de Douro-regio in Noord-Portugal worden verbouwd, terwijl sherry wordt gemaakt van witte druiven in een stad in Spanje.
De Tawny, Ruby en Colheitas Ports worden gedegusteerd tussen 10°C en 12°C, bij het aperitief of bij vlees of kaas.Zij kunnen ook goed koud, op ijs worden geserveerd voor een "Porto Fresco".
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Port ... Salut is niet alleen onmisbaar op een kaasplankje, maar ook in warme gerechten, salades of op een broodje is de kaas een waar culinair avontuur. Naast de stukken zijn er ook Port Salut plakken. Deze plakken, met zeer zachte en milde smaak, zijn een lekkere afwisseling voor op je boterham.
Port hoort bij de koude winterdagen,
Port is een versterkte wijn , meestal rond de 20 % alcohol, een wijn met natuurlijke restsuikers. Voor de gisting stopt voegen de wijnboeren, brandewijn ( aquardente in het Portugees) toe, doordat de gisting dan stopt blijven er suikers over om de port zoet te laten smaken.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Die is zachter en complexer dan de Ruby.
Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn aan toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet van smaak.
Port oftewel portwijn bevat de meeste calorieën per 100 milliliter. Maar per glas bevat port een stuk minder calorieën dan een glas wijn. Een glas wijn bevat vaak 150 milliliter en port slechts 35. Eén glaasje port zou dan slechts 55 calorieën bevatten.
Rosé port is lichter van smaak, roze van kleur en daarom ook als een echte (na)zomerdrank te drinken. Gekoeld of met een paar blokjes ijs smaakt rosé port het lekkerst. De rosé port wordt gemaakt volgens het traditionele proces dat ook wordt gebruikt voor het maken van rosé wijn.
Rode wijn is rijk aan polyfenolen die kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben, terwijl witte wijn het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Wijn, zowel rood als wit, heeft echter veel meer gezonde effecten.
Een Tawny port die mooie zoetheid van jong fruit combineert met de houtachtige smaak van de rijping van oudere wijnen. Deze Tawny port is goed te combineren met kaas en noten.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Je kunt ruby port het beste iets gekoeld drinken, op zo'n 12 graden. Tawny port rijpt langer op vat dan de ruby, en is daarom ook dieper en rijker van smaak (én kleur). Een goede tawny herken je een een nummer op de fles, dat staat voor het aantal jaren dat -ie gelegen heeft.
Onbeperkt houdbaar
'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan. Behalve door te veel te drinken kun je van oude sterke drank niet ziek worden.