Skyr is geen yoghurt Skyr is een soort verse plattekaas. Skyr wordt volgens een typisch Ijslands procédé gemaakt: aan magere melk worden zuursel (melkzuurbacteriën) en wat stremsel (enzymen) toegevoegd. Daarna wordt de wei (vloeistof) gefiltreerd van de wrongel waardoor men een dikke stevige massa bekomt.
Skyr is een melkdessert zoals yoghurt en platte kaas. Skyr wordt echter gemaakt met een andere bacteriecultuur, waardoor het zorgt voor een ander eindresultaat. Skyr heeft een veel dikkere structuur dan yoghurt, een beetje vergelijkbaar met platte kaas of Griekse yoghurt, maar dan toch nog nét eventjes anders.
Bacteriën zoals Streptococcus thermophilus en Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus spelen een belangrijke rol bij de fermentatie van skyr. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de productie van yoghurt, maar de gist die actief is in de lage temperatuurstap zorgt ervoor dat het product een skyr wordt en geen yoghurt .
Net als kwark is Skyr een verse kaassoort: de producten ondergaan alleen de eerste stappen van de kaasproductie. De bacteriekolonie waar de melk in het begin mee wordt geïnjecteerd zorgt ervoor dat de eiwitten gaan samenklonteren (schiften), waardoor men gemakkelijk de waterige restanten (wei) kan verwijderen.
Skyr bevat dus net zoveel gezonde voedingsstoffen als yoghurt en plattekaas, en als surplus is het eiwitgehalte hoger. Dat maakt Skyr een iets gezondere keuze dan andere yoghurt- en plattekaasproducten, op voorwaarde dat je kiest voor de natuurlijke versie.
De skyrcultuur bestaat uit enzymen, bacteriën of gisten. Maar niet in alle soorten skyr komen bacteriën aan te pas, terwijl die als probiotica werken, met een gunstig effect op de darmen.” “Skyr is gezond en verzadigend voor het ontbijt, omdat het van nature een mager product is.
Gezondheidsvoordelen
Probiotica: Yoghurt is een uitstekende bron van probiotica, met name BB12, dat uniek is voor skyr en de gezondheid van de darmen bevordert . Hartgezondheid: Bewijs toont aan dat zuivelproducten zoals skyr in verband kunnen worden gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, dankzij mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.
Eén portie zuivel staat gelijk aan 125 gram skyr. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks drie porties zuivel te consumeren.
Al honderden jaren genieten IJslanders van Skyr als onderdeel van hun dagelijkse dieet. Zorgvuldig gezeefd om een heerlijke, dikke textuur te creëren, is het vetvrij en rijk aan eiwitten. Nu kunt u ook genieten van yoghurt in IJslandse stijl.
Skyr bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten.Maar er zitten juist veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen, in. Het heeft een hoog gehalte aan eiwitten en calcium heeft, maar een laag vetgehalte. Voor de hoeveelheid eiwitten is heel gunstig.
Griekse yoghurt en skyr hebben vergelijkbare voedingsprofielen. Deze tabel geeft aan dat magere Griekse yoghurt iets meer calorieën, eiwitten, koolhydraten en suikers bevat dan skyr . De voedingswaarde van elk kan echter per merk verschillen.
In klassieke kwark wordt namelijk naast de melkzuurbacteriën ook stremsel toegevoegd, net als bij kaas. Dit ingrediënt maakt hét verschil tussen yoghurt en kwark. Ook mag kwark bijvoorbeeld pas kwark genoemd worden van de Warenwet als het eiwitgehalte in de vetvrije droge stof ten minste 60% is. Bij yoghurt is dit 37%.
Skyr is misschien niet voor iedereen
Omdat skyr van melk wordt gemaakt, moet u skyr vermijden als u allergisch bent voor caseïne of wei — de twee eiwitten die in melk zitten. Bij deze personen kunnen skyr en andere producten op melkbasis een allergische reactie veroorzaken met symptomen die variëren van een opgeblazen gevoel en diarree tot anafylaxie ( 25 ).
Het voornaamste verschil tussen skyr en andere yoghurts of zure melk is dat het traditioneel wordt gemaakt met magere melk waaraan stremsel is toegevoegd, terwijl de cultuur ook wordt gebruikt . Stremsel is ook wat skyr een technische kaas maakt in plaats van een yoghurt of iets dergelijks.
Arla® Skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Technisch gezien voldoen onze :ratio KETO* vriendelijke zuivelsnacks niet aan de officiële standaard van identiteit voor yoghurt vanwege de extra plantaardige vetten . Het is gefermenteerd en bevat levende en actieve culturen die vergelijkbaar zijn met yoghurt.
De levende en actieve culturen van Skyr kunnen helpen de spijsvertering gezond te houden, het immuunsysteem te versterken, schimmelinfecties te voorkomen en het slechte cholesterol te verlagen . Omdat het van magere melk wordt gemaakt, is het altijd vetvrij. Skyr wordt vaak vergeleken met Griekse yoghurt, maar het is dikker, romiger en bevat meer eiwitten en minder suiker.
Dit komt door de eeuwenoude IJslandse culturen en de zuivelmelk (soms volle melk) die wordt gebruikt om de skyr te maken.
Voordelen van Skyr
Het bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen en bevat doorgaans minder suiker, koolhydraten en vet dan de meeste yoghurts.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
De voedingswaarde
Zoals je ziet, is de Skyr van de Lidl qua voedingswaarde super! Weinig calorieën, suiker en vet en lekker veel eiwit! Vergelijkbaar met normale magere kwark, maar natuurlijk een stukje smaakvoller en zoeter :).
Regelmatig Skyr consumeren kan de gezondheid van uw skelet en darmen ondersteunen en kan de bloedsuikerspiegel verbeteren en uw risico op osteoporose verminderen . Probeer Skyr in zoete en hartige recepten zoals havermout en taco's, of geniet ervan op zichzelf wanneer u trek heeft in een snelle en heerlijke eiwitrijke snack.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Zuivel kan daadwerkelijk ontstekingsremmend werken
Ongezoete (gewone) Griekse yoghurt en skyr zijn eiwitrijk en bevatten vaak levende en actieve culturen die probiotische voordelen kunnen bieden, legt London uit. Probiotica zijn "vriendelijke" bacteriën die helpen de immuniteit te versterken en de darmfunctie te reguleren.