Dat is geen probleem: als je de honing verwarmt, dan wordt het weer vloeibaar. Je kunt gekristalliseerde honing nog eten. Het ziet er minder smakelijk uit, maar is het nog steeds veilig om te eten.
Door de hoeveelheid suiker past er namelijk slechts af en toe een klein beetje in een gezond eetpatroon. Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt.
Als je de honing verwarmt, wordt deze weer vloeibaar. Dit kun je doen door de pot in een pannetje met warm water te zetten. In de winter kun je de pot honing ook op de verwarming zetten om zachtere honing te krijgen.
Gekristalliseerde honing kun je met behulp van verwarming weer vloeibaar maken, maar als honing wordt verhit tot een temperatuur boven de 45 graden treedt er kwaliteitsverlies op. Juist de voor honing zo kenmerkende enzymen gaan dan verloren.
Honing kan sporen bevatten van de bacterie clostridium botulinum. Deze bacterie leeft normaal gesproken in de grond en kan via de pootjes van een bij in honing terechtkomen. De bacterie maakt de giftstof botuline aan, die al in kleine hoeveelheden erg giftig kan zijn.
Honing kan natuurlijke gifstoffen bevatten
Als de dichtheid van bloeiende giftige planten of in bepaalde gevallen van honingdauw van insecten die zich voeden met giftige planten, gedurende een bepaalde periode hoog is, kan de honing aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke toxines zoals grayanotoxine ophopen, wat "gekke honingvergiftiging" veroorzaakt.
Honing mag nooit boven de 40 graden worden verwarmd, dan verliest het zijn goede bestanddelen. Zorg ervoor dat je altijd het deksel goed afsluit. Er mag zo min mogelijk zuurstof bij honing bij de komen. De samenstelling van honing trekt snel vreemde geuren en vocht aan wat leidt tot het verliezen van smaak en bederf.
Vorming van giftige verbindingen
De vorming van HMF wordt beïnvloed door factoren zoals temperatuur, tijd en het type honing. Daarom kan overmatige verhitting leiden tot de ophoping van schadelijke stoffen, waardoor de honing mogelijk onveilig wordt voor consumptie.
Dit is natuurlijk af te raden, omdat u dan te veel suikers zou binnenkrijgen. Daarnaast gaan de voedingsstoffen makkelijk verloren. Als u honing boven de 40 tot 45 graden verwarmt, worden de enzymen vernietigd. Laat uw thee daarom eerst afkoelen tot drinktemperatuur voor u honing toevoegt.
Hoe maakt de bij de honing? Ze laat het overtollige vocht van de nectar verdampen en voegt dan enzymen toe. Honing houdt niet van warmte. Als je hem verhit boven de 45°C verliest het zijn geneeskrachtige eigenschappen.
Honing verandert van kleur, textuur en verliest zijn voedingswaarde wanneer het wordt gekookt of verhit. Sterker nog, het verhitten van honing kan giftig worden en de textuur veranderen, net als lijm .
Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Wanneer de honing hard is geworden, moet de honing verwarmd worden. Honing van de imker wordt tot maximaal 40 graden Celsius verhit. Deze temperatuur is gelijkend aan de warmte in een bijenkast. Bij het verwerken van honing blijven alle enzymen op deze manier bewaard.
Honing verhitten boven 140 graden F gedurende meer dan 2 uur zal snelle degradatie veroorzaken . Honing verhitten boven 160 gedurende welke tijdsperiode dan ook zal snelle degradatie en karamellisatie veroorzaken. Over het algemeen veroorzaakt elke grotere temperatuurschommeling (10°C is ideaal voor het bewaren van rijpe honing) bederf.
Je kunt honing het beste vloeibaar maken door het te verwarmen tot maximaal 40 graden. 'Ik doe het in de oven op de allerlaagste stand of in een warmhoudkast. ' Je kunt het ook langzaam verwarmen in een pannetje water, zolang de temperatuur niet boven de 40 graden uitkomt. 'Laat het dus niet koken!'
Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning). Maar neem er ook weer niet te veel van op, want honing is een vorm van suiker. Havervlokken zijn vezelrijk en daarom gunstig voor de verwijdering van gifstoffen. Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren.
Wij adviseren om honing niet te verwarmen boven de 40-45 graden. Wacht even tot je warme drank op drinktemperatuur (of nog iets koeler) is en roer er dan pas honing door. Zo profiteer je optimaal van de honing.
Honing wordt al lang gebruikt om eten en drinken te zoeten, waaronder thee en koffie . Veel mensen geven de voorkeur aan deze zoete, dikke vloeistof als alternatief voor suiker of calorievrije zoetstoffen.
Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten.
Versuikerde honing is dus nog prima eetbaar. Soms is het zelfs handig, want het druipt minder snel van de boterham af doordat het dikker is. Maar heb je toch liever vloeibare honing? Dan kan je het ook eenvoudig zelf weer vloeibaar maken!
Is rauwe honing gezond? Ja, rauwe honing wordt beschouwd als gezond vanwege zijn vele voedingsstoffen en heilzame eigenschappen. Het bevat antioxidanten, zoals fenolen en flavonoïden, die kunnen helpen om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden en ontstekingen te verminderen.
Hoe herken je bedorven honing? Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet.
Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren.
Mag je honing opwarmen? Ja, maar als het boven de 40-45°C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en gaan vele van de goede kwaliteiten verloren.
Pure honing is in een oogopslag makkelijk te herkennen. Wanneer deze opgeborgen wordt ontstaat er namelijk een gekristalliseerde klomp op de bodem. Bij nagemaakte honing is dit niet het geval. Als je het echt wilt testen dan kun je het ook testen met een glas water.