Heeft de barbecue in de winter buiten gestaan zonder hoes? Dan heb je een grote kans dat er roestplekken op de buitenkant of het rooster zitten. Roest beschadigt het materiaal en verzwakt de constructie van de BBQ. Dit levert gevaarlijke situaties op.
Roest kun je verwijderen door het BBQ rooster te borstelen met een staalborstel. Oppervlakkige roest is eenvoudig te verwijderen met staalwol. Wanneer je roest verwijderd hebt en een donkergrijs mat rooster overhoudt, is de toplaag beschadigd en kun je beter een nieuw rooster kopen.
Een barbecuerooster kun je ook gemakkelijk schoonmaken door het in een vuilniszak te stoppen. Leg de zak plat op de grond, doe er wat biotex in en giet er een ketel kokend water bij. Bind daarna de zak dicht en laat alles een nacht rusten. De volgende dag kun je het rooster moeiteloos schoonwrijven met een borstel.
Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven.
Was de gietijzeren pan grondig met warm water en mild afwasmiddel. Boen met een borstel of een sponsje. Droog de pan meteen goed af met een schone vaatdoek of keukenpapier. Behandel de pan met een coating of olie.
Een barbecue rooster van gietijzer heeft als grote voordeel dat het bestand is tegen veel hogere temperaturen dan een normaal barbecue rooster. Het gietijzeren rooster zal deze warmte ook beter vasthouden. Dit maakt een gietijzeren rooster perfect voor het grillen en searen (dichtschroeien) van vlees.
BBQ rooster vaatwasser
Dat kan! Zorg ervoor dat je al het hardnekkige vuil en vet verwijdert voordat je hem in de vaatwasser stopt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld EasyOven te gebruiken.
Schoonmaaktip 1: Gebruik HG BBQ reiniger
Stipt op nummer één vanwege de eenvoud; HG oven, grill en barbecue reiniger. Je rooster is een uurtje na gebruik weer lekker schoon. Het is denk ik de gemakkelijkste manier om je rooster echt goed en snel te reinigen. HG doet wat het beloofd, dat weten we zo langzamerhand wel.
Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Misschien wel een bekend trucje; cola als roestverwijderaar. Leg je gereedschap in een bak met cola en de volgende dag kan je de roest er zo vanaf borstelen. Werkt natuurlijk ook met Pepsi.
Voor het inbranden van het gietijzeren rooster geldt dat je deze een uur lang bij 180 tot 200 graden in de Big Green Egg laat inbranden. Het is van belang dat het rooster eerst geleidelijk opwarmt, voordat het een uur wordt ingebrand. Plaats het rooster daarom al in de Big Green Egg bij het verwarmen tot 180 graden.
Bijvoorbeeld bij een kachel of een barbecue. Hittebestendige lak (ook wel hittebestendige verf) van Hammerite is bedoeld voor metalen voorwerpen die extreem heet worden. Zo kun je die alsnog van een frisse verflaag en een goede beschermlaag voorzien.
Voorkom aangebrande gerechten
Voor je begint met barbecueën: smeer het rooster van de barbecue altijd in met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat vlees of groenten aan het rooster blijven plakken en vervolgens aanbrandt. Een ander trucje voor het onderhouden van het grillrooster is hem insmeren met citroensap.
Wrijf met een prop aluminiumfolie over het rooster om het vuil te laten lossen. Daarna kun je het volledig proper maken met water en afwasmiddel. Stook de barbecue na het eten goed heet, zodat de overgebleven resten verbranden. Je kunt ze nadien makkelijk eraf borstelen met een ijzeren borstel.
Ben je van plan elk weekend volop gebruik te maken van je barbecue? Kijk dan eens naar de gasbarbecue. Deze is misschien wat duurder in aanschafwaarde, maar hij is wel binnen een paar minuten opgewarmd en makkelijk schoon te maken.
Met een beetje water en een spons zijn vet en etensresten simpel te verwijderen. Zitten er toch etensresten aangekoekt? Laat hem dan even weken in een laagje water met zeep om vervolgens de laatste restjes weg te spoelen. Een emaille BBQ-rooster is eenvoudig af te wassen met water en zeep.
UW GASBARBECUE REINIGEN
Verwijder na het barbecueën alle grove etensresten met een keukenpapiertje. Zet daarna het vuur op de hoogste stand en sluit het deksel. Wacht 10-15 minuten, tot alle resten verbrand zijn en borstel daarna het rooster schoon met de Weber schoonmaakborstel.
De buitenkant van je Big Green Egg is eenvoudig te onderhouden door het keramiek nu en dan af te nemen met een natte doek en wat groene zeep. Zeker wanneer je Egg net gebruikt en nog een beetje warm is, veeg je zo alle vuil weg. Ook de metalen onderdelen raden we aan af en toe met een sopje schoon te maken.
Wanneer een barbecue roestvrijstaal is betekent dit dat hij bestendig is tegen roest. Een andere belangrijke eigenschap is dat het materiaal niet breekbaar is. Een nadeel is wel dat het materiaal onder invloed van hoge temperaturen ietwat kan verkleuren.
Aluminium is te zacht voor een rooster. Staal gaat roesten, ook al is het beschermd met een chromen laagje. Het beste materiaal voor een barbecue rooster / rookoven rooster is dus RVS / roestvast staal.
De voordelen van een gietijzeren bbq rooster:
Het gietijzeren grillrooster is bestand tegen nog hogere temperaturen dan een normaal barbecue rooster. Ook kan het rooster warmte nog langer en beter vasthouden. Hierdoor daalt de temperatuur van het bbq rooster minder als er vlees wordt opgelegd.