Het recyclen is namelijk niet alleen lastig, energie- en tijdsintensief, maar ook kostbaar. Overheidssubsidies zijn nodig om het inkopen van gerecycled plastic aantrekkelijk te maken, want de prijs van nieuw plastic (van aardolie) ligt nog altijd lager.
Zo berekent de Impact Checker dat het verbranden van een ton PBD-afval (plastic verpakkingen, blik en drankpakken) 1.140 euro kost, terwijl de recyclekosten 680 euro zijn; al snel een besparing van 40 procent.
Ook hergebruik kost energie, maar recycling spaart 15 procent energie uit. Glasscherven smelten namelijk bij een aanzienlijk lagere temperatuur dan de grondstoffen voor nieuw glas. Glas is eindeloos te recyclen, waarmee veel nieuwe grondstoffen kunnen worden bespaard.
Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit.Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen.Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht.
Recyclen kost meestal (veel) minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen. Voor nieuw aluminium is bijvoorbeeld 20 keer zoveel energie nodig als voor het omsmelten van oud aluminium. De kwaliteit van gerecyclede materialen is meestal net zo goed.
Sommige metalen zijn nog geld waard, denk aan zinken dakgoten en koperen of loden leidingen. Die kun je naar een oud-ijzerhandel of schroothandelaar brengen. Maar je mag ze ook naar de milieustraat brengen. Zie ook Grofvuil en Bouwmateriaal, sloopafval en puin.
Flessen en blikjes met statiegeld - zoals plastic PET-flessen, bierflesjes en drankblikjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen en blikjes zonder statiegeld. Dat komt vooral omdat bijna 100% van de flessen en blikjes weer ingeleverd worden en er zo dus veel minder zwerfafval in het milieu terecht komt.
Duurder: Papieren verpakkingen kosten gemiddeld 7-10 cent per stuk, plastic verpakkingen slechts 3 cent per stuk.
Niet alleen om materialen te recyclen en energie en nieuwe grondstoffen te besparen, maar ook voor onze eigen portemonnee. Joustra legt uit: “Het recyclen van gescheiden afval kost minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen.
De plasticsoorten die je kunt recyclen zijn bijvoorbeeld HDPE, PET, LDPE en PP. We lichten deze soorten plastic even nader toe. HDPE (hoge-dichtheid-polyethyleen) is een van de meest recyclebare en duurzaamste kunststoffen.
De Europese richtlijn Single Use Plastics zorgt voor extra inkomsten voor de snackbar die het nog steeds met plastic bakjes doet. Dat kan niet de bedoeling zijn. Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt.
Theoretisch gezien zou je bijna alle soorten plastic kunnen recyclen. De manier waarop dit gebeurt hangt echter af van het type materiaal. Veel plastic wordt niet gerecycled (en niet eens ingezameld) omdat het recyclen van bepaalde soorten plastic erg ingewikkeld is en daarmee economisch onrendabel blijft.
Door te recyclen, zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig om nieuwe materialen te produceren. Dit is goed voor het milieu, want het zorgt voor minder CO2 uitstoot (minder verbranding van restafval), minder verbruik van fossiele brandstoffen en het zorgt voor het behoud van bossen en natuur.
Nog duurzamer dan recycling maakt upcycling van afvalstromen – waaronder bestaande stortplaatsen – een lange-termijn bron van ruwe materialen voor de industrie en vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen.
Richtprijzen voor ondersoorten oud papier in Europa, gesorteerd, geperst in balen en afgehaald liggen nu tussen € 50 en € 80 per ton. De prijzen zijn afhankelijk van de kwaliteit, het volume, de geografische ligging en het geladen gewicht.
Bierflesjes zijn minder goed afgesloten, waardoor met de tijd er steeds meer lucht het flesje in komt. Hierdoor komt het bier in aanraking met zuurstof, waardoor de smaak aangetast is. Blikjes zijn volledig afgesloten. Daarom is blik luchtdicht en zal de goede smaak van bier langer blijven.
Olie, pulp, energie & chemicaliën worden duurder
Tegelijkertijd stegen (en stijgen) de prijzen van olie, pulp, energie en chemicaliën. Dit resulteert in een flinke verhoging van de kosten van de papierproductie, de grondstoffen, transport en logistiek.
Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel. Het is voor de producent veel makkelijker en goedkoper om de fles na afloop weg te laten gooien.
Hoewel tin niet erg giftig is, kan een hoge dosis wel de maag irriteren. Daarom is er in de EU voor voedingsmiddelen in blik een maximum gehalte aan tin vastgesteld. Als de binnenbekleding van een blik niet beschadigd is door een deuk, en als het er voor de rest normaal uitziet, dan is een deuk geen probleem.
Plastic is in veel gevallen beter voor het klimaat dan glas. Of dat zo is, hangt af van het verschil in gewicht tussen de verpakkingen: een plastic-fles is beter voor het klimaat als de fles minstens 6 keer zo licht is als glas. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Ja! Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Deze chipszakken mag je sorteren in de PMD-zak.
De prijs van oud papier en karton is sinds kort 150 euro per ton, dan wel 15 cent per kilo.