Zowel buiten als binnen bevat de lucht in de winter weinig vocht. Hierdoor kunnen de eerder genoemde problemen met de gezondheid ontstaan. Een luchtbevochtiger voegt op effectieve wijze vocht toe aan de lucht zonder dat u er hinder van heeft.
Zowel een luchtbevochtiger als een verdamper kunnen gezondheidsklachten helpen verminderen door vocht aan de lucht toe te voegen. Droge lucht en koude temperaturen kunnen de overdracht van virussen vergemakkelijken waardoor de kans op infectie toeneemt.
Gezond is een vochtigheidsgraad tussen de 40% en 60%. Een goede manier om te weten wanneer je een luchtbevochtiger nodig hebt is om de luchtvochtigheid te meten. Met een luchtvochtigheidsmeter controleer je of deze te laag is. Ook een goede indicatie is het seizoen.
Kiezen tussen een luchtreiniger en luchtbevochtiger
Als je de lucht ook wil zuiveren, kun je het beste kiezen voor een luchtbevochtiger met ionisator. Dit apparaat bevochtigt en reinigt de lucht. Wil je de luchtkwaliteit snel verbeteren, maar is bevochtigen niet nodig? Dan is een luchtreiniger geschikt.
De luchtbevochtiger staat aan zolang de luchtvochtigheid onder het gewenste niveau is. Deze toestellen zijn over het algemeen op een luchtvochtigheid in te stellen, wanneer dit niet het geval is dan kunt u er een HALE hygrostaat bij aanschaffen die dit voor u zal regelen.
Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan.
Plaats de luchtbevochtiger niet in een hoek. De vuistregel is om minimaal één meter vrij te houden tussen de voorkant, bovenkant en zijkanten. Houd tevens alle ramen en deuren zoveel mogelijk dicht wanneer de luchtbevochtiger in gebruik is voor een optimale efficiëntie.
Waarom is een luchtbevochtiger voor de slaapkamer belangrijk? Een luchtbevochtiger helpt de luchtvochtigheid in je slaapkamer te verhogen, waardoor je beter kunt ademen en minder last hebt van een droge huid, keelpijn en een verstopte neus.
Door de droge lucht in huis kunnen neus, keel en luchtwegen akelig gaan aanvoelen. Door een goede luchtbevochtiging krijg je geen droge lippen, geen droge huid en geen geïrriteerde droge ogen. Dit houd in dat je niet steeds je lippen en je huid hoeft in te smeren en je ogen te druppelen.
Als je zeker wil weten dat een droge lucht de oorzaak is van jouw klachten, dan meet je met een hygrometer de luchtvochtigheid. In de perfecte situatie zit die tussen de 50 en 60 procent.
Een luchtontvochtiger is gezond omdat het de luchtkwaliteit en het comfort in een binnenklimaat verbetert, vooral in het geval van vocht- en allergieproblemen. Het kan schimmel, huisstofmijt en andere allergenen helpen verminderen door de luchtvochtigheid te verlagen.
Hoe vaak dat nodig is, hangt af van de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte. Over het algemeen kun je zeggen dat het verstandig is om het waterreservoir minimaal 1 keer per week te legen en schoon te maken. Maar als het water op is, dan kun je het natuurlijk direct bijvullen.
Een luchtbevochtiger test van de Amerikaanse consumentenbond wijst de beste aankoop uit. De WHU600X van Wood's (voorheen MJS-601 bevochtiger van HACE) is uitgeroepen tot beste koop voor in huis in de luchtbevochtiger test van de Allergy Consumer Review.
Luchtvochtigheid biedt een aantal voordelen, waaronder betere nachtrust en minder last van droge, jeukende huid. Droge lucht kan een droge huid tot gevolg hebben. Als vochtinbrengende crème en lippenbalsem niet genoeg zijn, is een luchtbevochtiger nog een effectieve manier om de symptomen te verlichten.
Omdat virussen gemakkelijker kunnen overleven in droge lucht, kan het ook helpen bij het voorkomen van virussen in de lucht en bij het verlichten van symptomen, zoals een droge hoest. Een vochtigere omgeving vermindert statische elektriciteit.
Een luchtontvochtiger verbruikt per droogbeurt ongeveer 1300 tot 1800 Watt. Een wasdroger gebruikt men bij elke wasbeurt. Een luchtontvochtiger zal alleen aanslaan wanneer de luchtvochtigheid te hoog wordt, bijvoorbeeld hoger dan 55 of 60% RV.
Hoe vaak moet ik een luchtontvochtiger gebruiken
Om energie-efficiëntie te garanderen, moet u een luchtontvochtiger echter minimaal 12 uur per dag laten werken. Zo haal je het vocht uit de lucht zonder dat de energiekosten significant stijgen.
Een luchtontvochtiger test van Testat, een soort Zweedse consumentenbond, is uitgevoerd op verschillende ontvochtigers en daaropvolgend gerankt. De test is uitgevoerd op basis van bruikbaarheid, capaciteit en energieverbruik. Beste getest is de Wood's SW38.
Condensatievocht (meest voorkomende oorzaak)
Condensatievocht ontstaat in de woning door simpele activiteiten zoals ademen, wassen, koken, … Al deze activiteiten doen de luchtvochtigheid in huis stijgen. Kan deze vochtige lucht nergens heen door een gebrek aan goede ventilatie, dan kan het vochtproblemen veroorzaken.
Zet emmertjes met water neer in huis
Een andere simpele manier om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren is door een emmertje of vaas met water neer te zetten, bijvoorbeeld op de vensterbank boven de radiator. Door de warmte in huis zal het water verdampen en de luchtvochtigheid toenemen.
Maar als het op schoonmaken aankomt, is een goede vuistregel om de onderdelen van de luchtbevochtiger ten minste eenmaal per week te desinfecteren.