Een avocado zit werkelijk boordevol belangrijke vitamines, zoals o.a. B, K en E. Maar ook luteïne en foliumzuur. De vitamine B zorgt voor een goede stofwisseling en heeft ook een goede invloed op de huid. De vitamine E heeft grote invloed op het gezond houden van de huid (E is dé huidvitamine).
Er zijn veel verschillende avocado recepten voor rauwe gerechten. De gemakkelijkste is misschien wel om de vrucht uitgesmeerd te eten op een boterham. Strooi er een klein beetje keltisch zeezout op en genieten maar! Daarnaast is kun je de vrucht ook uitstekend gebruiken in een smoothie.
Eet avocado's wanneer je wil, want ze zijn erg gezond. Probeer het alleen wel bij maximaal een halve per dag te houden, zodat je niet té veel vetten binnenkrijgt. Elke dag mag, maar hoeft niet. Een paar keer per week is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Goed voor de darmflora
Hoewel er meer onderzoek nodig is om dit verder te onderbouwen, weten we dat voedingsvezels en enkelvoudig onverzadigde vetten gekoppeld zijn aan darmgezondheid, en avocado's leveren deze voedingsstoffen in overvloed!
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten.
Rauw eten
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.
'Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet. Deze vetten verhogen de absorptie van in vet oplosbare vitaminen en bevorderen de opname van andere gezonde stoffen die in planten aanwezig zijn.
Dat de consumptie van avocado's de bloeddruk verlaagt, is echter nooit aangetoond. Diverse onderzoeken tonen aan dat een voeding rijk aan mono-onverzadigde vetzuren (en relatief arm aan verzadigde vetzuren) de kans op hart- en vaatziekten vermindert. In die zin passen avocado's zeker in een 'hartvriendelijke' voeding.
Het eten van groente en fruit, waaronder avocado, verkleint de kans op hartziekten en beroerte.Daarnaast is er een verband tussen het eten van groente en een lager risico op darmkanker. Dit effect geldt voor alle groente en niet specifiek voor avocado.
Het dagelijks eten van een avocado helpt het slechte LDL-cholesterol verlagen, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of American Heart Association. Op buikvet, levervet of tailleomtrek hadden de avocado's geen meetbaar effect.
De avocado, jouw bondgenoot voor een mooie huid
Zo heeft de avocado niet alleen een verzachtende en hervettende werking, wat hem uitermate geschikt maakt voor de droge en kwetsbare huid, maar dankzij zijn antioxiderende en herstellende eigenschappen vindt ook de rijpere huid wat ze nodig heeft.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten.Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Avocado-olie is rijk aan gezonde bouwstoffen, zoals eiwitten, vitamine A, D en E.Deze ingrediënten hebben de eigenschappen om droog haar te voeden en herstellen en zorgen voor meer glans. Door de natuurlijke emulgerende werking kan het zelfs helpen om de ingrediënten beter samen te laten werken.
Duw lichtjes op de schil
Knijp zachtjes in de avocado. Een vrucht die nog niet rijp is, zal hard aanvoelen. Een vrucht die rijp is, kan je een beetje induwen. Een overrijpe avocado voelt dan weer heel zacht aan.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Avocado's zitten tjokvol gezonde vetten (goed voor je hart), verlagen je LDL-cholesterol en verbeteren de bloedsomloop, inclusief die naar je erectie. Dat is dus een dikke avoca do!
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Naast dat banaan heel erg lekker is, zit het boordevol goede voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, calcium en tryptofaan. Deze voedingsstoffen zijn gezond voor je hart, bloeddruk, spieren en nachtrust.
Dat klinkt misschien vreemd, omdat er veel calorieën in zitten. De avocado zorgt er echter voor dat je een voldaan gevoel krijgt. Dat komt dankzij de Omega 3 en de verzadigde vetten die er in zitten. Om de dag goed te beginnen, kun je dus ontbijten met avocado's.
Advocaat is zo viskeus dat deze niet gedronken kan worden, maar met een lepeltje gegeten wordt. Soms wordt de advocaat met een toef slagroom geserveerd. Advocaat wordt gelepeld uit een likeurcoupe of klein portglas en wordt ook gebruikt op ijs, poffertjes of gebak.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Kijk naar de kleur
,,Kijk naar de kleur. Tijdens het rijpingsproces kleurt de avocado van groen naar zwart. Is hij nog heel levendig groen, dan kan je hem nog niet gebruiken. Is hij te rijp, dan zal de kleur erg donker zijn en kunnen er zelfs witte stipjes op tevoorschijn komen.”
De combinatie van avocado en volle kwark zorgt het hoge aantal calorieën en eiwitten in deze smoothie. Dit gemengd met fruit maakt het toch nog lekker zoet.