Schapen stoten methaangas uit, hebben veel land nodig om te grazen en wol scheren is vaak dieronvriendelijk. Daarom is wol een van de slechtste keuzes als het om milieu gaat.
Wolproductie leidt tot ontbossing
Milieuactivisten wijzen steeds meer op de negatieve impact van de schapenhouderij op het landschap. Het land is ontgonnen en er zijn bomen gekapt om plaats te maken voor grazende schapen, wat leidt tot een verhoogd zoutgehalte in de bodem, erosie en verminderde biodiversiteit.
Wol is, doordat schapen methaangas uitstoten en veel land nodig hebben om te grazen, samen met zijde de slechtste keus voor het milieu.
Biologisch wol en “gewone” wol
En het land waarop ze grazen wordt niet met pesticiden bewerkt. Gewone wol is echt not done, zowel voor dieren niet als voor het milieu. Biologische wol is een milieuvriendelijkere keuze. Je herkent de bio wol aan het GOTS keurmerk.
Als je denkt dat een lekkere trui van schaapswol en een paar warme geitenwollen sokken duurzaam zijn, kom je bedrogen uit. Wol behoort namelijk tot de stoffen die het slechtst zijn voor het milieu. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau CE Delft in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen. Verder worden er vaak pesticiden en andere chemicaliën op schapen gebruikt om het aantal insecten te beperken.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Schapen stoten methaangas uit, hebben veel land nodig om te grazen en wol scheren is vaak dieronvriendelijk. Daarom is wol een van de slechtste keuzes als het om milieu gaat.
Schapenwol is niet milieuvriendelijk
Maar schapen nemen veel ruimte in. En veel schadelijker voor het milieu is de poep van de schapen. Ammoniak in de poep zorgt voor schadelijke gassen die CO2 veroorzaken. Lees hier het blog over de duurzaamheid van schapenwol in vergelijking met pur of pirschuim.
Het 'biologische' bij biologische wol gaat zowel over de manier waarop de schapen worden gehouden als op de manier waarop de ruwe wol bewerkt wordt. Dat betekent voor de schapen dat: het gras wat ze grazen niet is bewerkt met bestrijdingsmiddelen en kunstmest. ze geen preventieve antibiotica krijgen.
Wol is biologisch afbreekbaar omdat het een natuurproduct is. Natuurlijk moet ook rekening worden gehouden met eventuele chemische middeltjes of verf die nog in het wol zitten.
WOL. Kan vergaan binnen het jaar, maar kan er evengoed vijf jaar over doen, afhankelijk van de wolsamenstelling.
Alpacawol is een duurzame en diervriendelijke keuze. Je kent ongetwijfeld de Alpaca, de prachtige typische kameelachtige die leeft in Zuid-Amerikaanse landen zoals Ecuador en Bolivia. De wol van deze dieren is hypoallergeen, lichtgewicht en warm, en bovendien duurzaam.
Wollen stoffen zijn heel erg goed goed in het vasthouden van vocht: ze kunnen tot 30% van het eigen gewicht in vocht vasthouden, zonder nat aan te voelen! Aan de andere kant houdt wol waterdruppels heel goed tegen; ideaal dus voor jassen en sportkleding.
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE – alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie 'kankerverwekkend'.
Wol bestaat uit zachte, dunne haren van de vacht van sommige dieren. Mensen gebruiken wol (meestal afkomstig van schapen) voor kleding, dekens en dergelijke. De meeste wol wordt geproduceerd in Australië, China en Nieuw-Zeeland.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
Wol biedt uitstekende isolatie in alle seizoenen; schapenwol is damp-open, vochtregulerend, brandt niet en heeft een lucht zuiverende werking. Daarnaast werkt schapenwol ook zeer goed als akoestisch isolatiemateriaal.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
De prijs van garens van plantaardige herkomst zoals bijvoorbeeld katoen wordt bepaald door de kwaliteit (het maakt erg veel uit waar de katoen groeit of het van super, gemiddelde of matige kwaliteit is) en door de productie (krijgen de mensen een eerlijk loon die het moeten verbouwen en maken en in hoeverre wordt bij ...
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Van de Angora geit komt Mohair wol. Deze soort is glad, glanzend, supersterk en licht om te dragen. Ook is de luxe wolsoort geheel kreukvrij. Steek voor steek met de mooiste wolsoort, wordt jou wollen vest of trui met liefde en aandacht voor je gebreid.
Het merinoschaap is het meest voorkomende schapenras ter wereld. Dit schaap zorgt voor wol van een hoge kwaliteit. De stof is zacht, fijn en absorbeert vocht. De stof kriebelt niet, in tegenstelling tot andere soorten wol, door de hogere dichtheid.