Ook regelmatig bewegen, voldoende water drinken, genoeg slapen en het volgen van een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunnen bijdragen tot het herstelproces. Daarnaast kunnen voedingssupplementen of theeën je helpen tot rust komen.
Behandeling van bijnieruitputting
Het is zaak eerst de onderliggende aandoening te achterhalen voordat met een behandeling gestart kan worden. Daarnaast helpt het om een gezonde levensstijl aan te nemen. Sport regelmatig, eet gezond en slaap genoeg. Zorg dat je stress zoveel mogelijk vermijdt in het dagelijks leven.
Waardoor ontstaat een bijnier uitputting? Voeding deficiënties. Een tekort in nutriënten, zeker vitamine C en vitamine B5 zorgt ervoor dat de bijnier niet kan herstellen. Te kort aan Gelukshormonen; chronische stress put de bijnier uit.
Vitamine B5 zorgt voor een goede werking van je bijnieren en is aanwezig in alle groenten, aardappelen en peulvruchten. Vitamine B12 vind je enkel in dierlijke voedingsmiddelen. B1: zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad, cacao en pijnboompitten. B5: shiitake (paddenstoelen), linzen, eieren, boekweit, avocado.
Een sterke thee van het blad van de netel (waarover ik hier een artikel schreef) is erg voedzaam en kan bij burn-out eveneens heel goed ondersteunen, maar het netelzaad is elfenstof voor je bijnieren.
Eet bijvoorbeeld meer zalm en lijnzaadolie, deze voedingsstoffen bevatten veel omega 3. Ook kun je jouw omega 3-waarden aanvullen met een omega 3-supplement. Fosfatidylserine: onderzoek toonde aan dat fosfatidylserine de afgifte van cortisol als reactie op inspanningsstress zou afremmen.
Prognose. Er is geen remedie voor AD, maar met de juiste behandeling en zorg om AAI te voorkomen, is er geen daling in de levensverwachting. AD is enkel levensbedreigend wanneer het genegeerd wordt.
Gewone operatie
Bijvoorbeeld omdat de bijnier te veel vergroeid is met een van de aangrenzende organen. Bij een gewone operatie maakt de chirurg een snee in de buik. Zo kan de chirug goed bij de bijnier. De chirurg verwijdert dan de bijnier of een deel daarvan en hecht de wond.
De meeste verschijnselen van een tekort aan cortisol zijn niet-specifiek, zoals: vermoeidheid, gewichtsverlies, spierzwakte, lage bloeddruk, misselijkheid en braken, buikpijn, diarree, duizeligheid, uitblijven van de maandstonden, … .
Bijnieruitputting wordt door de mensen die hierin geloven gezien als een milde vorm van bijnierschorsinsufficiëntie. De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
Het hormoon ACTH dat afkomstig is uit de hypofyse (klier onder de hersenen), stimuleert de bijnier. Dit ACTH verhoogt de productie van het hormoon cortisol. Zo kan een tekort of teveel aan bijnierschorshormoon het gevolg zijn van een bijnierziekte of van een verstoorde werking van de hypofyse.
Beweeg voldoende. Sporten heeft allerlei positieve effecten op het lichaam en helpt ook om de hoeveelheid cortisol te verlagen. Dat is te danken aan dopamine en endorfine, twee stoffen die vrijkomen tijdens de inspanningen en de cortisolproductie reguleren. Rustige sporten, zoals yoga, joggen en fietsen, zijn ideaal.
Kruiden kunnen een ondersteunende rol spelen bij je herstel van bijnieruitputting. Met name de zogenaamde adaptogene kruiden (zoals het Chinese ginseng) kunnen je een extra steun in de rug bieden. Adaptogene kruiden hebben een werking die je een beetje kan vergelijken met een thermostaat.
Je kan niet zonder
Een mens kan dus in principe niet leven zonder bijnieren. Maar wat dan als ze niet goed werken of als er eentje moet worden weggenomen? Sommige ziektes zorgen voor een hormoonoverproductie, andere voor een tekort. “Je kan altijd tijdelijk cortisol of andere hormonen in pilvorm innemen.
Er is geen duidelijke oorzaak aan te geven voor het ontstaan van bijnierkanker. Bij verreweg de meeste patiënten is er sprake van te hoge productie van bepaalde bijnierhormonen. Afhankelijk van het soort hormoon kunnen diverse klachten ontstaan.
De oorzaak van het syndroom van Cushing is meestal een goedaardig gezwel in de hypofyse, dat teveel ACTH produceert. Dit wordt de ziekte van Cushing genoemd. Minder vaak ligt de oorzaak in de bijnier. Het kan dan gaan om een goedaardig gezwel of een kwaadaardig gezwel.
Addison en AGS zijn niet te genezen maar wel te behandelen.
Meestal ontstaat een Addisoncrisis na een periode van verschijnselen die in het begin wat vaag kunnen zijn. Patiënten klagen meestal al een tijd dat ze moe zijn of zich niet zo lekker voelen. Denk aan klachten zoals somberheid, duizeligheid, gebrek aan eetlust en spierpijn.
Als mensen geen extra medicatie nemen, dan ontstaan klachten van misselijkheid, braken en buikpijn. Vervolgens kan een levensbedreigende situatie ontstaan van lage bloeddruk, lage bloedsuikers en coma. Dit wordt bijniercrisis of Addison crisis genoemd.
Er bestaan ook thuistests, waarmee je zelf de waarde van je cortisol kunt meten. Hiermee krijg je inzicht in je hormoonhuishouding. Met een thuistest neem je een speekseltest bij jezelf af. Hierna stuur je jouw speeksel samen met een intake formulier op naar het lab.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.