Lage inkomens aanvullen met toeslagen. Zoals een bijdrage voor kosten voor zorg, een huurwoning, kinderen en kinderopvang. Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen de kans geven om mee te doen in de samenleving. Zoals op schoolreis gaan en zwemles volgen.
Kent u iemand die in een financieel lastige situatie zit, wijs hen dan op de website www.hulpbijarmoede.nl. De website helpt mensen met het zoeken naar lokale hulporganisaties bij hen in de buurt. * Lokale organisaties bepalen zelf of ze vrijwilligers nodig hebben en onder welke voorwaarden.
Werk is het beste middel om uit de armoede te blijven maar niet om eruit te geraken. Slechts de helft van alle werkende armen is na een jaar niet meer arm. Enkel met een gepaste job kunnen ze echt uit de armoede geraken.
Armoede kan allerlei oorzaken hebben. Denk aan life-events en onverwachte gebeurtenissen zoals een scheiding, de coronacrisis, stijgende energieprijzen, toenemende inflatie, faillissement, persoonlijke factoren zoals een chronische ziekte, psychische problemen of een licht verstandelijke beperking.
Armoede niet altijd zichtbaar
Er is veel 'stille' armoede: het is vaak niet zichtbaar dat mensen hun huur niet meer kunnen betalen of kinderen zonder ontbijt de deur uit moeten. Het sociale vangnet in Nederland wordt steeds kleiner.
Volwassenen die leven met geldzorgen, schulden of armoede hebben vaker chronische stress, een ongezonde leefstijl of chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Ook psychsociale problemen of opvoedproblemen komen vaker voor.
De regio Groningen spant de kroon: hier hebben 11 van de 27 gemeenten een bovengemiddeld armoedepercentage. Er zijn ook arbeidsmarktregio's waar geen enkele gemeente boven het landelijke armoedepercentage uitkomt.
Wie zijn voornamelijk arm? Armoede komt het meest voor onder kinderen, 90-plussers, eenoudergezinnen, werkende armen en mensen met een migratie-achtergrond (de grootste groep). Van de kinderen t/m 12 jaar leeft volgens het SCP ruim 8 procent in armoede. Dat zijn 272.000 kinderen.
Armoede is de afgelopen decennia wereldwijd gedaald. Het percentage van de bevolking dat in armoede leeft is volgens de Wereldbank het hoogst in Madagaskar, Burundi en de Democratische Republiek Congo.
Centra voor Algemeen Welzijnswerk: Bij een centrum voor algemeen welzijnswerk kan je terecht met vragen en problemen. Hulpverleners luisteren naar je vraag en zoeken samen met je naar een oplossing. Advies en hulp is er voor iedereen, zeker voor mensen die meer kwetsbaar zijn.
Deze huishoudens bezuinigen op de dagelijkse boodschappen en betalen de energierekening en de zorgverzekering niet meer. Bijzondere steunmaatregelen als de energietoeslag, de korting op de energierekening en de verhoging van AOW, uitkering en minimumloon met tien procent helpen deze huishoudens maar een beetje.
Armoede heeft grote gevolgen.Financiële problemen geven stress, kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt en kunnen zelfs leiden tot een depressie. Mensen schamen zich vaak voor hun situatie, sluiten zich af van hun omgeving en voelen zich eenzaam.
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) berekend armoede met de lage inkomensgrens. De armoedegrens in Nederland ligt op 1090 euro voor alleenstaande, 1660 euro voor eenoudergezin met twee minderjarige kinderen, 1530 euro voor een paar en 2080 euro voor een paar met twee minderjarige kinderen.
Wie minder heeft, telt als arm. In 2023 ligt deze ondergrens 400 euro hoger: 1.533 euro netto per maand.
In 2021 lag de grens voor een alleenstaande op 1 130 euro netto per maand. Voor een paar zonder kinderen was dat 1 590 euro, en met twee minderjarige kinderen 2 170 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen bedroeg de grens 1 720 euro.
We maken onderscheid tussen twee vormen van armoede, namelijk relatieve armoede en absolute armoede. Relatieve armoede betekent dat iemand arm is in vergelijking met de welvaartsstandaard van de omgeving waarin hij leeft.
Er staan bovendien ook nog zes andere Rotterdamse buurten op de lijst met twintig armste buurten in Nederland. Crooswijk staat met twijfelachtig eer op nummer 1.
In Tsjechië liepen mensen het minste risico op armoede volgens Eurostat. Het laat staat onderaan de lijst: 'slechts' elf procent van de bevolking had te maken met het risico om af te glijden.
Wat alledaagse armoede is, leerde ik tien jaar geleden in Dickisoni. Dat is een gehucht van ruim driehonderd mensen in Malawi, volgens de Wereldbank het armste land ter wereld. Het gemiddelde jaarinkomen per hoofd van de bevolking bedraagt daar 201 euro.
Stadskanaal staat op plek 2. In de top tien staan verder. Oldambt (5.)
In Noord-Holland wonen relatief de meeste miljonairshuishoudens (3,8 procent). Daar liggen ook de drie gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs: Bloemendaal (23 procent), Laren (21 procent) en Blaricum (18 procent). Noord-Holland wordt gevolgd door Utrecht en Zeeland, waar ook meer dan 3 procent miljonairs wonen.
De inwoners van de Poolse gemeente Tomaszow Lubelski hebben maar eenderde te verteren van de gemiddelde ingezetene van de Europese Unie....