Met een speenkoord bevestig je de fopspeen aan de kleding van je kindje.Het uiteinde met de lus bevestig je aan de fopspeen. Bij de Difrax newborn en 0-6 maanden fopspenen kan de lus door de gleuf in de knop, voor de overige leeftijden kan de lus door de ring. Het uiteinde met de clip kun je aan de kleding bevestigen.
De speen maak je vast door het lusje door de ring of opening van de speen te steken en het speenkoord er dan helemaal doorheen te halen. De clip maak je vervolgens vast aan de kleding van je kleintje.
Met dit leuke Bibs speenkoord raakt je kleinte zijn speen nooit meer kwijt. De speen is gemakkelijk te bevestigen aan het uiteinde van het koord.Aan de andere zijde zit een klip dit gemakkelijk vast te maken is aan het shirt van je kleintje.
En daarom wordt het afgeraden om een speenkoord aan de slaapzak van de kleine te bevestigen, aangezien je er geen zicht op hebt en een koord zorgt voor risico's, zoals verstrengeling wanneer het kindje slaapt en kan draaien. Overdag aan de kleding van de kleine is een speenkoord gewoon veilig.
Speenkoorden Bezisa
Eerder deze week waarschuwde de NVWA ook al voor verstikkingsgevaar bij speenkoorden van het merk Bezisa. Bij die speenkoorden kunnen niet alleen onderdelen loskomen, maar is bovendien het koord te lang, waardoor er gevaar is voor verwurging en verstikking.
Speenkoordje. Met een speenkoord bevestig je de fopspeen aan de kleding van je kindje. Het uiteinde met de lus bevestig je aan de fopspeen.
Veel kinderen vinden troost bij hun speen. Zoek een zachte knuffel of doekje wat je kind tegen zijn/haar gezicht kan houden. Dit geeft troost en afleiding. Let erop dat je kind de knuffel of het doekje niet in zijn/haar mond stopt.
Een speenkoord, speenketting of fopspeenkoord, is ontzettend handig! Het zorgt er onder andere voor dat je het speentje niet kwijtraakt en ook voorkomt het dat het speentje op de grond valt. Erg handig als je met de kinderwagen of draagdoek of draagzak op stap gaat.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Plaats het bed niet in de nabijheid van een warmtebron. Laat niets achter in het bed of zet het bed niet in de buurt van een product dat een gevaar kan inhouden voor verstikking of wurging zoals gordijnkoorden, touwtjes, kussens, … Kies bij voorkeur de matras die standaard bij het kinderbed wordt geleverd.
De Bibs speen is niet persé slechter voor het gebit dan andere spenen. Spenen in het algemeen kunnen nadelige gevolgen hebben voor het gebit. Logopedist Maaske Treurniet heeft uitgelegd aan Editie NL dat de kaak in de breedte moet uitgroeien zodat tijdens het wisselen de tanden goed kunnen doorkomen.
Een BIBS speen van 100% natuurlijk rubber mag je niet uitkoken in kokend water, magnetron of vaatwasser. Door een latex speen uit te koken tast je het natuurrubber aan, waardoor de speen sneller zal slijten. Het natuurrubber kan dan van kleur veranderen of plakkerig worden.
Het advies is om de BIBS speen iedere 4-6 weken te vervangen. Dit is vooral belangrijk voor de spenen van natuurrubber.
Als je de veiligheidsregels weet is het eigenlijk heel eenvoudig om een koord samen te stellen. Zonder de clip mag het koord maximaal 22cm lang zijn. Haal daar een aantal centimeters vanaf voor de lus, en dan weet je dat je ongeveer 15cm kralen nodig hebt.
Welk koord gebruik ik voor het maken van speenkoorden? Voor het maken van speenkoorden gebruik je satijnkoord met een dikte van 2 mm. Satijnkoord heeft de eigenschap dat het ontzettend sterk is en niet makkelijk breekt. Daarnaast heeft het een mooie satijnglans.
Voor een speenkoord heb je minimaal een meter satijndraad nodig, maar voor de zekerheid kun je het best 2 meter bestellen.
Je kunt het raam openzetten als je kindje bijvoorbeeld uit het bed is voor de voeding. Als het zacht weer is, mag het raam steeds een beetje open blijven. Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!
Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje. Zijdezacht en nooit te warm of te koud.
Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen. Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd. Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
Gebruik van een fopspeen
Die gaten voorkomen namelijk dat je kindje zou stikken wanneer het de volledige fopspeen in zijn of haar mond stopt. Bevestig een fopspeen nooit aan koordjes, kettingen, linten, veters of losse kledingsdelen. Je kind kan er verstrikt in raken.
Pak de fopspeen vast en raak de huid rondom de lippen van je baby zachtjes aan met het zuiggedeelte. Laat je kleintje eerst kennismaken met het gevoel van het materiaal van de speen tegen zijn huid. Dit helpt om de borstzoekreflex te activeren en je baby zal zijn hoofdje naar het voorwerp richten.
Het langdurig zuigen aan een fopspeen kan de stand van de tanden en kaak beïnvloeden. Dat is dan vooral te zien bij het melkgebit, maar gelukkig niet meer bij volwassenengebit. Als je kindje op tijd stopt met het speenzuigen (voor het tandjes wisselen), dan blijft het risico op gebitsproblemen als volwassene erg klein.
Wij adviseren de fopspenen iedere 4-6 weken te vervangen, zowel om hygiënische als om veiligheidsredenen. Let goed op veranderingen in het oppervlak, veranderingen in grootte en vorm en scheurtjes in het materiaal en vervang de fopspeen als je veranderingen opmerkt.
'Of je nu een platte of ronde speen gebruikt – stoppen is het beste. En dan het liefst voor de eerste verjaardag van je kind. De zuigbehoefte neemt vanaf ongeveer negen maanden af. Als het lukt om voor die tijd het speengebruik af te bouwen, voorkom je dat het een gewoonte wordt.
Je mag je baby pas een fopspeen geven als hij of zij de borstvoeding goed onder de knie heeft. Meestal is dat rond de drie à vier weken. Als je overschakelt van borstvoeding op het voeden van je baby met een flesje, kan het gebruik van een fopspeen je baby helpen te wennen aan de kunstmatige speen van het flesje.