Gaat je oor echt pijn doen, wordt het heel rood en gaat het ook opzwellen?Dan kan het duiden op een ontsteking. Als je één van deze symptomen hebt, neem dan contact op met de huisarts.
Bij een oorlelontsteking is de oorlel rood en gezwollen en in sommige gevallen komt er vocht of pus uit. Daarnaast kun je last hebben van jeuk en/of pijn rondom de ontsteking. Er kunnen soms ook blaren en korstjes op de oorlel ontstaan. Vooral de korstjes veroorzaken de jeuk.
Een ontstoken gaatje is op zichzelf niet erg, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat de ontsteking niet erger wordt. Raak je oren alleen aan met schone handen en vermijd contact met shampoo, haarspray of andere producten die de ontsteking kunnen verergeren.
Pas na 6 weken kun je de zweerknopjes vervangen door andere oorbellen. Bij een gaatje door het kraakbeen is dit 12 weken. Als de gaatjes in je oren genezen zijn dan kun je in principe alle oorbellen dragen die je wilt. Mits je niet allergisch bent natuurlijk.
Normaal gesproken moeten geschoten oorgaatjes 6 weken helen voor je de schietoorbel mag wisselen, voor oorpiercings is dit zelfs 12 weken.
Ga gedurende twee weken niet zwemmen, in bad of in de sauna. Natte en vochtige plekken kunnen de kans op een ontsteking verhogen. Je mag natuurlijk wel douchen.
Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan. Wanneer deze zenuw is aangetast moet deze verwijderd worden door middel van een wortelkanaalbehandeling.
Een oorgaatje kun je, wanneer het weer helemaal dicht en genezen is, altijd opnieuw laten zetten. Meldt dit dan bij diegene die het gaatje zet, en hij of zij kan je dan adviseren over een andere keus van metaal. Het kan namelijk ook zijn dat je gevoelig bent voor het metaal dat gebruikt is in het oorknopje.
3 tips voor de nazorg. Gebruik geen watje of wattenstaafje om het oorgaatje schoon te maken. Dit kan namelijk pluisjes achterlaten in het wondje. Het is eigenlijk niet nodig om iets anders dan de lotion te gebruiken maar als je dit toch wilt, kies dan voor een tissue.
Oorbellen schoonmaken kan perfect in een badje met warm water en een beetje shampoo. Om ze echt grondig te ontsmetten wast u eerst uw handen met zeep en warm water (goed schrobben!) en droogt u ze af met een schone handdoek. Daarna drenkt u een wattenstaafje of een wattenschijfje in waterstofperoxide.
Wanneer moet ik mijn oorbellen schoonmaken? Het is aan te raden om uw oorbellen zo vaak mogelijk schoon te maken, dus eigenlijk elke keer voordat u ze in uw oren doet. Draagt u dezelfde oorbellen langere tijd? Maak ze dan in ieder geval één keer per week schoon.
Hoe wordt het veroorzaakt? Nee, een heel fris verhaal kunnen we er helaas niet van maken. De stank die uit je oorgaatjes kan komen wordt namelijk veroorzaakt een mix die bestaat uit dode huidcellen, natuurlijke oliën en zweet. Dit hoopt zich op, met het verspreiden van een onaangename geur als resultaat.
Roestvrijstalen oorbellen: Roestvrijstaal is hypoallergeen en veroorzaakt vaak geen irritatie. Titanium oorbellen: Titanium is ook hypoallergeen en licht van gewicht, dus het is een goede optie voor mensen met gevoelige oren. Gouden oorbellen: Gouden oorbellen zijn vaak hypoallergeen en veroorzaken geen irritatie.
Oorbellen wel of niet draaien
De meest gestelde vraag over het zetten van oorbellen is ongetwijfeld of je ze wel of niet moet draaien. Dit kun je het beste alleen twee keer zachtjes op een dag doen als je de oorbellen schoonmaakt.
Hoe lang moet ik de oorbellen inhouden? De oorbellen moeten zeker 6 weken non-stop in de oren blijven zitten, om dichtgroeien van het gaatje te voorkomen.
Een puistje kan in je oorschelp zitten, maar bijvoorbeeld ook op de oorlel of achter je oor. Naast puistjes in je oor kun je andere verstoppingen in de huid krijgen, zoals gerstekorrels of mee-eters.
Slapen met net geschoten oorbellen
Daarom wordt er aangeraden om op je rug of buik te liggen zodat er geen overmatige druk op je oren ontstaat.
Hoelang moet je zweerknopjes in laten? De zweerknopjes die in zijn gedaan na het schieten van het gaatje laat je minimaal 6 weken in zitten.
De meeste oorbellen wegen tussen de 1 en 8 gram, dit is nog een comfortabel gewicht, maar sommige oorbellen kunnen meer dan 50 gram wegen. Het is belangrijk om te weten dat het dragen van zware oorbellen invloed kan hebben op je oorlellen, vooral als je ze langere tijd draagt.
Vermijd contact met haarspray, shampoo etc.bij het pas gemaakte gaatje. Je moet na douchen of baden, het oor grondig met water spoelen en vervolgens behandelen met een Studex huidverzorgingsproduct. Lichte zwelling en rood worden van het oor dat direct optreedt nadat de oorbel gezet is, is volledig normaal.
Elke oorbel is per stuk steriel verpakt. Enorme precisie; men kan op de mm juist positioneren. Perfect mogelijk om 2 gaatjes tegelijkertijd te zetten.
Volgens de wet mogen bij kinderen onder de twaalf jaar geen piercings worden aangebracht. Maar oorbellen schieten op de leeftijd van nul tot twaalf valt daar niet onder. Dat mag dus wel. Jongeren tussen de twaalf en zestien moeten toestemming van de ouders hebben voor andere piercings dan in de oorlel.
Risico gaatjes
Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken.
Sommige dingen kun je als spoed zien maar kunnen best tot de volgende dag of na het weekend wachten: Tandvleesontsteking. Gaatje in de kies of tand. Loslatende kroon of brug.
Een beginnend gaatje kan zichzelf herstellen als je goed voor je tanden zorgt. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride en reinig dagelijks goed je tanden. Ook een gezond voedingspatroon kan gaatjes helpen voorkomen.