Acnelittekens zijn littekens als gevolg van hevige of milde vormen van acne. Deze littekens zien eruit als putjes, gaatjes of onregelmatige deukjes in je huid. Ook kan je huid wat verkleurd zijn rondom het litteken. Acnelittekens worden vaak als cosmetisch storend ervaren en verdwijnen nooit helemaal uit zichzelf.
Je hebt meerdere soorten littekens: atrofisch, hypertrofisch, keloïd en acne littekens. Het kan zeker één tot anderhalf jaar duren voordat een litteken is 'uitgerijpt' en dus het eindresultaat heeft bereikt. Door masseren kan een litteken mooier genezen.
Hoe ontstaan acne littekens? Acne littekens ontstaan na diepe beschadigingen door complexe ontstekingsprocessen in de huid. Deze ontstekingen, als ze niet op tijd behandeld worden, leiden tot schade aan de talgklieren, het bindweefsel en en bloedvaatjes.
Een litteken bezit niet de functies die een gezonde huid wel heeft. Een litteken is bijvoorbeeld lang niet zo soepel en elastisch als de normale huid. Ook geeft het vaak klachten zoals jeuk, verharding en verdikking is kan het ontsierend zijn.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
In het begin is een litteken meestal rood. Het litteken kan rood, donkerrood of bij een donkerdere huid zelfs bruin zijn. Hoe lang een litteken rood blijft, hangt af van het genezingsproces. Bij grote wonden kan dit wat langer duren terwijl dit bij kleine wonden wat sneller wegtrekt.
Huidvullers kunnen de putjes minder diep maken. Voor het beste resultaat kun je deze combineren met AHA- of BHA-peelings of een serie fractional laserbehandelingen. Vraag een dermatoloog om advies. Belangrijk is om nooit aan je puistjes te krabben: hierdoor verminder je de kans op blijvende littekens.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk om meteen nadat een wond is gesloten, hiermee te beginnen. Bestaande littekens kunnen namelijk tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer.
Hoelang blijft mijn litteken rood? We benoemden eerder dat een normaal litteken niet lang rood blijft, hooguit een paar weken/maanden (gemiddeld tot 3 maanden). Daarnaast treedt er geen (erge) verdikking op. Wanneer een litteken (fel)rood of paars blijft (langer dan 3 maanden), kan dit duiden op een afwijkend litteken.
Aloë vera voor littekens gebruiken helpt om de huid beter te laten herstellen bij nieuwe en oudere littekens. Zodra de wond dicht is kun je tweemaal per dag je littekens insmeren met Aloë vera. De gel verzorgt, verzacht, hydrateert en herstelt de huid.
Kies een kwalitatieve littekencrème zoals de Cicaplast Baume B5 van La Roche-Posay, verkrijgbaar bij je lokale apotheek of online. Deze crème zal helpen bij het verzachten en herstellen van het litteken. Handig: deze littekenzalf is zowel op een open als gesloten litteken te gebruiken.
Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden. Ook smeren met vitamine A-zuur kan de wondgenezing versnellen en littekenvorming na een ingreep verminderen.
Als je puist eenmaal een goede dikke kop heeft, was je eerst de handen en het gezicht grondig. Dit kan met een reinigingsmiddel. Een optie is om met een beetje alcohol het gebied rondom de pukkel te ontsmetten. Daarna druk je met warmwaterkompressen zachtjes tegen de zijkant van je pukkel totdat deze 'popt'.
Vaak worden putjes of pockmarks in je gezicht ook wel gezien als acne-littekens. Toch hoef je geen acne te hebben gehad om putjes te krijgen. Dit kan ook al door één sporadisch puistje komen of bijvoorbeeld door de waterpokken. Putjes in je gezicht ontstaan wanneer je door een ontsteking collageen in je huid verliest.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte bestaat uit bindweefsel (collageen). Als alleen de opperhuid wordt beschadigd, geneest dit meestal snel en krijg je geen litteken. Bij diepere beschadiging wordt de kans op een litteken steeds groter naarmate de genezing van de huid langer duurt.
Littekens zijn door middel van lasertherapie goed te behandelen. Onze huidtherapeuten werken met fractionele lasers of een CO2 laser voor littekens. Het kenmerk van deze lasertypes is dat deze laser microkolommen van warmte in de diepere huidlagen maakt, waardoor elastine en collageen wordt gestimuleerd.
Het litteken kan verkleuren
Je litteken kan verkleuren door de zon. En dan bedoelen we niet dat 'ie mooi bruin wordt, zoals de rest van je huid. Je litteken kan dan ook niet 'vervagen' in de zon. Integendeel: de kleur wijkt af van de rest van je huid, en wordt daardoor juist opvallender!
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Goed voor droge huid, littekens.