Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen. Bij het verwarmen van PLA, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je kunt dit merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen.
PLA staat voor polymelkzuur of polylactide. Het is een soort bioplastic die men steeds vaker gebruikt voor het maken van verpakkingsmaterialen en benodigdheden voor de kantine (bestek, bekers, enz.). Het groeit aan populariteit door zijn imago als plantaardig alternatief voor conventioneel plastic.
Hoe wordt PLA gemaakt? PLA wordt gemaakt van het afval dat overblijft van bestaande processen zoals de maïsteelt. Daarbij wordt melkzuur geëxtraheerd en verwerkt tot granulaat, waaruit vervolgens nieuwe producten gemaakt kunnen worden.
PLA kan worden afgebroken in biologische compostering systemen. Het materiaal wordt dan bij hoge temperaturen en luchtvochtigheid in 45 tot 60 dagen afgebroken tot melkzuur. Hierna kan het worden omgezet naar monomeren of polymeren.
PLA vergaat na een aantal jaren en als het juist verzameld en gescheiden wordt, is het industrieel composteerbaar en recycleerbaar. Het is ook biocompatibel: het kan gebruikt worden in het lichaam voor medische toepassingen, bijvoorbeeld als hechtingsdraad die vanzelf vergaat.
Ze worden vaak aangeduid met de afkorting PLA (van het Engels polylactic acid). Ze zijn biologisch afbreekbaar, biocompatibel en worden geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen (maiszetmeel of suikerriet), en worden daarom gepromoot als duurzaam alternatief voor traditionele plastics.
Voordat u PLA wilt gebruiken voor voedsel, is het verstandig om contact op te nemen met de fabrikant van het filament. Misschien is PLA dan wel voedselveilig, maar het smelt bij hoge temperaturen. U kunt als u bijvoorbeeld een bord maakt, er geen heet eten op leggen.
Het produceren van PLA is zeer duurzaam, omdat de CO2 uitstoot zo'n 75% minder is dan bij de productie van olieplastics. Ook is het gecertificeerd composteerbaar volgens EN-13432 en zal het binnen 90 dagen composteren in een industriële installatie.
Het smeltgebied ligt tussen 170 en 230°C. De ontbindingstemperatuur is ongeveer 250°C. Polymeren van melkzuur zijn brandbaar. Ons PLA Filament heeft unieke eigenschappen doordat het tijdens het productieproces niet in aanraking komt met water en direct wordt verpakt in een vacuümzak.
PLA staat voor polylactic acid, beter bekend als biologisch afbreekbaar plastic of bioplastic. Het wordt vervaardigd uit 100% hernieuwbare bronnen. Het wordt verkregen door vergisting van zetmeel uit bijvoorbeeld maïs of suikerriet.
Beschrijving. PLA rietjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. Sinds 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegelaten door het verbod op wegwerpplastic (SUP). De PLA rietjes in ons assortiment worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof maïszetmeel.
“Gedurende het 3D-printen is er kans op inhalatie van de vrijgekomen stoffen als damp of in de vorm van nanodeeltjes die bij het printen ontstaan. Het vrijkomen van deze stoffen hangt af van parameters zoals het gebruikte filament, de printomstandigheden, en de grootte van het te printen object.
PLA servies is magnetron bestending en mag in de vaatwasser en is veilig voor contact met voedsel.
PLA is sterk en hard materiaal dat zich niet zomaar uit zijn verband laat trekken: het kan grote krachten weerstaan. Echter, bij een harde klap of een val is het net glas en zal het breken. PLA is daarom vooral geschikt voor zichtmodellen en niet om industrieel in te zetten.
Het wordt meestal gemaakt van een thermoplastic. De meest toegepaste plastics zijn polymelkzuur (PLA), ABS en PETG. Polymelkzuur wordt veelal gebruikt door beginners of voor nauwkeurige prints. ABS wordt daarentegen meer gebruikt voor sterkere objecten.
Bioplastic verwijst naar plastic dat biobased of biologisch afbreekbaar is, of aan beide criteria voldoet. In tegenstelling tot traditionele vormen van plastic die gemaakt worden van fossiele grondstoffen, wordt biobased plastic geheel of gedeeltelijk gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, afkomstig uit biomassa.
Bioplastics zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen en scoren qua duurzaamheid vaak beter dan plastics uit aardolie. Sommige hernieuwbare plastics zijn zelfs bio-afbreekbaar.
Als het gaat om PLA filament raden wij Hot Orange 3D PLA aan, aan onze klanten. Deze goed en luchtdicht verpakte rollen filament zijn van een premium kwaliteit, verminderen de kans op een mislukte print en geven een superieure printkwaliteit.
Filament drogen
FDM-type printerfilamenten nemen vocht op. Dit kan leed aanrichten aan het filament. Als het filament nattig is, kan dit problemen geven bij het printen. Het filament kunt u in de oven doen om het te laten drogen.
De tweede generatie bio-kunststoffen (al dan niet op basis van PLA) zullen niet op voedsel gebaseerd zijn en ofwel composteerbaar of perfect recycleerbaar zijn.
PLA wordt voor een zeer groot deel gemaakt van grondstoffen uit hernieuwbare bron, zoals maïszetmeel, tapioca en suikerriet. Onze PLA-etiketten zijn gecertificeerd composteerbaar volgens de Europese norm EN13432 en voedselveilig. De specifieke kenmerken van PLA maken het een milieubewust alternatief voor plastics.
PLA staat voor polymelkzuur, in het Engels aangeduid als PolyLactic Acid. In de chemie wordt het een 'thermoplast' genoemd.