De hamster eet graag rozijnen, krenten en noten. Men kan ook een kant-en-klaar gepelleteerd voer geven, dat een eiwitgehalte van 16% moet hebben. Ook dit dieet kan met groenvoer en fruit worden aangevuld. Het is aan te raden het voer in de kooi te verstrekken.
De meeste hamsters houden enorm van groente en fruit. Dit is dus handig als jij even aan het genieten bent van een gezonde groente of fruit snack mag jouw kleine vriend best een stukje mee knabbelen. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, maar ook een gekookt ei vinden de hamster heel erg lekker.
Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate. Overmaat kan namelijk schadelijk zijn. Daarnaast hamsteren zij en wanneer ze vers groente of fruit hamsteren, kan dit gaan rotten.
Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen. Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten.
Kaas is een perfect veilig tussendoortje om uw hamster te geven, want het zit vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Hamsters kunnen kaas eten met een laag vetgehalte en een milde smaak, op voorwaarde dat het met mate wordt gegeven, omdat deze kazen veel calorieën bevatten.
Ja, je hamster mag stukjes appel eten. De wat zuurdere appels zijn het beste en als het kan: neem een appeltje van biologische afkomst dan weet je zeker dat er geen pesticiden zijn gebruikt.
Ja – maar alleen in kleine hoeveelheden en niet erg vaak. Geef uw hamster alleen verse banaan of gedroogde banaan waaraan geen suiker of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Bied nooit banaan met extra suiker aan – dat is echt slecht voor uw huisdier.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Ja, komkommers zijn veilig om uw hamster met mate te voeden, maar deze kleine jongens zullen zoveel mogelijk eten. Het is belangrijk om ze niet te veel van één soort voedsel te geven. Zorg ervoor dat je de komkommer in kleine stukjes snijdt, zodat ze goed kunnen kauwen en geen spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Het is ook mogelijk knaagdieren te voorzien van water door middel van een waterbakje. Hiervoor kan een voerbakje gebruikt worden, door deze te vullen met water. Een voordeel van een waterbakje is dat deze op een ergonomische wijze de dieren laat drinken, zoals ze dat in de natuur ook vaak doen.
Ja, hamsters kunnen brood eten. Ze moeten er echter niet veel van hebben, want ze krijgen weinig voeding van gewoon, wit brood. Dus ja, je kunt je hamster wat stukjes brood geven.
De meeste hamsters hebben ook genoeg reserves om een dag of 2, 3 op te teren lijkt me. Niet teveel zorgen maken!
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
Hoe richt ik de kooi goed in? Hamsters zijn nachtdieren, dus overdag slapen ze. Waar je je hamster dus erg blij mee maakt, zijn veel verstopplekjes in zijn kooi. Dit hoeft niet eens een fluoriserend slaaphuisje van de dierenwinkel te zijn, met een stapel toiletpapier maak je de hamster nog een stuk blijer.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Aai je hamster voorzichtig.
Wanneer je hamster zich genoeg op zijn gemak voelt om naar je toe te komen kun je hem gaan aaien. Til je hand langzaam op wanneer hij naar je toe loopt en aai hem. Begin met een vinger en gebruik de rest van je hand wanneer hij zich op zijn gemak voelt.
Heb je een hamster die maar blijft bijten dan kun je hem proberen te straffen. Dat klinkt inderdaad een beetje raar maar het werkt echt. Uit een onderzoek onder hamster eigenaren is gebleken dat de dieren hierop reageren en leren. Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee !
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Hamstergeluiden bij conflicten met andere hamsters
Hamsters kunnen erg onverdraagzaam naar soortgenoten zijn. Voordat het tot een echte confrontatie komt, maken de hamsters eerst geluid. Een dreigende houding waarbij de hamster blaast betekend oppassen! De hamster geeft met dit geluid aan tot hier en niet verder.
Globaal kun je zeggen dat hamsters hetzelfde verse voer kunnen eten als mensen, plus dus nog wat onkruiden. Zoek zelf uit wat je hamster lekker vindt. . Was wel alles goed! Suggesties: witlof, broccoli, andijvie, paprika, mais, selderij, spinazie, kool (denk bv.
Kunnen hamsters tomaat hebben? Ja – maar niet in grote hoeveelheden, en niet al te vaak. Er is meer: Voed uw hamster rijpe tomaten alleen omdat de groene porties, stengels en bladeren giftige stoffen bevatten.
Een hamster drinkt per dag maar heel weinig ca. 4 ml. Vaak is het diertje alleen in de avonden of nachten wakker waardoor je het niet altijd ziet en aan de hoeveelheid water kun je niet snel zien of het diertje wel genoeg drinkt.