Pilatus onderwerpt Jezus ( naar Johannes) aan een ondervraging. Na diens zoveelste cryptische antwoord verzucht Pilatus: 'Wat is waarheid?' Wie het Johannesevangelie tot dat punt gelezen heeft, weet het antwoord -Jezus' bekende 'oneliner' : 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven'.
In de Nieuwe Bijbelvertaling komt het woord 'waarheid' in het vers niet meer voor, maar in de Griekse tekst staat een uitdrukking met 'waarheid' die daar betekent dat het 'wel degelijk', 'echt' zo is: hetgeen wordt beweerd is waarheid, het is werkelijk, zo.
Jezus Christus, stichter van het christendom. Keizer Tiberius, Romeins keizer tot zijn dood in 37.
Pontius is een Romeinse jongensnaam. Het betekent `zee`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Pontius wordt voornamelijk gebruikt bij de Romeinen en in de Bijbel.
Pilatus moet doodvonnis uitspreken. Pilatus liet Jezus geselen. Terwijl hij toekeek, vlochten zijn soldaten een kroon van doorntakken, die ze op het hoofd van de verdachte zetten. Toen liet Pilatus Jezus naar buiten brengen.
Kruisiging is een methode om iemand ter dood te brengen, waarbij het slachtoffer wordt vastgebonden of vastgenageld aan een kruis en blijft hangen totdat de dood erop volgt.
Judas wordt door zijn eigen evangelie verraden
De verwijzingen naar de verborgen kennis van Judas en naar Jezus' lichaam als een vergankelijk omhulsel, gaven aan dat het een gnostisch geschrift was. Om die reden kon er geen waarde aan de uitspraken van Jezus worden gehecht.
Muntjes verraden dat Pilatus – bekend uit de Bijbel als de man die Jezus Christus liet kruisigen – opdracht gaf om deze weg aan te leggen.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Herodes wilde dat het hele land in rouw gedompeld was bij zijn dood. Daarom gaf hij opdracht van iedere familie één vertegenwoordiger in het hippodroom te brengen en te doden, als hij gestorven was. Zijn zuster Salomé I liet echter, nog vóór Herodes stierf, deze onschuldige mensen weer vrij.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Volgens de evangelist Lucas was hij 'gevangengezet wegens een oproer dat in de stad had plaatsgevonden en wegens moord' (23:19). Dit is veel professioneler geformuleerd en lijkt eenduidige informatie te verstrekken.
In Jezus' tijd bezetten de machtige Romeinen Palestina. Ze waren 60 jaar eerder het land binnengevallen en hielden de bevolking in een ijzeren greep. In Zuid-Palestina regeerde een Romeinse prefect, een soort gouverneur.
Dat is zijn innerlijke waarheid die naar buiten komt in wat Hij zegt en doet. Jezus is zo vol van Gods genade en waarheid dat er geen plaats is voor iets anders. Zoals Jezus en God in elkaar opgaan, zo kun je in hen opgaan: dit is de laatste waarheid over ons leven. Daardoor kun je ook 'waarheid doen'.
Waarheid is het in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. In dagelijks taalgebruik wordt 'waarheid' in de eerste plaats toegeschreven aan overtuigingen, uitspraken en theorieën. Waarheid kan echter ook worden toegeschreven aan een levenshouding, ethiek of politiek systeem.
Jezus van Nazareth, de centrale figuur in het christendom als Zoon van God.
Al twee keer eerder baarde hij opzien met aankondigingen van de wederkomst van Christus: in 2005 was het over 50 tot 75 jaar. Tien jaar terug werd het 'uiterlijk 2035'.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard. Ook Michelangelo schilderde hem met een baard in zijn frescos in de Sixtijnse kapel.
Het graf van Jezus
De Heilig Grafkerk bevindt zich in Jeruzalem en is een heilige plek voor Christenen. Zij geloven namelijk dat het graf van Jezus (zie kader) in deze kerk te vinden is. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus na de kruisiging door twee van zijn volgelingen begraven werd.
Barabbas (Aramees: בר אבא, Bar-abbâ, "zoon van de vader") was volgens de evangeliën in het Nieuwe Testament een misdadiger die werd vrijgelaten in plaats van Jezus.
In het evangelie van Marcus, Matteüs en Lucas wordt Simon van Cyrene genoemd. Tijdens de kruisweg van Jezus wordt hij gedwongen het kruis te dragen.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Judas verraadde Jezus voor de prijs van 30 zilveren munten. Hij kust Jezus op de wang zodat de soldaten wisten wie Jezus was. Deze Judas-kus is vaak afgebeeld in de schilderkunst.
Judas Iskariot was een van de twaalf apostelen. Volgens de evangelist Johannes was hij de penningmeester van het gezelschap rond Jezus. Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood.
Scheenbenen werden gebroken
Dat was geen extra straf, maar een manier om het lijden te verkorten. Als het lichaam vrij aan de armen hing, hield de ademhaling al snel op. Kruisiging was een zware straf, volgens de Romeinse redenaar Cicero zelfs 'de wreedste en meest walgelijke' die er bestond.