Een creditcard of bankpas die ergens onbeheerd is achtergelaten, behoort in eerste instantie toe aan de gemeente waar je hem vindt. Dat geldt voor alle gevonden voorwerpen. Breng de creditcard dus bij voorkeur naar de betreffende gemeente, of eventueel je eigen gemeente als je de vondst mee naar huis hebt genomen.
In de meeste gevallen kun je de creditcard online activeren door in te loggen op de beveiligde omgeving van de creditcarduitgever, bijvoorbeeld bij je bank of International Card Services (ICS). In deze online omgeving zul je enkele gegevens moeten invullen waarmee je identiteit wordt gecontroleerd.
Wil of moet je betalen met je pincode, dan steek je de creditcard op dezelfde manier in de betaalautomaat als een bankpasje. Daarna voer je de pincode in. Je creditcard heeft een eigen pincode. Net als bij een bankpas wordt de magneetstrip van een creditcard nauwelijks meer gebruikt.
Iemand die zich schuldig maakt aan fraude met een creditcard of andere betaalpas kan een gevangenisstraf van maximaal zes jaar krijgen en een geldboete van de vijfde categorie. Zo staat in artikel 232 van het Wetboek van Strafrecht.
Voer je een betaling online uit met je creditcard, dan vul je verschillende gegevens in. In ieder geval wordt er altijd gevraagd naar je eigen naam zoals deze op de creditcard staat, evenals het creditcardnummer, de vervaldatum en de driecijferige verificatiecode, ook wel bekend als Card Verification Code (CVC).
Nadelen. Wat mensen vaak het grootste nadeel van de creditcard vinden, zijn de extra kosten die om de hoek komen kijken. Deze kosten hangen van een aantal zaken af, zoals je bestedingslimiet en de verzekeringsduur van je aankopen. Een creditcard kost volgens het Nibud tussen de 10 en 50 euro per jaar.
Geef nooit zomaar je creditcardnummer of de beveiligingscode van de creditcard aan derden. En bedenk je met wie je te maken hebt als je wel creditcard gegevens deelt. Bij een onterechte afschrijving kun je een creditcard betaling terugdraaien via de creditcardmaatschappij.
Vaak is geen pincode vereist en kan de dader van creditcardfraude geld afschrijven. Het stelen van iemand anders zijn creditcard(gegevens) en het gebruik daarvan zijn een vorm van diefstal/fraude en kan u een hoge straf opleveren.
Niet alleen andersmans creditcards zijn illegaal om te gebruiken. Ook veel andere financiële producten mag je niet zomaar gebruiken van andere mensen. Probeer dit altijd te voorkomen en als het niet anders kan, zorg dan dat je schriftelijke toestemming hebt van de eigenaar.
Als je er toch niet uitkomt met de verkoper, dan kun je je wenden tot jouw bank of creditcardmaatschappij en een formulier invullen om de betaling terug te draaien. Hoe dit formulier precies heet verschilt per bank. Verzoek middels dit formulier om een terugstorting.
Het bestedingslimiet, ook wel bestedingsruimte genoemd, is het geldbedrag dat je maandelijks kunt spenderen met je creditcard. De bestedingsruimte kan per creditcardaanbieder en soort creditcard variëren van 1.000 euro tot meer dan 20.000 euro.
Kosten. De prijs van een creditcard wisselt tussen de €15 tot boven de €100 per jaar. Vaak geldt: hoe duurder de kaart, hoe hoger de bestedingslimiet. En hoe langer je spullen na aankoop verzekerd zijn.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
Betalen met je creditcard
Je kunt ook pinnen met je creditcard. Dit kan bij betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of restaurants. Je kunt met je creditcard ook geld opnemen bij een betaalautomaat.
Wat is een creditcard? Een creditcard is een betaalpas waarbij je op het moment van betalen niet over het geld hoeft te beschikken op je ING Betaalrekening. Na een betaling staat het bedrag eerst op je creditcard. De betalingen met je creditcard schrijven we vervolgens één keer per maand van je ING Betaalrekening af.
De creditcard heeft wel een andere pincode dan je bankpas. Je mag deze pincode meestal zelf kiezen of veranderen. De magneetstrip wordt weinig of niet meer gebruikt. Deze technologie was niet helemaal veilig.
In principe geldt de theorie dat je per persoon zoveel mogelijk creditcards mag hebben als je zelf wilt. Hier hangen natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan. Bij veel aanbieders krijg je bijvoorbeeld maar één (of soms twee) kaarten tot beschikking voor eenzelfde rekening.
De creditcard van Visa is op dit moment de meest geaccepteerde creditcard van de hele wereld. Wist je dat je maar liefst op meer dan 27 miljoen plekken terecht kunt om te betalen met je Visa kaart? In Nederland kun je op ongeveer 100.000 plekken terecht met deze creditcard.
Tijdens skimming worden je gegevens gekopieerd en wordt er via een cameraatje meegekeken naar de pincode die je intoetst. Op die manier kunnen criminelen met een gekopieerde pas en jouw pincode hun slag slaan en je rekening leeghalen.
Bij verlies of diefstal van een creditcard is het verstandig om de kaart zo snel mogelijk te blokkeren. Zo voorkom je dat de kaart gebruikt kan worden voor ongewenste transacties en fraude. Je kunt een creditcard niet zelf blokkeren. Neem contact op met de uitgever/maatschappij van je creditcard.
Deel nooit je creditcardgegevens via e-mail of chatservice van een bedrijf. Dan zijn ze makkelijk te onderscheppen door internetcriminelen. Om fraude te plegen heeft een internet crimineel je creditcardnummer, naam, vervaldatum en CVC code nodig.
Tegenwoordig zijn creditcards vrijwel even veilig als een gewone bankpas, omdat je in winkels alleen kunt betalen met je pincode. Zorg wel dat je jouw creditcard op verantwoorde wijze gebruikt in binnen- en buitenland.
Een IBAN nummer is de bankrekeningnummer van je bankrekening. Dit krijg je automatisch bij alle banken als je een rekening opent. Bij een creditcard is dit niet zo, maar er zijn dus enkele aanbieders die een prepaid creditcard, of een prepaid debit card gratis uitgeven.
De meeste creditcards beschikken over een 16-cijferige code (maar soms zijn dit 13 of 19 cijfers). Het eerste cijfer is de identificatie van het systeemnummer (waarbij 4 – VISA is en 5 – MasterCard).