In Japan wordt paardenvlees wel als sashimi gegeten: rauw en dun gesneden met sojasaus. In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
Daarnaast bevat paardenvlees meer ijzer en minder vet dan rundvlees. Misschien is het zelfs een idee om een lasagne op de markt te brengen die 100 procent uit paardenvlees bestaat? Het zou een goed alternatief kunnen zijn voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
Paardenvlees is goed voor uw gezondheid. Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Specialisten uit de medische sector raden het eten van paardenvlees aan.
De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën. Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad.
Paardenvlees is nog steeds goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent. Dat heeft te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees (bijna altijd uit Noord- en Zuid-Amerika) niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
Eigenschappen. Paardenvlees is zeer mager en rijk aan ijzer (myoglobine), waardoor het sneller verkleurt (tot bijna zwart). Een andere stof die veel voorkomt in paardenvlees is glycogeen. Door het hoge gehalte glycogeen is de smaak zoeter dan rundvlees en kan daardoor bij de bereiding wat sterker gekruid (peper) worden ...
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Paardenslagers zijn in Nederland niet of nauwelijks te vinden. Er zijn wel slagers die ook paardenvlees in hun assortiment hebben. Ook in Rotterdam. Er zit er o.a. eentje op de Zwart Janstraat en nog een op zuid.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Meer dan 500 gram per week aan rood vlees eten verhoogt waarschijnlijk het risico op darmkanker. Daarom is aangeraden daar onder te blijven. Dus 70 gram per dag. Sommige vleessoorten worden bewust rauw gegeten of niet door en door verhit.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
Het is rijk aan ijzer en je vindt er zink, seleen, fosfor en verschillende B vitaminen zoals B6 en B12 in terug. Rundvlees is ook rijk aan ijzer maar substantieel minder dan paardenvlees. De hoeveel zink en seleen ligt wel een stuk hoger en het bevat ook dezelfde B vitaminen die je in paardenvlees terug vindt.
Rood vlees is een benaming voor het spiervlees van zoogdieren, zoals runderen, varkens (onder andere wilde zwijnen), schapen, geiten en paarden. Rood vlees onderscheidt zich van wit vlees (het spiervlees van pluimvee en ander gevogelte) door een hogere concentratie myoglobine in spiervezels.
Paardenvlees levert minder energie dan de andere vleessoorten en is ook minder goed verteerbaar. Vroeger was paardenvlees erg mager en werd aangeraden om wat vet bij te voeren.
Paardenvlees is één van de gezondste vleessoorten. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Bovendien is het uitermate geschikt voor honden met een voedingsallergie. Paardenvlees is afkomstig van dieren die veel bewegen, die gezonde voeding eten en een vol leven leiden.
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken.
Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
Vervelende klachten zoals buikpijn, diarree en overgeven zijn te voorkomen door hamburgers en ander rauw vlees goed te doorbakken. Dat doodt alle schadelijke bacteriën, zoals de poepbacterie E. coli en salmonella.
Volgende dieren zijn wel halal: schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, wormen in fruit, vogels en dieren die leven in de zee (met uitzondering van kikkers, palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) (Bonne & Verbeke, 2008a).