Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C. Maak het ventielsysteem schoon met het bijgeleverde reinigingsborsteltje. Spoel alle onderdelen goed af met warm water.
Babyfles schoonmaken
Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser. Een andere ergernis die vaak voorkomt, is dat de speentjes vol water staan na een rondje vaatwasser. Heel schoon is dat restwater natuurlijk niet.
De spenen van Dr. Brown's zijn gemaakt van zeer zachte, klinisch geteste siliconen. Door de zeer zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby's mond. Vervang spenen elke zes weken, of eerder als ze tekenen van slijtage vertonen.
De flessen van Dr. Brown's zijn magnetronbestendig, maar wij raden het verwarmen van flesvoeding in de magnetron niet aan.
Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan. Laat de flessen en spenen op een schone theedoek drogen.
Wist je dat alle onderdelen van de S-fles in de vaatwasser kunnen? Dit kan het beste doen door de onderdelen in het bovenste rek van je vaatwasmachine te leggen.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C. Maak het ventielsysteem schoon met het bijgeleverde reinigingsborsteltje. Spoel alle onderdelen goed af met warm water.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop. TIP!
Wanneer je kindje jonger is dan 3 maanden reinig en steriliseer je de fopspeen dus best consequent, meermaals op een dag. Dit kan je doen wanneer je baby slaapt, of bijvoorbeeld tijdens het eten. Vanaf 3 maanden is het voldoende om de tutjes één keer per dag te steriliseren.
Maat 1 is voor baby's van 0-6 maanden. Deze speen is wat dikker en kleiner dan maat 2. Maat 2 is voor baby's vanaf 6 -18 maanden.
Anti-reflux flessen
volgens de voorstanders voorkomt het gebogen model (S-vorm) dat de baby te veel lucht binnenkrijgt en is het bovendien handig voor de ouders bij het vasthouden van de fles. Deze anti-reflux flessen kun je in principe gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer een jaar is.
Je kunt een speen ook in de vaatwasser schoonmaken. Stop hiervoor de fopspenen in het bovenste rekje en kies een programma van minimaal 55°C.
Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
Maak flessen en andere accessoires makkelijk schoon met dit afwasmiddel van NUK. - Op basis van natuurlijke ingrediënten. Verwijdert melkresten heel efficiënt. - Geur- en kleurstofvrij: 100% veilig voor je baby.
De FRIGG speentjes zijn er in twee maten (maat 1; 0-6 maanden en maat 2; 6-18 maanden) waar de BIBS speentjes er ook nog in maat 3 zijn; 18+ maanden. De BIBS speentjes kennen we in vele kleuren en glow-in-the-dark varianten maar de FRIGG speentjes hebben weer andere vormen en kleurencombinaties.
Hoe moet je de uitgekookte flessen bewaren? De uitgekookte flesjes kun je het beste bewaren op een afgesloten plek, bijvoorbeeld in de koelkast.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut.
Wanneer je een fles of speen voor de eerste keer gebruikt, is het belangrijk dat je hem uitkookt. De fles wordt zo gesteriliseerd. Je weet dan zeker dat hij goed schoon is.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Het steriliseren van alle kolfspullen doe je alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert. Als je baby zes maanden of ouder is, is het voldoende om één keer per week de kolfspullen te steriliseren.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Mijn baby boert niet, is dit normaal? Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.