Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Lekker met bijvoorbeeld nasi. Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad. Een Thaise groene curry of andere Aziatisch gerechten zijn heerlijk met pandanrijst.
In principe kun je met elke rijstsoort aan de slag, zo lang het niet 'plakkerig' is zoals risotto- of sushirijst. Nasi kun je het best maken 'droogkokende rijstsoort' zoals zilvervliesrijst, Surinaamse rijst, witte rijst of Basmati.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Pandanrijst is eigenlijk geen echte rijstsoort. Pandan is namelijk een plant waarvan de bladeren een bepaalde stof bevatten: 2-acetyl-1-pyrroline. Dat is exact hetzelfde goedje dat jasmijnrijst een heerlijke geur geeft, waardoor pandanbladeren wel eens gebruikt worden om die lekkere aroma's te versterken.
Pandanrijst: is een beetje plakkerige witte rijst (ideaal voor het eten met stokjes), lange korrel met een bloemige smaak. Perfect voor (pittige) Aziatische gerechten. Basmatirijst: een droogkokende witte rijst met nootachtige smaak.
Maar ook pandanrijst is een mooie plakkerige rijst en die blijft toch iets minder. Perfect als sticky rice voor bij je Thaise curry of wokschotel!
Om witte rijst dus. Maar welke soort witte rijst is het gezondst? Dat blijkt in de praktijk niet uit te maken. Toverrijst, basmatirijst en pandanrijst hebben allemaal een vergelijkbare voedingswaarde.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Droog: Basmati rijst, Pandan rijst en Surinaamse rijst zijn droogkokende rijstsoorten met een lange, stevige korrel. Dat maakt ze geschikt voor nasi en andere Oosterse gerechten. Nat: Japanse rijst, Italiaanse rijst (risottorijst) en dessertrijst zijn natkokende rijstsoorten met een korte en ronde of ovale korrel.
Wil je nasi maken? Kook dan de rijst een dag ervoor. Of kook de rijst 's middags, laat afkoelen op een bakplaat die je in de koelkast schuift. Zo krijg je droge, afgekoelde rijstkorrels – en de perfecte nasi.
Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
Voor nasi goreng heb je koude gekookte rijst nodig. Pandanrijst is erg geschikt voor nasi. Door het afkoelen van de rijst retrogradeert het zetmeel in de rijstkorrels. Dat wil zeggen dat de zetmeelkorrels stevige kristallen vormen.
Waar jasmijnrijst dus vanwege de werkzame stof 2-acetyl-1pyrroline heerlijk geurt, is pandanrijst geen officiële rijstsoort. Pandanrijst is vaak een mix van gewone rijst met 'mindere' kwaliteit jasmijnrijst, óf gewone rijst die gearomatiseerd is met de geur/ het extract van het pandanblad.
Ketanrijst. Ketanrijst wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat het goed aan elkaar plakt. Het is dezelfde soort rijst als de Japanse sushi-, de Spaanse paella- en de Italiaanse risottorijst, maar de ketanrijst wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt. Met deze rijstsoort kun je perfect Indonesische lempers maken.
Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.
De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst. Lange rijst: Is zacht en plakt niet. Deze soort rijst heeft het meeste water van alle soorten rijst nodig en ook de langste kooktijd.
Zilvervliesrijst bevat ongeveer drie keer zoveel vezels als witte rijst en ook grotere hoeveelheden vitaminen en mineralen wat het een gezondere optie maakt. Wel is de kooktijd veel langer, alhoewel je in de supermarkt ook voorgekookte soorten vindt die sneller klaar zijn.
Zowel bruine rijst als quinoa zijn goede opties voor een gezond eetpatroon en zijn een goede vervanger voor ongezonde koolhydraten, zoals pasta, witte rijst of aardappelen. Als je snel wilt afvallen, is het verstandig om flink te schrappen in die hardnekkige koolhydraten.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p.
En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst. Die worden bij het koken namelijk 2,5 keer zo zwaar en dus heb je een mooie hoeveelheid van bijna 200 tot 250 gram gekookte rijst per persoon. Genoeg voor een verantwoorde maaltijd.
Notes. Water: Voor een droge, losse korrel – geschikt om na het koken en afkoelen te bakken – gebruik je 1 deel rijst en 1,1 deel water (400 ml voor deze hoeveelheid rijst). En voor een zachte en plakkerige korrel gebruik je 1,3 deel (450 ml) water.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.