Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium. Maar een rood pepertje wordt meer gezonde eigenschappen toegekend.
Oma Dée is de enige sambal die geen zout, kaliumzouten of zoutstoffen toevoegt aan haar sambals. Waarom? Omdat zout erg ongezond is en voor een heerlijke smaak helemaal niet nodig!
Sauzen zoals Sambal Manis zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Sambal Manis kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De capsaïcine in pittig eten helpt niet alleen je lichaam door je bloed stromen, het werkt ook ontstekingsremmend. En naast dat het ontstekingen afremt, vecht het ook actief tegen ontstekingen, waardoor het mes dus aan twee kanten snijdt.
Als oelek je iets te heet is, kan je misschien beter een lepeltje badjak opscheppen. Deze saus is namelijk iets milder doordat hij gebakken is en doordat er ui in zit. Hierdoor heeft badjak ook een iets diepere smaak.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium.
De verschillende soorten sambal
Manis betekent zoet, en deze sambal is dan ook de minst pittige in zijn soort. De doorgewinterde peperliefhebber lepelt dit goedje echter zonder blikken of blozen naar binnen.
Geïrriteerde maag
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
Is Madame Jeanette gezond
Maar wie deze peper dagelijks met mate gebruikt geniet vele voordelen. Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
Sauzen zoals Surinaamse sambal zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Surinaamse sambal kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals. De naam komt van de 'ulek', in Indonesië de stamper waarmee in een vijzel de pepers met specerijen worden gemengd. Veel meer is er in de sambal oelek dan ook niet toegevoegd.
“Capsaïcine, de belangrijkste stof in hete pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende, antioxidante, kankerbestrijdende en bloedglucoseregulerende eigenschappen.” Het eten van hete pepers is dus best gezond.
Komt harissa uit Tunesië, sambal heeft een Aziatische oorsprong. Al blijkt sambal oelek door Portugezen en Spanjaarden meegenomen te zijn naar Indonesië. Ik durf het je niet precies te zeggen maar het verschil is dus vooral in de smaak. Waar sambal wordt gebruikt in een recept kun je meestal ook harissa gebruiken.
Harissa. Harissa is een hete rode saus die oorspronkelijk in Tunesië en bij uitbreiding Noord-Afrika gebruikt wordt. Deze pittige pasta op basis van chilipeper, knoflook, komijn, karwij, koriander en geroosterde paprika heeft veel weg van sambal maar heeft een iets zoetere smaak.
Het grote verschil met sambal oelek is dat sambal badjak gebakken wordt en er diverse andere ingrediënten aan worden toegevoegd. Dit maakt hem niet alleen een stuk milder, maar ook veel kruidiger. Onze sambal is spicy, maar zeker niet té.
Melk werkt het best
Alle drankjes helpen om het branderige gevoel een beetje te blussen. Maar melk zorgt voor de grootste verlichting. De onderzoekers hadden verwacht dat volle melk vanwege het hoge vetgehalte het beste zou werken.
De Madamme Jeannette is altijd geel, rode Madammen bestaan niet! De Madamme Jeannette: minder heet. maar veel warmer en kruidiger van smaak.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Deze stof geeft de peper het pittige karakter. Capsaïcine werkt ook bij perifere zenuwpijn. Het bindt dan aan de beschadigde zenuwcellen en zorgt ervoor dat ze minder gevoelig worden.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Sambal manis is dus een zoete sambal. In deze sambal zit er naast rode pepers ook suiker in. Meestal is dat in de vorm van gula djawa, oftewel palmsuiker. Door de sambal te bakken krijgt deze een donkere kleur.
Bovendien zorgt de toegevoegde ui voor een wat veelzijdiger smaak. Sambal manis is de zoetste sambalsoort, waar extra suiker aan toegevoegd wordt. Dit is dan ook de favoriete versie van veel mensen die niet zo van pittig houden.
Sambal oelek is de meest pure vorm van sambal. Hij wordt alleen gemaakt van rode pepers en zout en smaakt dus echt naar pepers. Rauwe pepers zijn heter dan gebakken pepers en sambal oelek wordt niet gebakken. Hij is daardoor flink pittig en scherp.