Driekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. Het herdenkt de dag waarop de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem, en vonden daar de pasgeboren koning der Joden, Jezus.
Sint-Maarten (enkele streken, 11 november) Sinterklaas, 6 december.
Hemelvaart. Maandag 6 juni 2022, Pinkstermaandag.
Overige (niet-wettelijke) feestdagen 2022
Carnaval: Zondag, 27 februari 2022 t/m dinsdag, 1 maart 2022. Zomertijd: Zondag, 27 maart 2022. Secretaressedag: Donderdag, 21 april 2022. Dag van de Arbeid: Zondag, 1 mei 2022.
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei. Op Koningsdag zullen de meeste Nederlanders een vrije dag hebben, maar op 5 mei is dat -ondanks dat het een nationale feestdag is- niet vanzelfsprekend.
Geen officiële vrije dag, maar er vinden diverse activiteiten plaats.
Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag. Zondag 15 augustus 2021, O.L.V. Hemelvaart. Maandag 1 november 2021, Allerheiligen.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Je kan deze vervangingsdag vrij kiezen binnen hetzelfde kalenderjaar. Op deze manier behouden je werknemers het recht op tien feestdagen per jaar. In 2022 valt Nieuwjaar (1 januari) op een zaterdag. Het Feest van de Arbeid (1 mei) en Kerstmis (25 december) vallen beide op een zondag.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Driekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. Het herdenkt de dag waarop de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem, en vonden daar de pasgeboren koning der Joden, Jezus.
Per jaar liggen er tien wettelijke feestdagen vast. Op deze dagen mogen werknemers in principe niet werken. Wanneer deze feestdagen op een zondag of een andere inactiviteitsdag vallen, moet je als werkgever vervangingsdagen kiezen en deze uiterlijk op 15 december aan je werknemers meedelen.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Ten eerste zijn er de twee kerstdagen op 25 en 26 december. Aan het einde van het jaar, op 31 december om precies te zijn, vieren we oudejaarsdag en sluiten we feestend het jaar af. Dit zijn alle officiële feestdagen in 2022.
Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022. Koningsdag: woensdag 27 april 2022. Bevrijdingsdag: donderdag 5 mei 2022. Hemelvaartsdag: donderdag 26 mei 2022.
De Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Georgisch Orthodoxe Kerk) viert Kerstmis op 7 en 8 januari. Alle andere Orthodoxe Kerken in Oost-Europa (zoals de Griekse, Bulgaarse, Roemeense, Byzantijnse, etc.)
Feestdagen die samenvallen met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming moeten worden vervangen door een gewone activiteitsdag in de onderneming. De vervangingsdag kan vóór of na de vervangen dag worden vastgelegd maar moet verplicht in hetzelfde kalenderjaar vallen.
2022 is geen lustrum jaar – wat staat er in de cao? In een aantal cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Is er geen cao, dan is het aan de werkgever of de werknemers vrij zijn op 5 mei. Soms is dit recht opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement.
In veel van CAO's staat vastgelegd dat je slechts eens in de vijf jaar een doorbetaalde vrije dag hebt, tijdens een zogenaamd lustrumjaar. Deze lustrumjaren vinden plaats in 2020, 2025 en 2030.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. En bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen. Overleg altijd met jouw werkgever wat voor compensatie jij kan verwachten.