Straffen overval. Geweldsmisdrijven zoals een gewapende overval zijn delicten (misdrijven) die geregeld worden in het Wetboek van Strafrecht.
Straf voor gewapende overval
De maximumstraf voor een gewapende overval, zoals vastgelegd in artikel 312 van het wetboek, betreft 9 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie. Zoals gezegd kunnen verzwarende omstandigheden er echter toe leiden dat de straf hoger uitvalt.
Mocht het tot een overval komen, dan zet de politie zoveel mogelijk in op heterdaadkracht. Het drieringenmodel is hierbij leidend: de politie spoort de dader op, speelt een leidende rol op het plaats delict, doet vervolgonderzoek en zorgt er zo voor dat de pakkans van de dader wordt vergroot.
Bel, zodra de dader weg is, meteen 112. Let ook op in welke richting en met welk vervoermiddel de overvaller vlucht. Zorg ervoor dat de sporen van de overval niet worden uitgewist.
Bij een eerste veroordeling wegens inbraak van een woning, geldt als richtlijn een straf van 3 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Als de persoon vaker is opgepakt voor dit vergrijp en er dus sprake is van recidive, is de richtlijn 5 tot 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
De Overvalknop is een apparaat waarmee je met een druk op de knop onmiddellijk de hulp van de Verisure meldkamer kunt oproepen. Dit apparaat is erg handig in geval van nood of in geval van veiligheidsrisico's binnen je bedrijf.
Op diefstal met geweld of bedreiging met geweld, (waar straatroof onder valt) staat een gevangenisstraf van maximaal 9 jaar of een geldboete tot €78.000. Wanneer een diefstal met geweld gepleegd wordt met 2 of meerdere personen, in de nacht of in een woning, dan wordt de maximale straf 12 jaar.
laten schrikken door een plotselinge heftige gebeurtenis
Voorbeeld: `We werden overrompeld door het aanvallend geweld van de thuisploeg. ` 1) Aanranden 2) Aanvallen 3) Betrappen 4) Met overmacht verslaan 5) Onverwacht overvallen 6) Onverwachts aanvallen 7) Onverwachts overvallen 8) Overvallen 9) Plotseling a...
overvallen (iem./iets ~, iem.
ww. raid sth. ww. overwhelm sb./sth.
Straatroof is een vorm van diefstal met geweld. Niet alle diefstal met geweld is straatroof. Bij beroving van professionele en particuliere geld- en waardetransporten, is het een overval. Ook wanneer de beroving plaatsvindt in een besloten pand (winkels, woningen of banken of wisselkantoren), is dat een overval.
Volgens de wet, artikel 300 Wetboek van Strafrecht (Sr), wordt mishandeling gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van de 4e categorie.
Als de agressie wel tegen jou persoonlijk is gericht gebruik je de STOP-regel: Stoom afblazen. Laat de klant even uitrazen. Tot de orde roepen.
De Rijksoverheid doet er alles aan om het aantal straatroven terug te dringen. De overheid voert campagnes en zet in op preventieve maatregelen. Er wordt samengewerkt met de politie en gemeenten om straatroof tegen te gaan.
“Een inbreker zal bij zijn rondje door de wijk ook bij de huizen naar binnen kijken. Ziet hij iets wat hij goed kan verkopen, dan is zijn interesse gewekt. Zaken als laptops, mobiele telefoons en spelcomputers zijn populair. Is de inbreker eenmaal binnen, dan gaat hij ook op zoek naar geld en sieraden.”
Geweld. Een belangrijk element bij een gewapende overval is de geweldshandeling die moet hebben plaatsgevonden. Zonder geweld, is er hoogstens sprake van een eenvoudige diefstal, een diefstal in vereniging, of een inbraak in een woning. Er wordt evenwel al snel voldaan aan het geweldsvereiste.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf.
Als u nabestaande bent van een slachtoffer van een geweldsmisdrijf of dood door schulddelict, dan krijgt u een vast bedrag van € 5.000. Daarnaast kunt u een extra vergoeding krijgen voor uitvaartkosten en voor schade die u lijdt door het wegvallen van het inkomen van de overledene.
Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers en nabestaanden van een strafbaar feit, verkeersongeluk of ramp. Ook helpt ze getuigen en andere betrokken personen. De hulp is gratis.