Ouzo (Grieks: ούζο) is wellicht de bekendste Griekse alcoholische drank en heeft een alcoholpercentage van tussen de 37,5 en 44 procent.
Ouzo is een Griekse alcoholische anijsdrank en heeft een alcoholpercentage tussen de 37.5 en 50 procent. Ouzo wordt vaak in kleine shotglaasjes gedronken als een appetizer bij bepaalde Griekse gerechten en wordt meestal gedronken met ijs of water.
Ouzo is een alcoholische Griekse drank met anijssmaak, gemaakt van druivenresten, die eerst tot een soort grappa worden gestookt. In een tweede stookronde krijgt deze grappa vervolgens een anijssmaak. Het resulterende drankje is zoet en zijdeachtig, met een alcoholpercentage van rond de veertig procent.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Op het moment dat de producent van een alcoholishe drank met anijssmaak van de drank proefde zei hij: "Uso Massalia". Hiermee bedoelde hij dat de drank zo goed was, van de allerbeste kwaliteit, dat hij voor gebruik in Marseille bestemd had kunnen zijn. En zo werd deze drank Uso - Ouzo genoemd.
Prijs € 10,85.
Conclusie. Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
Doe in elk glas wat ijs en 30 ml ouzo. Voeg telkens 60 ml fruitsapmix toe en vul tot de rand met het bruiswater. Werk de cocktail af met enkele takjes munt, een citroenschijfje en de zeste van roze pompelmoes. Serveer ijskoud.
De smaak wordt dan nog zachter. Deze ouzo komt zoals de naam al zegt uit het stadje Plomari op het eiland Lesbos. Door vele ouzo genieters is deze variant zelf de beste of meest gewilde Ouzo ter wereld.
Rakı (info / uitleg), uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Het origineel uit Rhodos! De autochtone likeur, gemaakt van anijs en koffie, is erg geliefd bij de fijnproevers.
Ouzo wordt in de koelkast of in de diepvries bewaart. Wij adviseren om de ouzo in de diepvries te bewaren, zodat u hem zo koud als mogelijk kan drinken. Ouzo kan puur gedronken, het wordt in een shotglaasje geserveerd en kan ook met water worden aangelegd.
Licht zoete anijssmaak. Vol en zacht. Ouzo kan zowel puur als met ijs worden gedronken, of met water aangelengd worden. Het is een uitstekend ingrediënt om vis zoals zeewolf mee te bereiden, of in een cocktail als 'Aphrodite'.
Ouzo van de Duitse Lidl. Je mag in een grieks restaurant toch wel echte ouzo verwachten als je daarvoor betaald in plaats van ouzo Zachos van de Duitse Lidl waar een fles 5,79 kost, er een chemische anijssmaak aan toegevoegd is en ik voor een glaasje ongeveer 3 euro betaal....
Griekse drank
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar.
Ouzo (Grieks: ούζο) is wellicht de bekendste Griekse alcoholische drank en heeft een alcoholpercentage van tussen de 37,5 en 44 procent.
Prijs € 14,20.
Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven. Inwoners van Kreta zijn trots op hun raki, en bij een bezoek aan het eiland komt u hiermee zeker in aanraking. Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki.
De unieke smaak van Yeni Rakı
Voor de traditionele manier schenk je eerst 6cL Yeni Rakı in een rakı glas. Hierna 6CL water toevoegen en aanvullen met een aantal ijsblokjes. Belangrijk is dat rakı altijd koud of met ijs wordt gedronken. Een ander belangrijk aspect bij het drinken van Yeni Rakı is het nemen van tijd.
Bijna elk café heeft de bekende parasols van Ouzo 12 op het terras staan en de meeste restaurants schenken deze kristal-zuivere anijsdrank. Ouzo 12 wordt gemaakt van verschillende anijs soorten, hierdoor ontstaat een rijke en volle anijssmaak met een hint van nootmuskaat en kaneel.
Ouzo 12 - 70CL kopen? Gall & Gall.
Alcoholische anijsdranken worden al zeer lang gedronken. Dranken zoals Pastis, Ouzo, Raki, Sambuca en Arak zijn erg populair en worden gemaakt van anijs, zoethout en andere kruiden. Ouzo drinkt men in Griekenland, Raki in Turkije, Sambuca in Italië, Arak in Libanon/Syrië en Pastis is typisch Frans.
Sambuca is een Italiaanse anijslikeur, met een alcoholpercentage van 40%. De meeste sambucasoorten zijn volledig helder, maar worden troebel bij het mengen met water. Hoewel de naam anders zou kunnen doen vermoeden, bevat sambuca geen vlierbessen (Sambucus).