Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
Planten kunnen na een bemesting met koemest de voedingsstoffen beter uit de bodem halen. Hierdoor blijven planten gezond en voorkom je dat ze slap worden of zelfs verkleuren. Ook bevatten koemestkorrels een klein gehalte N-P-K voedingstoffen.
Gedroogde koemestkorrels hebben een hoog organisch stofgehalte. Door het toevoegen van organische stof aan de grond verbetert de vochtkarakteristiek, de bodembeluchting, het bodemleven en de bewerkbaarheid. De organische bemesting verhoogt het aantal macro- en micro-organismen in de grond.
Koemest is echter eerder een bodemverbeteraar qua structuur dan een toevoeger van voedingsstoffen. Koemest is immers verteerde grasresten (voedsel van de koe) en bevat veel organische stoffen maar weinig voeding. Wilt u dus werkelijk bemesten kies dan voor een complete (organische) mest.
Hortensia's bemesten is een tuinklusje voor eind maart – april, direct na het snoeien van je hortensia's. Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of 'gewone' organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld gedroogde koemest of oude stalmest.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Rododendron moet in zure grond staan, deze kan dan gemengd worden met koemest. Waarom bemesten van rozen met koemest ? Rododendron en hortensia blijven gezonder ,bloeien langer en mooier met limburgse koemest. Koemest is een 100 % natuurlijke meststof en bodemverbeteraar.
Strooi ca 1 kg per 2 m² en hark de korrels door de bestaande grond. Bij het planten van nieuwe struiken of het verplaatsen daarvan kunt u het beste een ½ kg korrels in het plantgat strooien. Ook hierbij dient u de bestaande grond met de organische koemestkorrels goed door te mengen.
Blad- en plantenresten, wortels en vruchten van planten die gevoelig zijn voor ziektes, kun je niet op je composthoop doen. Deze ziektes (denk aan phytophtora of schimmelziektes) breng je gemakkelijk over op andere planten als ze in je compost zitten.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Hoeveel kilogram koemestkorrels wilt u strooien? Dosering: 1 kg per 4-5 m2. 10 kg is 40 a 50 m2.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken.
In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof (N) is nodig voor de bladgroei, fosfor (P) voor sterke wortels en groei, en kalium (K) bevordert de bloei en de vorming van vruchten.
Om het gazon gezond te houden bemest u het gazon drie keer per jaar met koemestkorrels of gedroogde koemest: In maart/april uw gazon bemesten zal zorgen voor een goede start in het voorjaar. Bemest uw gazon in juni/juli voor zodat het ook in de zomer groen en gezond bijft.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
De bodem moet vorstvrij zijn. Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn. Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Heel veel tuinplanten hebben zure grond nodig om zo hun voedingsstoffen te kunnen opnemen. Bekende voorbeelden zijn de Rhododendron's of de Hortensia's. Zulke tuinplanten worden 'zuurminnende' tuinplanten genoemd.
De standplaats wordt, gezien de planten die er staan, in de zomer veel te droog. Verder zal er waarschijnlijk te veel schaduw zijn. Als rhododendrons te veel schaduw krijgen dan maken ze weinig bloemknoppen aan. Gefilterd zonlicht is het beste of 's morgens zon en in de zomer op het heetst van de dag schaduw.
De bladeren worden geel als de Rhododendron een tekort aan voedingsstoffen of gebrek aan zure grond heeft. Het gebrek aan voedingsstoffen verhelp je door de Rhododendron meer voedingsstoffen en zure grond te geven. lees meer bij tuin bemesten. Graaf de plant uit en vul het plantgat met tuinturf of kokosvezels.
Het is ook goed mogelijk om voor bomen en struiken gebruik te maken van mest voor siertuinen. Korrels koemest zijn aanzienlijk voordeliger en hebben hetzelfde effect. Voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding kun je dus beter kiezen voor korrels koemest.
Houdbaarheid | Circa 5 jaar. Verpakkingen | De koemestkorrels zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 25 en 50 kg. Het zakgoed is online verkrijgbaar via www.mestkorrels.com.
Gedroogde koemest is verkrijgbaar in emmers van 30 liter met 14 kg koemest. Er zit een deksel op de emmer. 1 emmer à 30 liter kost € 10,- (inclusief emmer) Neemt u de volgende keer de emmer weer mee, dan betaalt u €7,50 voor een volle emmer.