Orval is een authentiek trappistenbier van 6,2%, dat sinds het voorjaar van 1932 gebrouwen wordt door cisterciënzers monniken van de abdij Notre-Dame d'Orval (“Gouden Dal”) in de provincie Luxemburg.
Nu Achel niet langer meetelt als officiële trappist, zijn er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.
In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.
Orval is een trappistenbier dat in de abdij Notre-Dame d'Orval in de Belgische provincie Luxemburg wordt gebrouwen.
Van het bekende abdijbier Orval wordt ook wel eens gezegd dat het geen suiker bevat, maar dat klopt niet helemaal. In een Orval vind je nog altijd een kleine hoeveelheid, zo'n 5 procent, aan suiker terug. Bij ons is het niets. We hebben ook een officieel attest dat dat bewijst."
De prijs van Orval verschilt per verpakking en per winkel. De gemiddelde literprijs van Orval in de winkel is €7,55.
En meteen kan ook de discussie losbarsten hoe oud je een Orval best drinkt. Jean-Marie Rock, de brouwmeester van Orval, is er zelf voorstander van om het bier jong of cru te drinken. Je hebt dan natuurlijk de echte smaakbom met licht agressieve tonen van ruwe hop en dat tikkeltje Brettanomyces.
Orval Trappist Ale is een uniek bovengistend bier, waarbij wilde gist zorgt voor een unieke smaak. De gekozen vergistingsmethode maakt een lange lagering noodzakelijk. Kenners raden aan dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken.
Orval is een authentiek trappistenbier van 6,2%, dat sinds het voorjaar van 1932 gebrouwen wordt door cisterciënzers monniken van de abdij Notre-Dame d'Orval (“Gouden Dal”) in de provincie Luxemburg.
Ook in het buitenland worden Orval-clones, zoals dat heet, gemaakt, maar het is toch ook niet altijd dat. Het gekendste is misschien dat van Goose Island (Chicago), onder de naam "Matilda".
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
Trappistenbieren zijn bijzondere bieren die gebrouwen worden binnen de muren van een Trappistenklooster, nabij de monniken. Een 'trappist' krijgt het officiële logo als het voldoet aan een aantal strenge criteria: Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij of in haar nabijheid.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Abdijbieren. Abdijbieren zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Er zijn in principe geen regels verbonden aan abdijbier (in tegenstelling tot Trappist, zie hieronder).
Maar de trappisten starten pas dan hun brouwactiviteiten: Westmalle in 1836, Westvleteren in 1838, Achel in 1850, Chimay in 1862, Rochefort in 1899 en Orval in 1931. Trappistenbieren worden gebrouwen binnen de muren van hun abdijen, door of onder leiding van de monniken.
Bier dat monniken brouwen, in de abdij. Een trappistenbier kan daarom net zo goed een blond bier, als een bruin bier of een tripel zijn. Het onderscheid zit 'm in het brouwproces en niet in de ingrediënten.
Een temperatuur van 5-15°C is ideaal. Flesjes met een kroonkurk zijn het beste om rechtop te laten staan. Flessen met een kurk kan je horizontaal bewaren. Laat de flessen enkele dagen op temperatuur komen en rechtop staan voor je ze opent.
Aerts: 'Evenwicht is inderdaad het grote geheim. De combinatie van mout, hop en gist, daar zijn wij Belgen geweldig in. Het samengaan van zoet, zuur, bitter. Daarom is niet Westvleteren XII het beste bier van de wereld.
Zoals de Affligem Hop Selection en Patersvat. In 1995 wordt Heineken 95% eigenaar van de brouwerij. Heineken zorgt voor een geweldige impuls van het merk Affligem en sinds een aantal jaren is Affligem samen met Leffe één van de meest bekende en meest gedronken abdijbieren.
De naam Jupiler is in 1966 gevormd met het achtervoegsel -er bij de plaatsnaam (zoals in het Duits en soms in het Nederlands een adjectief voor plaatsnamen gevormd wordt, zoals in Aachener of Maastrichter). Het embleem van Jupiler is altijd al een stier geweest.
Orval schenk je op een temperatuur van 10 tot 12 graden. Het past natuurlijk het beste in het eigen Orval glas of in een glas dat daar in vorm op lijkt. Jonge Orval is hoppig en fris, oudere Orval heeft zachtere, mild-zure tonen door het brettanomycesgist; in Orval is een aangename karamelzoetheid te herkennen.
Delhaize | Abdijkaas | Orval | Belgisch | Blok | +/- 200 gr | Delhaize.