...die van Plus en Albert Heijn het beste bruine stokbrood uit de supermarkt. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Bij Lidl worden namelijk de hele dag door, ieder uur, verse broodjes gebakken, zodat er altijd een ruime & verse keuze voor u is. Alles van onze Warme Bakker wordt gemaakt van alleen de beste ingrediënten. Mede daardoor is ons fijne volkorenbrood door BNN-VARA Kassa als BESTE GETEST!
De tarwe wordt vervolgens door drie Nederlandse bakkerijen gebruikt als basis voor het Bakkersgoud brood. Een van die bakkers is Bakkerij Faber uit het Drentse Hoogeveen. Samen met directeur Sjoerd Jellema zijn de Bakkersgoud Rustiek broden ontwikkeld: “Wij zijn al jaren een van de huisbakkers van ALDI.
Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster. En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten.
Zo bevat de AH Liefde & Passie Petit pains spelt de meeste calorieën, namelijk 315 per 100 gram. Gevolgd door de AH Triangel donker meergranen met 305 kcal per 100 gram. De AH bruine pistolets bevatten met 240 kcal per 100 gram de minste calorieën.
De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum. De volkorenboterham vervangt hiermee de bruine boterham (tarwe boterham) die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.
Volkorenbrood kan dus gemaakt worden van tarwe, spelt, rogge of elke andere graansoort. Zolang de hele korrel gebruikt wordt is het 100% volkoren. Gehele graankorrels worden gemalen tot volkorenmeel. Brood gemaakt van (volkoren)meel waarin de hele graankorrel is verwerkt, heet volkorenbrood.
Het meeste brood wordt gekocht in de supermarkt.Maar één op de zes broden wordt gekocht bij de kleine bakker.Brood kun je ook kopen op de markt of in warenhuizen.
Fabel: voorverpakt brood is ongezond
In de supermarkt koop je al voor 0.69 cent een half volkorenbrood, voorverpakt. Dit voldoet aan alle Europese richtlijnen en wordt daarmee veilig bevonden. Het bevat vaak wel wat meer hulpstoffen. Daarmee is het niet ongezonder, wel minder puur.
Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte. Het best scorende meergranenbrood in de supermarkt is het donker meergranen van de Lidl. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Lidl durft als enige een stuk minder zout te gebruiken.
Daarnaast heeft het Franse brood een lang rijsproces, waardoor de suikervorming anders is dan bijvoorbeeld in Nederland. Hierdoor krijgt het stokbrood een sterker aroma en vollere smaak. Dit zorgt er ook voor dat dat Franse stokbrood altijd zo lekker ruikt.
De Fransen halen het maximale uit de bloem. Ze voegen zo min mogelijk hulpgrondstoffen toe. Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders.Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Beide broden zijn gemaakt van de hele graankorrel dus 100% volkoren. Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten. Geen verschil dus.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost.
Brood hoort zeker thuis in een gezond voedingspatroon, niet alleen omdat er jodium aan toegevoegd wordt, maar ook omwille van andere essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels, die geconcentreerd zitten in de zemel van de graankorrel.
Deze rustieke broden worden op ambachtelijke wijze gemaakt met alleen de beste natuurlijke ingrediënten. Zo gebruiken we Nederlandse tarwe, gemalen door een molen in het Groninger land. Zo weten we precies bij welke boeren deze tarwe is verbouwd. Hierdoor houden we de voedselketen kort en duurzaam.
Grote kans dat je brood en gebak van de Jumbo uit deze fabriek in Uden komt. UDEN - BACU Uden bakt voor heel Holland. Zo'n beetje alle brood in de Brabantse en Limburgse Jumbo-winkels komt uit de bakkerij in Uden. Daarnaast levert het bedrijf ook alle Jumbo-banket voor heel Nederland en België.
De broden, die worden toegevoegd aan het zogenaamde 'Bakkersgoud'-assortiment, worden gemaakt van Nederlandse tarwe, gemalen door de Waddenmolen in het Groningse Uithuizermeede en gebakken door Nederlandse bakkerijen.