Runderlever is eigenzinnig van smaak en waarschijnlijk het gezondste wat een mens kan eten. Een runderlever is dé opslagplaats geweest voor veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
De smaak van de lever is iets pittiger dan die van met melk gevoede dieren. Let er bij aankoop op dat de slager de kanalen die door de lever lopen heeft verwijderd, omdat deze niet eetbaar zijn. Kalfslever koopt u vrijwel altijd in plakken. Deze worden meestal heel zachtjes gebakken.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
De soorten orgaanvlees die we nu het meest consumeren zijn de lever, nieren, hersenen, zwezerik en pens. Het hart en de tong zien we ook vaak als orgaanvlees, maar het is wel spierweefsel.
De smaak van het vlees is heel romig en zacht, en is niet te vergelijken met de sterke smaak van bijvoorbeeld lever of niertjes. Ook de maag wordt soms gegeten en is stevig vlees met een zachte smaak.
Runderhart is één van de rijkste natuurlijke bronnen van co-enzym Q10 en bevat bovendien essentiële voedingsstoffen als vitamine B12, collageen, elastine en specifiek in runderhart voorkomende proteïnen, peptiden, cofactoren en enzymen.
Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten. Het klopt ook dat orgaanvlees soms cadmium en lood en restanten van pcb's bevat.
Kalfslever is volgens kenners de lekkerste lever. De lever is lichtbruin van kleur, vrij zacht van structuur en een echte delicatesse. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
Rijk aan vitamines en mineralen, maar eet niet teveel
Ik eet daarom één plakje – 15 gram – runderlever per 3 dagen. En 2 gram runderlever bevat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B12.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
Levers bevatten veel gifstoffen
In tegenstelling tot wat we denken, betekent dit echter niet dat het eten van levers betekent dat je de gifstoffen eet die uit het lichaam zijn gezuiverd. Het is de taak van de lever om de gifstoffen volledig kwijt te raken – niet om ze op te slaan.
Orgaanvlees bestellen kan eenvoudig en snel bij Vleesch&Co. Afkomstig van dieren die een vrij leven hebben gehad in de Nederlandse natuur. Orgaanvlees past helemaal bij onze missie en visie.
Je lever is het meest waard
Het suggereert dat een deel van de lever drie keer zoveel waard is als een nier. Daarmee komt de theoretische verkoopwaarde op 300.000 euro.
Hoeveelheid per persoon
Je kunt rekenen op 150 tot 250 gram lever per persoon.
Rauwe lever kun je ingevroren ongeveer negen maanden in de vriezer bewaren. Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren. Natuurlijk moet het vlees dan wel goed afgedekt zijn.
Ik vroeg me af waar een kippenhart naar smaakt. Het antwoord is heel simpel. Het smaakt gewoon naar kip. De smaak is krachtig en past prima bij de zachte smaken van de kastanjechampignons.
De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.
Hart behoort tot de smakelijkste soorten orgaanvlees. Omdat een hart constant in beweging is, is de structuur te vergelijken met normaal vlees. Het is donker van kleur en heeft een smaak die aan wild doet denken.
Het klinkt misschien ongebruikelijk, maar runderhart kan bereid worden tot heerlijk mals vlees. Hart is namelijk een grote spier en hierdoor een goede biefstuk. Het magere spiervlees wordt, ondanks de leuke recepten die te vinden zijn, vooral nog gebruikt als diervoeding.
Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt). Daarmee ondersteun je niet alleen je voedingsstoffenvoorraad, maar ook je eigen lever.
Ik ging dus meer kabeljauwlever. Maar hoe dan? Zo in zijn eentje op een toastje, met zout (een heel klein beetje) en verse peper (heel veel) is lekker, maar dat komt je na twee keer ook wel je neus uit.