Pepers bereiden & bewaren Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Gedroogde pepers zijn maandenlang houdbaar. Je kunt de peper ook prima invriezen. De smaak gaat hierdoor niet verloren.
Bewaar de gedroogde chilipepers in een luchtdichte verpakking in de voorraadkast of nog beter, in de vriezer. Als je ze op deze manier bewaart, zijn de gedroogde pepers lang houdbaar, maar bewaar ze voor optimale smaak en pittigheid niet langer dan een jaar.
De gedroogde pepers kun je het beste bewaren in een afgesloten pot of luchtdichte verpakking.
Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar.Groene peper in azijn blijft na het openen van de verpakking nog 1 week goed. Peper kun je in bijna alle hartige gerechten gebruiken. Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Een peper droogt uit, wordt dof of beschimmelt.Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Houdbaarheid. Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Gedroogde pepers kun je vaak goed verpoederen. Als de pepers hard zijn kun je ze opbreken en bijvoorbeeld met een koffiemolen vermalen. Op die manier kun je de gedroogde pepers ook goed verwerken in je eigen barbecue rubs of kruidenmix voor je Mexicaanse of Indiase gerechten.
Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers. Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak.
Er zijn verschillende opties om de pepers lang te bewaren, van invriezen tot drogen of de pepers inmaken in een potje. Voor alle opties geldt wel, hoe langer je het product bewaard, hoe minder de kwaliteit wordt. Wij raden aan om de pepers nooit langer dan een jaar te bewaren.
Pepers drogen is makkelijk om te doen. Zorg dat je verse pepers hebt, en maak in iedere peper een kleine insnijding met een mes. Zo verliest de peper vocht en voorkom je dat het gaat schimmelen. Leg de pepers op een droge plek in de keuken om te drogen.
Gebruik van gedroogde pepers: Je kunt ze malen tot flakes of poeder, zodat je het als dry rub of als kruiden kunt gebruiken. Je kunt ze ook gebruiken om een chilipuree of saus te maken door ze 10 tot 15 minuutjes in heet water leggen totdat ze zachter zijn geworden.
Door de santen en ketjap is het al zoet genoeg. Het is een gebakken sambal die je kunt ook maken met gedroogde pepers, dat geeft nog meer complexiteit en umamiaan het recept.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
Kruiden en specerijen kunnen eigenlijk niet bederven, mits ze goed bewaard worden. Na verloop van tijd kunnen kruiden en specerijen wel minder worden van kwaliteit. Dit herken je aan de geur, kleur en smaak die minder is geworden.
Een fijne manier om pepers te bewaren is om ze te drogen. Hiervoor snijd je de pepers in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en laat ze in een voedseldroger of in de oven op 40 graden drogen. Laat bij het drogen in de oven het deurtje op een kier, zodat het vocht kan verdampen.
De plant sterft af bij het ingaan van de vorstperiode, aangezien de plant niet tegen vorst kan. Maar je kan steeds pepers laten overwinteren.
In de koelkast: één tot twee weken
Stop je pepers simpelweg in een hersluitbare diepvrieszak of luchtdicht Tupperware bakje en bewaar ze in de koelkast totdat je ze wilt gebruiken. Dit is misschien wel de gemakkelijkste manier om chilipepers op de korte termijn te bewaren.
Chilipepers kan je perfect drogen om daarna te gebruiken in een salade, pasta of vis- of vleesgerecht. Leg de pepertjes op een goed geventileerde, warme plaats.Eens ze zijn uitgedroogd, bewaar je ze in een potje.
Over het algemeen geldt dat je gedroogde kruiden en specerijen het beste op een droge en donkere plek kunt bewaren, op een temperatuur van ongeveer 20 graden. Als je dit doet blijft de kwaliteit gewaarborgd. Kruiden en specerijen kunnen op deze manier bijna niet bederven en zijn tot ongeveer drie jaar houdbaar.
Bewaar je gedroogde kruiden in een donkere en koele omgeving. De kwaliteit van gedroogde kruiden wordt het best bewaard op een donkere en koele plek, zoals in een keukenkast of -lade. Zonlicht en warmte kunnen de smaak en kleur van de kruiden beïnvloeden en kunnen leiden tot een vermindering van de kwaliteit.
Het gehalte aan antioxidanten van zwarte peper is hoger dan die van witte peper. Dit komt vanwege het hogere gehalte aan piperine. Zwarte peper bevat piperine. Deze verbinding helpt het cholesterolgehalte te verlagen door een enzym te remmen dat helpt bij het verteren van vetten en koolhydraten.
De gedroogde Spaanse peper is een mild pittige peper, die aan elk gerecht kan worden toegevoegd. De peper is ook bekend als peper rood, Cayenne of Lombok en is misschien wel de peper die wereldwijd het meest gebruikt wordt.
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper.En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.