Zuurkool is dus ook nog eens heel gezond voor je gewicht. Dat is fijn als je snel wilt afvallen, maar dan wel op een gezonde manier. Als je zuurkool eet, profiteer je ook nog eens van de vele antioxidanten en vezels in kool.
Eet niet teveel rauwe zuurkool
Ondanks dat rauwe zuurkool boordevol goede stoffen zit, is het niet verstandig om hier dagelijks hele grote hoeveelheden van te eten. Dat komt doordat zuurkool ook heel veel natrium bevat.
Zuurkool bevordert de opname van ijzer en stimuleert de werking van de darmen. (Lang) koken vermindert deze goede eigenschappen. Zuurkool kan heel goed rauw gegeten worden, los of bijvoorbeeld in een salade.
In zuurkool zit 25 mg vitamine C per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum heb je als volwassene 75 mg vitamine C per dag nodig. Dus als je 100 gram zuurkool eet heb je al een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Vitamine C helpt bij een goede weerstand.
Om zuurkool iets milder van smaak te maken, kun je de kool voor gebruik even afspoelen onder de kraan. Maar hierbij was je helaas ook een deel van de voedingswaarde vitamines en het aroma eraf.
Een stamppot zuurkool vinden veel mensen heerlijk en het is ook super gezond. Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Doordat het gefermenteerd is, bevat het bacteriën die heel goed zijn voor je darmen. Hoe meer verschillende goede bacteriën jij in je buik hebt, hoe beter!
Als je wilt afvallen en een platte buik wilt krijgen, is het aan te raden om minimaal 40 gram vezels per dag te eten. Haal deze vezels het liefst uit (groene) groenten met een hoge voedingswaarden zoals andijvie, bloemkool, boerenkool, courgette, spinazie, selderij spruitjes en venkel.
Zuurkool is één van die ingrediënten die veel gezondheidsvoordelen bieden en wordt daarom met recht steeds populairder onder gezondheidsbewuste mensen. Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme.
Bepaald voedsel, bijvoorbeeld zuurkool, kan veel histamine bevatten.Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten. Een tekort aan enzymen. Onder normale omstandigheden blijft het histamine-gehalte van de darm vrij laag.
* Zuurkool is een wondermiddel bij stress. Door de combinatie van stoffen die zuurkool bevat, wordt het hart en zenuwstelsel versterkt. * Zuurkool bevat veel melkzuren en enzymen.Deze stoffen zorgen voor een mooie en stralende huid.
Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 opscheplepel (60 gram) zuurkool, gekookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zuurkool, gekookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ook de dag starten met een halve uitgeperste citroen in warm of koud water helpt je lever ontspannen, hetzelfde geldt voor een paar sliertjes rauwe zuurkool op de nuchtere maag (ook goed voor je darmflora).
Zuurkool moet ongeveer 0 tot 30 minuten koken.
Op de verpakking van zuurkool staat vaak '20 tot 30 minuten' maar dat hoeft dus niet! Het is aan jou wanneer de zuurkool gaar is. Wij zitten vaak een beetje in het midden: zo'n 15 minuten. Je kunt zuurkool ook rauw eten.
Ook verse zuurkool hoef je niet perse te koken, je kunt deze groente gewoon rauw eten. Maar tijdens het koken wordt de zurige smaak van zuurkool milder en de groente wordt zachter. Verse zuurkool koken doe je 5 tot 30 minuten, maar onthoud: hoe langer de kooktijd, hoe meer vitamines er verloren gaan.
Zuurkool is niet zout.In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.
Zuurkool combineert een van de gezondste groenten (kool) met een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie. Dit samen maakt dat zuurkool ontzettend gezond is. Hoog tijd dus om weer eens te genieten van deze winterse kost. De zeven gezonde voordelen van zuurkool lees je hier!
Als je de zuurkool niet zelf maakt, kun je het kopen bij de supermarkt of groenteboer. Het liefst heb ik zelf losse zuurkool uit het vat. Is dat er niet, dan volstaat een zakje wijnzuurkool zeker ook maar verse is meestal beter omdat die niet gepasteuriseerd is. Gepasteuriseerde zuurkool is verhit.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Sommige groenten bevatten veel koolhydraten waaronder uien, spruitjes, courgette en rode paprika. Het is dus beter om deze groenten te vermijden. Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons.
Er zijn twee soorten die belangrijk zijn: De onoplosbare vezels zorgen voor veel volume in je darmen, waardoor de peristaltiek goed op gang komt. Daardoor heb je minder kans op verstopping. Je vindt ze in dingen waar je goed op moet kauwen: bladgroenten, wortels, broccoli, spruitjes, noten, zaden en granen.
peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. groenten zoals kool, sperziebonen en rauwkost. fruit zoals rode bessen, kiwi's, sinaasappels of gedroogde vijgen. noten.