Vul je fles voor de helft met witte azijn en de andere helft met warm zeepsop.Laat het een nacht staan en spoel het vervolgens de volgende ochtend grondig schoon met water. Vergeet niet hetzelfde te doen met de dop, het belangrijkste stuk om de reinigen maar ook diegene die je het meest vergeet.
Maak je Air Up® fles open en haal het rietje los van de dop. Maak vervolgens de borstel en het rietje nat met water en haal een paar keer de borstel door het rietje. Spoel de borstel en het rietje af en herhaal deze stappen nog een aantal keer. Dat is het enige wat je hoeft te doen!
Het voedingscentrum is daar duidelijk over. Gezondheidseffecten Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Doe een beetje baking soda in de waterfles, voeg warm water toe en draai de dop erop. Laat de fles een paar uur staan (of de hele nacht) gooi vervolgens de inhoud weg en spoel de fles goed af met heet water. Als alternatief kun je ook twee theelepels zout in de fles doen in plaats van de baking soda.
Een bidon of waterfles van roestvrij staal moet je in principe elke dag wassen, omdat ze een broedplaats voor bacteriën, virussen en schimmels vormen. Een handwasje met afwasmiddel en water of een keer in de vaatwasser is vaak al voldoende.
Witte azijn – Vul je fles met gelijke delen water en witte azijn en laat het 30 minuten staan. Spoel vervolgens grondig met water. Baking soda – Vul je fles met water en voeg een paar eetlepels baking soda toe. Laat het 30 minuten zitten en spoel het daarna grondig af met water.
Peroxide. Schimmelsite.com adviseert ook een inweekmiddel: chloorvrij bleekmiddel zoals peroxide. Maar je zou ook een scheutje schoonmaakazijn bij het wasmiddel kunnen mengen, zo is op de site te lezen. Verder is er nog een 'tip uit grootmoederstijd', namelijk een emmer met een liter karnemelk, een kopje zout en azijn.
Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop. TIP!
Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen. Zo zijn chemische schoonmaakmiddelen verleden tijd! Als je een eetlepel baking soda met water mengt, kun je dit goedje als shampoo gebruiken.
Yuk, schimmel
Maar maak je geen zorgen: het doorslikken van schimmel zal je lichaam waarschijnlijk niet schaden. Het meest vreselijke deel is waarschijnlijk het besef dat je schimmel hebt gegeten.
Veel water dat verkocht wordt in Nederland wordt aangeboden in plastic flessen gemaakt van PET . Voor de productie van PET (polyethykleentereftalaat) wordt antimoon gebruikt en dit kan lekken in het water. Antimoon is een kankerverwekkende stof die op de lijst 2B staat van kankerverwekkende stoffen.
Een goedkope en veilige manier om schimmelplekken op de muur te behandelen is door gebruik te maken van een soda-oplossing. Neem hiervoor vijf a zes gram soda per liter water en breng dit met een natte doek aan op de schimmel. Je kunt de oplossing eventueel ook met een plantenspuit op de aangetaste plek spuiten.
Maak een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram soda per liter water).Hiermee kan je de schimmel van de muur schrobben. Is het schimmelprobleem hardnekkiger, dan kan je ook bleekwater gebruiken. Los ongeveer 250 ml bleekwater op in een emmer water.
Hoe lang geef je flesvoeding? In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig.
Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
Het Voedingscentrum adviseert om na het openen de fles maximaal drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Een waterflesje dat continu opnieuw gebruikt wordt, kan wel miljoenen bacteriën bevatten als het niet goed schoongemaakt wordt. Vooral op uittrekdoppen zitten er veel, omdat die lastig schoon te spoelen zijn. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad.
Flessen reinigen
Grondige reiniging: Reinig de fles en de speen grondig met heet water en afwasmiddel in een propere gootsteen of propere kom. Geef extra aandacht aan spenen, de randen van de fles en de schroefdoppen. Je kan de speen even binnenstebuiten keren om ze ook daar proper te maken.
In principe kunt u zelf proberen zwarte schimmels te verwijderen, op voorwaarde dat de aangetaste oppervlakken nog niet te groot en/of te talrijk zijn. Hiervoor kunt u schoonmaakazijn in combinatie met soda gebruiken. Een mengsel van chloor met water werkt vaak ook doeltreffend.
Een ander voordeel is dat azijn een zure eigenschap heeft die de groei van schimmels en bacteriën kan remmen en kan helpen om de schimmel te doden. Bovendien kan het gebruik van azijn de schimmelplekken op een oppervlak verkleuren, wat aangeeft dat de schimmel effectief is verwijderd.
Giet enkele scheutjes azijn in een spuitfles en spuit het op de plekken waar schimmel zichtbaar aanwezig is en laat hierna twee uur inwerken. Gebruik hierna een vochtige microvezeldoek om de azijn weg te vegen en gebruik een tandenborstel of kleine borstel om de hoekjes te bewerken.
Driedubbel grondige reinigingsbeurt: vul de fles met wat water en azijn, voeg twee eetlepels baking soda toe en roer. Ook hier geldt: spoel de fles daarna grondig na voordat je hem weer gebruikt. Vergeet niet je Dopper goed af te drogen. Als het goed is is je Dopper dan weer als nieuw!