De verstopte neus is de meest voorkomende oorzaak van kwijlen tijdens het slapen. Wanneer uw neus verstopt is gaat u tijdens het slapen door uw mond ademen. Als u met uw mond open ligt is het lastiger om te slikken en blijft uw speeksel ophopen. Na verloop van tijd loopt dit speeksel dus uit uw mond.
Kwijlen is meestal een gevolg van te weinig doorslikken van speeksel. Het speeksel blijft in de mond en loopt uiteindelijk uit de mond. Bij kinderen is het een normaal verschijnsel. Bij volwassen kan het ontstaan door een gestoorde functie van de lippen en mond.
Neil Kline uit. Speeksel is gelukkig een goede zaak. Het voorkomt zelfs gaatjes, dus als je een kwijler bent, heb je waarschijnlijk een betere mondhygiëne dan je niet-kwijlers. Bovendien komt kwijlen vooral voor wanneer je een goede nachtrust hebt.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Bloedend tandvlees. Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden.
Een aantal keer per dag je tanden poetsen en een mondspoeling gebruiken kan helpen om overtollig speeksel tegen te gaan doordat het dan eenvoudiger is om te slikken. Drink water. Regelmatig kleine slokjes water drinken helpt om overtollig speeksel door te slikken zonder dat je misselijkheid erger wordt. Eet correct.
Slikken doen we zeer vaak: speeksel wordt overdag twee maal per minuut weggeslikt en tijdens slaap ongeveer eenmaal per minuut.
Bij slaapgerelateerde gastro-oesofageale reflux vloeit tijdens de slaap maaginhoud terug in de oesofagus. Daardoor wordt de patiënt vaak wakker met een bittere smaak in de mond, zuurbranden, hoesten of een verstikkingsgevoel.
Droge mond tijdens de nacht
De speekselklieren zijn 's nachts niet zo actief als overdag. Het is om die reden niet vreemd dat mensen juist ook gedurende de nacht last hebben van een droge mond. Voor het slapengaan en in de nacht kan een mondgel (bijvoorbeeld GUM® Hydral® gel) gebruikt worden voor meer comfort.
U verslikt zich vaak of het eten blijft 'hangen' in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan.
Kwijlen duidt op onbedoeld speekselverlies uit de mond. Kwijlen kan worden veroorzaakt door overmatige productie van speeksel, het onvermogen om speeksel in de mond te houden of problemen met slikken: dysfagie (moeite met slikken) of odynofagie (pijn tijdens het slikken).
Er zijn drie paren klieren (links en rechts) die speeksel maken. Via kleine (korte) buisjes komt het geproduceerde speeksel vanuit deze klieren in de mond. De parotisklieren (grote speekselklieren) liggen net onder en voor de oren. Speeksel vloeit in de binnenkant van de wangen naar de mond.
Kwijlen kan omschreven worden als het (ongecontroleerde) verlies van speeksel uit de mond. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is kwijlen doorgaans niet het gevolg van overproductie van speeksel, maar liggen er andere oorzaken aan ten grondslag.
Ongewild speekselverlies (kwijlen) komt veel vaker voor bij parkinsonpatiënten dan gedacht. Ongeveer een kwart van de patiënten heeft er last van. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat kwijlen niet wordt veroorzaakt door teveel speekselproductie, maar door een onvermogen om aangemaakt speeksel weg te slikken.
Spontane hoest, concluderen de onderzoekers, wordt tijdens de slaap onderdrukt. Hoest maakt mensen zelden wakker. Datzelfde geldt voor niezen: zelfs als er wel veel prikkels in onze omgeving zijn die ons zouden laten niezen, worden die tijdens de slaap genegeerd. Althans, tot op zekere hoogte, zegt Van der Werf.
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Klopt het ook? Nee. Dat is het kortste antwoord dat we kunnen geven. Het inslikken van een spin tijdens de slaap is iets dat hoogst zelden gebeurt.
Goed nieuws: volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Scientific American, eten we er geen één. Nul spinnen per jaar. En deze onderzoekers kunnen het weten, want ze deden er namelijk meerdere jaren over om erachter te komen.
Hoe het echt zit
Spinnen kruipen namelijk alleen naar plekjes die zij als veilig beschouwen. Jouw ademhaling, gesnurk en bewegingen zorgen ervoor dat een spin jouw mond juist hartstikke eng vindt en er dus liever ver bij uit de buurt blijft.
Kauwen verhoogt de speekselsecretie, wat zorgt voor een natuurlijke reiniging van de mond en een goede start van de spijsvertering. Drink voldoende water. Zonder vocht kan er geen speeksel geproduceerd worden, want het is de bouwstof. Vermijd cafeïne, alcohol en zwarte thee.
Een warme, pijnlijke, gladde, gespannen en elastische zwelling voor en onder het oor. In ernstige gevallen is de huid glanzend gespannen en rood, en heeft u veel pijn.
Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat de speekselklieren worden geremd in de afgifte van speeksel. Dat geldt met name voor medicijnen tegen hoge bloeddruk, slaapmiddelen en antidepressiva. Ook te weinig drinken kan een van de oorzaken van een droge mond zijn.