De Kiwi word maximaal ongeveer 4 meter hoog en kent een snelle groei. Als u deze Kiwiplant de ruimte en voldoende kans op zon geeft, zult u jarenlang een goede Kiwi oogst uit eigen tuin hebben.
Kiwi's zullen bij de juiste aanplanten na 1 of 2 jaar pas vruchten gaan geven. Hoe groter de potmaat, hoe eerder en sneller de kiwi klimplant zal bloeien en groeien. De kiwi groeit ongeveer 100 cm per jaar.
Kiwi in de tuin
Kiwi's groeien op verschillende grondsoorten, maar geven de voorkeur aan een zanderige grond die vochtdoorlatend is en rijk is aan organische stoffen. De kiwiplant heeft ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Hij staat het liefste naast een muur of hekwerk zodat hij er tegen omhoog kan groeien.
Geef kiwi's een plekje in de zon. Ze groeien het liefst op een voedzame bodem die het water goed draineert maar ook goed vasthoudt. Aan stilstaand water hebben de planten een hekel. Geef ze voldoende ruimte omdat ze vooral in het begin ontzettend hard zullen groeien.
Plant de kiwi bij voorkeur op een beschutte plaats in de volle zon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plek tegen de schutting of een muur. De kiwiplant doet het goed in een voedzame en goed doorlatende grond. Bij het kiwi planten is het belangrijk dat u de grond los maakt en wat verse potgrond toevoegt.
Groei eigenschappen bamboe
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt.
Bij een tekort aan voedingsstoffen zal de groeikracht uit de plant verdwijnen en kunnen de bladeren verkleuren naar geel tot lichtbruin. Ook de vruchten zullen klein en smakeloos blijven omdat er zich onvoldoende suikers hebben kunnen opstapelen.
Een kiwi snoei je twee keer per jaar, in het najaar (november/december) en in het voorjaar (mei/juni). Voor de najaarssnoei kijk je eerst goed naar de plant om uit te maken wat oude hoofdtakken (gesteltakken) en zijscheuten zijn. De hoofdtakken geleid je door ze aan te binden.
Het snoeien van de kiwi (Actinidia deliciosa) is vergelijkbaar met de druif. Belangrijk bij de kiwi is het jong houden van de plant. Snoei in de wintermaanden de zijscheuten (inmiddels takken) terug tot 6 ogen. Ook is het slim om een aantal oude hoofdtakken weg te snoeien, zodat de kiwiplant weer nieuwe aanmaakt.
Kiwiplanten hebben al regelmatig temperaturen van -30 °C overleefd. Is de plant in rust en kent men een langzame daling van de temperatuur dan is de kiwiplant beter bestand tegen de koude dan bij een plotse vorst na en zachte herfst. Jonge planten zijn gevoeliger, vooral aan het stamgedeelte juist boven de grond.
De kiwi is ook in Nederland te kweken, maar zeker jonge planten moeten goed tegen strenge vorst beschermd worden. Kiwi is een sterk groeiende klimplant die in het voorjaar in de grond geplant kan worden.
Kiwi's geven pas na 5 a 7 jaar hun eerste vruchten. Indien je geen zelfbestuiver hebt heb je dus een mannelijke en een vrouwelijke nodig die beiden op dezelfde periode bloeien. Vermits er maar een plant bij je reeds bloeit is dit ofwel geen zelfbestuiver ofwel is de plant nog te jong.
Plant een kiwi in november of in maart-april in goed doorlatende, vochthoudende en humusrijke grond. De plantafstand is 4-6 meter. Snoei de vrouwelijke kiwiplanten jaarlijks in december-januari. Houd hierbij een gestel aan van wat oudere takken die goed aangebonden zijn.
Werk elke winter 1 kg koemest/compostkorrels en in het voorjaar 50 gram patentkali door de bovenlaag van de grond, ruim rond de kiwi. Eens in de 2 a 3 jaar wat kalkmeststof.
Deze Actinidiaceae heeft een maximale hoogt van ongeveer 900 centimeter. De Kiwi is niet wintergroen.
Kiwiliefhebbers die zelf hun planten willen vermeerderen kunnen dit doen door het enten of oculeren van gezaaide onderstammen of beter nog door te stekken. Stekken kan zowel in de zomer als in de winter gebeuren.
De kiwibes 'Issai' kan u waaiervormig omhoog leiden aan draden zoals frambozen en bramen. Per lopende meter kan u ca 8 takken omhoogbinden. Indien u te weinig takken hebt, dan kan u de takken slangvormig (omhoog en omlaag) leiden aan de draden.
Pas als de plant 8 jaar of ouder is draagt hij volop. Kiwi bloeit eind mei of in juni. Al enkele weken later worden de eerste vruchten zichtbaar. Ze zullen alleen in warme zomers goed rijpen.
Kiwi's bloeien op oud hout, dat betekent dat je het eerste jaar waarschijnlijk niet direct vruchten kunt oogsten. Meestal duurt het 3 tot 4 jaar voor de eerste vruchten verschijnen. Na 8 jaar draagt de plant waarschijnlijk pas volop. De planten bloeien vanaf eind mei, begin juni.
Als het blad eraf is, kun je de structuur van de plant goed zien. De basis van de druivenstruik bestaat uit een paar lange hoofdtakken, de zogenaamde gesteltakken. Alle zijtakjes die daaruit komen, snoei je terug tot op twee ogen (verdikkingen). Het zijn die zijtakjes waarop de druif in het voorjaar weer gaat uitlopen.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Pluk net voor of na de eerste lichte vorst, afhankelijk van het ras. Meestal kan u plukken rond half november, maar begin december plukken kan ook als er geen vorst is geweest. Zowel de groene als de gele kiwi's kunnen nu geplukt worden. Vroege rassen die reeds zacht aanvoelen moet u vroeger afplukken.
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen. Wanneer hij voor jou rijp genoeg is, kun je hem nog ongeveer twee weken in de koelkast bewaren.