Als u iemand iets hebt aangedaan, vraag die persoon dan om vergeving, en doe alles wat in uw vermogen ligt om de situatie weer goed te maken. Zorg voor opbouwende en inspirerende bezigheden. Denk aan tijd doorbrengen met goede vrienden, bidden, in de Schriften lezen, en naar de kerk gaan.
Zeg dat het je spijt, wees oprecht en luister naar wat de ander te zeggen heeft. Vraag vergeving of vergiffenis en accepteer dat je het misschien… ook niet krijgt. Het is niet aan jou om het te eisen, het is aan de ander om het te geven.
Vergeven en vergeten
“Petrus vroeg aan Jezus: 'Hoe vaak moeten we vergeven? Moeten we zeven keer vergeven? ' Jezus zegt dan: 'Nee, zeventig maal zeven keer. ' Zeven is in Bijbelse begrippen het volledige getal.
Geef in gebed aan God eerlijk toe dat u vergissingen hebt begaan. Hebt u eenmaal uw zonden beleden, vraag dan om hulp. 'Hierdoor zult u weten of iemand zich van zijn zonden bekeert – zie, hij zal ze belijden en ze verzaken' (Leer en Verbonden 58:43). Zo mogelijk moet u goedmaken wat u hebt gedaan.
Probeer in het nu te leven
Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
"Als je vooruit wilt gaan zonder te vergeven, moet je doelen hebben. Of op zijn minst een visie voor waar je naartoe gaat", legt Daramus uit. Het is aan jou of je wel of niet iemand laat weten of je hem of haar vergeeft. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor jou het beste is.
Allah belooft vergeving aan de mensen: "God zegt jullie van Zijn kant vergeving toe en genade" (koran 2, 268). Zoals God zelf vrij beslist over al wat Hij doet, zo is hij ook volkomen vrij in het schenken van vergeving: "Hij vergeeft aan wie Hij wil en Hij bestraft wie Hij wil.
Zeg het drie keer na elke Salat en minimaal 100 keer per dag. Het betekent: 'Ik zoek vergiffenis bij Allah'. Allah's Boodschapper (ﷺ) zei: 'Van wie 100 keer per dag 'Subhan Allah wa bihamdihi' zegt, zullen alle zonden vergeven worden, al waren het er evenveel als het schuim van de zee. ' [Sahih al-Bukhari 6405]
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent. Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed.
In situaties waarin de persoon die jou kwetst dit niet bewust heeft gedaan, kan dit perspectief een ruzie voorkomen. Wat je kunt doen, is – met deze kennis – toch even het gesprek aangaan. Door, zonder beschuldigingen, aan te kaarten dat je iets niet fijn vindt, kan dit het vervelende gevoel bij jou wegnemen.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
1/ Liegen en dingen verborgen houden
Ook al is het goed bedoeld en lijkt het niet zo belangrijk, liegen en dingen verzwijgen kan uiteindelijk uitmonden in een groot vertrouwensprobleem.
Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis. Ontzettend pijnlijk, maar helpend om verder te komen.
Allahoemma innaka affoewwoen toe hibboel afwa faafoe annie. Betekenis: O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, dus vergeef mij.
Het afsluiten van een smeekbede dien je te doen door het woord 'amien' uit te spreken. Amien betekent letterlijk 'O Allah, verhoor deze smeekbede' in het Arabisch. Er wordt gezegd dat door het zeggen van amien de kans op verhoring van de smeekbede veel groter is.
Vergeven in 9 stappen
Onderzoek goed hoe je je voelt over wat er gebeurd is. Zorg dat je kunt uitdrukken wat je niet oké vond aan de situatie. Doe wat je moet doen om je beter te voelen. Onthoud dat vergeven niet betekent dat je je verzoent met de persoon in kwestie of zomaar pikt wat hij of zij je heeft aangedaan.
Boosheid, wrok en frustratie leveren negatieve energie en stress op. Door te vergeven verminder je stress. Hierdoor krijg je weer positieve energie, voel je je vrijer en gelukkiger en dat zie je ook terug in je gezondheid. Het is goed voor je hart en bloedvaten, verlaagt je cortisolniveau en verbetert je immuunsysteem.
Voor het proces van vergeven heb je de ander niet nodig. Door iemand te vergeven laat je het verleden los. “Vergeving moet een geschenk zijn, geen verplichting,” zegt Robert Enright, auteur van het boek Forgiveness is a choice. Vergeving betekent dat je bereid bent om los te laten.
Zeg sorry
Zeg het. Niets meer. Niets minder. “Sorry.” / “Het spijt me.” / “Mijn oprechte excuses.”
Vergeven is niet hetzelfde als vergeten. Wanneer iemand heel ernstig is pijn gedaan is vergeving is helaas niet altijd mogelijk. Tijd heelt veel wonden, maar soms kost iets te veel tijd. Het gaat er dus niet om dat je goedkeurt wat de ander heeft gedaan.
Het houdt in dat je je vreselijke ex moet laten weten dat je hem of haar hebt vergeven. De kunst is om jezelf in de schoenen van de ander te plaatsen. “Het gemakkelijkste pad is empathie: je voorstellen waarom deze persoon deed wat hij deed.”