Op 1 april 1572 werd Brielle bevrijd door de Watergeuzen onder leiding van Lumey en Blois van Treslong. Het is de eerste vrije stad in wat nu Nederland is. Vandaar haar wapenspreuk: “Libertatis Primitiae” (Eersteling der Vrijheid). Alva, generaal van de Spanjaarden, verloor op 6 april 1572 ook Vlissingen.
Het jaar 1572 is het begin van de 'geboorte van Nederland' én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). Het was een heftige strijd: oorlog en deels ook burgeroorlog. Elke stad in de Nederlanden speelde hierin zijn eigen rol en heeft zijn eigen herinneringen.
1 april 1572 is voor Brielle, maar ook voor de rest van ons land, een belangrijke dag geweest. Want toen verloor de Spaanse veldheer Alva 'zijn bril'.
Op 1 april 1572 verovert Willem II van der Marck, genoemd Lumey, met zijn watergeuzen het stadje Den Briel.
Op 1 april 1572 voer geuzenleider Willem Bloys van Treslong de vloot van de Watergeuzen de Maasmond in en ging voor zijn geboortestad Den Briel (Brielle) voor anker. Bloys van Treslong en admiraal Lumey, aanvoerder van de Watergeuzen, besloten om samen Brielle te veroveren. Jan Pietersz.
Brielle = brielle (uitspraak), ook wel Den briel, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland gelegen op het voormalige eiland Voorne.
Geschiedenis Brielle
Brielle verwierf stadsrechten van de heren van Voorne, de eerste in 1330. De grootste bloei bereikte de stad in de vijftiende eeuw. Toen de rivier De Gote werd afgedamd, zette de neergang in. De grootste bekendheid verwierf de stad door de inname door de watergeuzen op 1 april 1572.
In Den Briel begon de onafhankelijkheid van ons land. Op 1 april 1572 joegen de watergeuzen de Spaanse overheersers de stad uit. Volgens het bekende gezegde verloor hertog Alva op die datum 'zijn bril', een verbastering van Den Briel. Rensen zegt dat de gemeente sinds 1980 officieel Brielle heet.
Einde Opstand
In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
Op één april verloor Alva zijn bril. De inname door de watergeuzen van het stadje Den Briel, op 1 april 1572, staat sinds jaar en dag bekend als het begin van de opstand in Holland en Zeeland. De hertog van Alva nam het verlies van de havenstad echter niet zo hoog op. No es nada, het is niets, zou hij gezegd hebben.
De geuzen waren Nederlandse edelen die het tijdens de tachtigjarige oorlog niet eens waren met de Spaanse koning Filips II. Later werden de geuzen opgesplitst in twee groepen. De bosgeuzen (vochten op land) en de watergeuzen (vochten ter water).
Vanwege de strenge vervolging van Calvinisten zagen een aantal Nederlandse edellieden zich in 1566 genoodzaakt het land te ontvluchten. Velen van hen besloten de strijd vanuit zee voort te zetten en noemden zichzelf 'de Watergeuzen', naar het Franse woord voor armoedzaaier: 'Gueux'.
De Tachtigjarige Oorlog neemt een belangrijke plaats in de vaderlandse geschiedenis in. Tijdens deze oorlog kwamen de Nederlanden, onder leiding van Willem van Oranje, in opstand tegen het Spaanse Rijk onder koning Filips II. De oorlog leidde tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
Willem van Oranje en de Nederlandse Opstand 1572-1584.
De moeder van Farnese, Margaretha van Parma, was ook al landvoogdes geweest, van 1559-1567. Farnese was een uitstekend strateeg en had een plan bedacht om de Vlaamse en Brabantse steden af te sluiten van hun exportgebied. Dit wilde hij bereiken door de kustgebieden en de Scheldemonding te veroveren.
De Nederlandse Opstand begon met de Beeldenstorm van 1566, door onvrede onder de protestanten tegen over de katholieken en de katholieke overheersing. Koning Filips II liet protestanten streng straffen. Edelen, waaronder Willem van Oranje, kwamen in opstand.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar. Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog.
De vestingstad Brielle op het eiland Voorne-Putten is een ontzettend leuke stad voor een stedentrip in Zuid-Holland. Brielle, ook wel Den Briel genoemd, ademt historie. Overal waar je gaat of staat in Brielle, blijf je je verwonderen.
Strand Zoom West is gelegen aan de noordoever van het Brielse Meer. Het Brielse meer is uitstekend geschikt voor watersportactiviteiten.
De inname vond plaats op 1 april 1572 in het plaatsje Den Briel (tegenwoordig Brielle) in de huidige provincie Zuid-Holland. De stad was toen bezet door de Spanjaarden. De watergeuzen wisten de stad in te nemen. De inname van Den Briel was zo belangrijk, omdat het nieuwe hoop in de Nederlandse Opstand gaf.
Willem van der Marck Lumey was de leider van de Watergeuzen en één van de bevrijders van Brielle. Hij was berucht en wreed.
Brielle (Den Briel) werd tijdens de 80-jarige Oorlog als eerste stad van de Nederlanden bevrijd op de Spanjaarden. Admiraal Lumey van de Watergeuzen nam in 1572 op 1 April Brielle in, 'in naam van Oranje'.
In de nacht van 31 maart op 1 april ontscheepten 600 watergeuzen in het kleine vissersstadje Den Briel. Toen ze eenmaal definitief voet aan wal hadden gezet, verspreidde de Geuzenopstand zich snel. In een aantal Hollandse steden werden magistraten onder druk gezet of zelfs vermoord.