Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
Nederland heeft geen wapenfabrieken meer, België nog wel. FN Herstal was ooit de grootste ter wereld en produceert nog steeds beroemde wapens, van Browning-miltrailleurs tot Amerikaanse 'supermarktgeweren'.
De Verenigde Staten is de grootste wapenexporteur, daarna volgen de Europese Unie en China. Grote exporteurs zijn Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en Duitsland.
78 % van alle wapens in de wereld zijn afkomstig van zes landen: China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 12 miljard kogels worden er elk jaar geproduceerd. Genoeg om iedereen ter wereld twee keer te doden. Er zijn nu 875 miljoen vuurwapens in de wereld.
De meeste wapens worden verkocht aan staten, maar een deel van de wapens komt terecht in het illegale circuit. Ook worden er wapens verkocht aan regimes die hun bevolking onderdrukken, en aan landen die betrokken zijn bij een binnenlands of internationaal conflict.
Saoedi-Arabië, India en Egypte zijn de grootste importeurs van wapens, gevolgd door Australië en China. De VS zijn de grootste wapenexporteur ter wereld. Tussen 2015 en 2019 waren de Amerikanen verantwoordelijk voor 36 procent van de totale export van grote wapens.
Argos over wapenleveranties door of onder toezicht van de Nederlandse overheid aan landen als Turkije, Chili, India, Pakistan en China. Nederland staat op de zevende plaats van wereldwijde wapenexporteurs en de overheid is daarvan de grootste wapenleverancier.
Ander veelgebruikte wapens, de G3 en opvolger G36, zijn van Duitse makelij. Nog altijd is de wapenindustrie in Duitsland gigantisch. De bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van enkele miljarden en ongeveer 80.000 mensen verdienen er hun boterham mee. Ook in het buitenland doet het Duitse arsenaal het goed.
Hoewel het aannemelijk is dat de door Europa geleverde wapens nu worden gebruikt in Oekraïne, produceert Rusland het meeste zelf. Met een export ter waarde van naar schatting 15 miljard euro per jaar sinds 2015 is het, op de VS na, de grootste wapenleverancier ter wereld.
Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne is het Westen stapsgewijs zwaardere wapens aan Kiev gaan leveren. Nederland stuurde in het begin scherfvesten, helmen en scherpschuttersgeweren. De pantserhouwitsers zijn voor zover bekend de zwaarste wapens die Nederland Oekraïne heeft toegezegd.
Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
Het Colt C7/C8-geweer is het standaardwapen van de Nederlandse krijgsmacht. Met het wapen kunnen geoefende militairen doelen raken op zo'n 400 meter.
Vuurwapens in Nederland en België
In België heeft 17 procent van de bevolking een vuurwapen; in Nederland 4 procent.
Duitsland had aan het begin van de oorlog al lichtere wapens als luchtdoelraketten aan Oekraïne toegezegd, maar de eerste leverantie van zware wapens kondigde minister Lambrecht (SPD) van Defensie op 26 april aan. Twee dagen later keurde de Bondsdag het sturen van zware wapens goed.
De adviseur van president Zelenski, Michailo Podoljak, plaatste zelfs een verlanglijst op Twitter van opgeteld 4800 zware - en moderne wapens: houwitsers, MLRS-raketsystemen, pantservoertuigen en drones. Tot dusver moet Oekraïne het overwegend doen met oudere wapens die stammen uit de Sovjettijd.
De Verenigde Staten en Rusland zijn veruit de grootste wapenexporterende landen. Nederland staat steevast in de top 15, over de laatste tien jaar waarover cijfers bekend zijn zelfs op plek negen. De regering gaf de afgelopen tien jaar meestal voor rond de een miljard euro per jaar aan wapenexportvergunningen af.
Glock 20: Ontwikkeld voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten in 1991. Het pistool is van de grond op ontworpen voor de 10mm Auto patroon. Wegens de krachtiger patroon is de Glock 20 groter dan de Glock 17: ongeveer 2,5 mm breder en 7 mm langer.
De Glock 17 is een semiautomatisch 9mm-pistool bedoeld voor de persoonlijke beveiliging dichtbij. Het is effectief tot maximaal 40 meter. De krijgsmacht heeft het pistool sinds 1994 in gebruik als het 2e standaardwapen, naast de Colt C7/C8.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
Defensie beschikte ooit over bijna 1.000 tanks, maar deze zijn de afgelopen decennia gefaseerd wegbezuinigd. In 2011 werd het laatste schot gelost en werden de meeste tanks verkocht. In 2015 richtte de landmacht weer een peloton op voor kennisbehoud.