Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.
Elke plantaardige olie is geschikt voor paarden, zoals zonnebloemolie, sojaolie en lijnzaadolie. Plantaardige olie is olie verkregen uit zaden. Plantaardige olie is voor paarden een bron van energie. In vergelijking met granen bevat olie twee a drie keer zoveel energie.
Omdat de essentiële vetzuren in de olie het paard ondersteunen bij de afweer tegen infecties, bijdragen aan de spijsvertering, een gezonde vacht en soepele spieren & gewrichten. Hierbij is het dus belangrijk dat je voor de juiste olie kiest, lijnzaadolie dus. Hou je wel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Een handige vuistregel voor het voeren van olie is dat maximaal 100 ml olie per 100 kg lichaamsgewicht per paard kan worden toegediend. Een paard van 550 kg zou dan ongeveer 550 ml per dag moeten krijgen, verdeeld over meerdere voerbeurten.
Uit onderzoek is ook gebleken dat paarden van maïsolie meer gaan glanzen, makkelijker hun wintervacht verliezen en de hoefkwaliteit verbeterd. Daarnaast resulteert het dagelijks toevoegen van een kleine hoeveelheid maïsolie aan het rantsoen, ongeveer drie eetlepels, in een verminderde kans op maagzweren.
Geef daarom nooit zonnebloemolie aan jouw paard. Deze geeft juist ontstekingsreacties en is daardoor geen gezonde aanvulling op het rantsoen van jouw paard.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Door het geven van lijnzaadolie aan je paard naast het dagelijkse rantsoen wordt de verhouding vetzuren weer in balans brengen. Hoeveel geef ik mijn paard van de lijnzaadolie? Een klein beetje lijnzaadolie over het dagelijkse rantsoen helpt je paard al. Dit zorgt al voor een glanzende vacht en een gezond immuunsysteem.
Zeker paarden die nerveus of heet zijn met rijden, kunnen baat hebben bij een vetrijk rantsoen. Vetten en oliën zijn namelijk zeer goede energiebronnen voor paarden en bevatten meer calorieën dan vezels en zetmeel en leveren dus meer energie.
Lijnzaadolie is gezond door de aanwezigheid van Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar uit voeding moet halen. Honderd gram lijnzaadolie bevat 66,3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 20,3 enkelvoudig onverzadigde vetten.
Paarden: Bij spijsverteringsproblemen: 100 gram (4 maatschepjes) verdeeld over de voerbeurten. onderhoud 50 gram (2 maatschepjes) verdeeld over de voerbeurten.
Met Vitalbix Paardenvoeding voer je jouw paard op een manier die past bij zijn natuurlijke eetgedrag. Vitalbix Paardenvoeding is rijk aan vezels, laag in zetmeel & suiker en optimaal verteerbaar. Dankzij het hoge aandeel vitaminen & mineralen kun je er aanzienlijk minder van voeren dan van reguliere paardenvoeding.
Antwoord: Havermout is een grondstof wat gebruikt wordt in diverse paardenvoeders en is daarom veilig om aan paarden te voeren. Havermout is zeer arm aan energie en levert daarom weinig voedingsstoffen. Havermout is erg droog en neemt veel water op, wat een slokdarmverstoppping kan veroorzaken.
Paard heter maken, maar niet dikker
Ruwvoer blijft natuurlijk altijd de belangrijkste basis. Wat betreft krachtvoer kun je kiezen uit muesli of brokken met meer koolhydraten (suiker en zetmeel) als snelle energiebron of voer met een hoger vetpercentage voor langwerkende, langzaam vrijkomende energie.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Geef je paard (meer) weidegang
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Gebruik. Orale toediening: verdund toedienen in minstens 5 maal zoveel water. Paarden: 4 à 5 eetlepels per dag, pony's: 2 à 3 eetlepels per dag. Uitwendig: spoelen of deppen met één deel appelazijn op 1 à 2 delen water, laten opdrogen.
Wat is slobber voor paarden? Paarden slobber is een veelal gemalen product dat met voldoende warm water gemengd wordt. Het is een pap van zemelen, met diverse toevoegingen en supplementen zoals bijvoorbeeld calcium. Het staat van oudsher bekend als paardenvoer optima forma, een traktatie deluxe.
De noodzaak om te koken is pas vanaf 200 gr per dag (paard van 600 kg), kook het dan 10 min in een laagje water. Als je het ter bevordering van het herstel bij een maagzweer geeft heeft koken voorkeur omdat het dan al slijmerig de maag in komt. Voor een zandwegkuur kan je het zowel gekookt als ongekookt geven.
Neem één tot driemaal daags een theelepel zaad (je mag het opbouwen tot een eetlepel per keer.) De beste manieren om de slijmstoffen vrij te maken: - Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Een paard wordt er niet 'heet' van, maar het levert wel veel energie op. Er is zuurstof nodig voor de verbranding, dus het werkt het beste bij duurprestaties, waarbij een paard niet buiten adem raakt. Je kunt zelf plantaardige olie aan het voer toevoegen.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Waarom haver voeren aan je paard? Haver bestaat uit een hoog gehalte ruwe celstof en een heel laag gehalte zetmeel ten opzichte van andere granen. De zetmeel in haver is voor paarden makkelijk verteerbaar, omdat het bijna in zijn geheel in de maag wordt verteerd.
Naast het ruwvoer als basis is nog een aanvulling met krachtvoer nodig voor het voorzien in onder andere vitaminen, mineralen, sporenelementen en eventueel extra energie. Extra energie uit krachtvoer is nodig als je regelmatig flinke lichamelijke inspanning van je paard vraagt.