Soms kan reflux leiden tot problemen bij je baby zoals slecht drinken, langzame groei, luchtwegklachten en overprikkelbaarheid. Dit wordt dan de refluxziekte genoemd, maar dit komt erg weinig voor. Als je problemen door reflux vermoedt bij je baby, neem dan altijd even contact op met je huisarts.
Reflux bij baby's is een veelvoorkomend verschijnsel. In verreweg de meeste gevallen is het niet ernstig en verdwijnen de klachten vanzelf. Als de klachten niet verminderen, of als je kindje duidelijk last heeft van de reflux, is het verstandig terug te gaan naar de arts.
Enkele symptomen die je baby dan zou kunnen hebben zijn: Frequent teruggeven, vaak met pijn. Kokhalzen, verslikken/stikken, hoesten, boeren of frequent hikken. Een adem die ruikt (stinkt).
Wat te doen bij reflux bij baby's
Als reflux geconstateerd is, wordt door het consultatiebureau geadviseerd om kleine hoeveelheden melk te geven. Houd je kind na het voeden ook wat langer rechtop, zodat de voeding gemakkelijk naar beneden kan zakken.
Reflux is heel gewoon bij baby's. Ze hebben er meestal geen last van en het hoeft niet zuur te zijn. In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich verder. Daardoor verdwijnt de reflux vanzelf als ze twaalf tot veertien maanden oud zijn.
Bij reflux stroomt het eten of drinken vanuit de maag terug naar de slokdarm. Dit komt vaak voor bij jonge baby's omdat de spieren van het maagklepje nog niet sterk genoeg zijn en melk vloeibaar is. De meeste baby's hebben hier geen last van. Soms kan reflux zorgen voor pijn en dat baby's niet (goed) meer drinken.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Tips bij reflux
Houd je baby wat meer rechtop tijdens het voeden. Voed je baby in elk geval niet liggend. De voeding kan dan gemakkelijk vanuit de maag terugstromen in de slokdarm en mond. Zorg dat je baby niet te snel drinkt of lucht hapt tijdens het drinken.
Leefstijl aanpassen bij reflux
In eerste instantie zal de behandeling van reflux bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. Afvallen bij overgewicht, stoppen met roken of houdingsadviezen zullen aan bod komen. Een kleine aanpassing van de leefstijl kan namelijk al helpen om maagklachten te verminderen.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
De lucht die hierdoor in de maag zit, moet eruit. Als de lucht er niet uitkomt met een boertje, kan het later ook krampjes in de buik geven. Lucht in de maag geeft bovendien sneller een vol gevoel, waardoor je baby misschien eerder stopt met drinken terwijl je baby toch eigenlijk nog niet genoeg heeft gedronken.
Reflux zal sneller de kop op steken als je ligt, omdat het maagzuur dan makkelijker terugvloeit. Om beter te kunnen slapen kun je proberen het hoofdeinde van je bed 18 tot 24 centimeter te verhogen.
Reflux komt in meer of mindere mate voor bij negentig procent van de baby's. Een deel van de baby's spuugt, veel/weinig, tijdens het voeden, vlak er na of de hele dag door.
Gaviscon baby. Gaviscon werkt door een beschermende laag te leggen op de maaginhoud zodra het in contact komt met het maagzuur. Deze beschermende laag fungeert als een sterke fysieke barrière. Dit helpt om de maaginhoud in de maag te houden, waar deze hoort en niet in de slokdarm, waar het pijn doet.
Reflux of verborgen reflux is een kwaaltje dat veel voorkomt bij baby's. Gelukkig is het iets dat vanzelf weer overgaat, en in de meeste gevallen is het geheel onschuldig.
Reflux ontstaat meestal door een zwakke sluitspier aan de maagingang. Het maagzuur kan hierdoor vanuit de maag terugvloeien in de slokdarm. Geeft een brandend gevoel in het bovenste gedeelte van de buik. Brandend gevoel kan uitstralen naar de borst tot in de keel en nek.
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Belangrijke tip bij reflux: vaker kleine voedingen! Betere iedere 1-2 uur een kleine voeding, dan iedere 3-4 uur een grote. Een te volle maag loopt domweg over, en niet ieder babymaagje is even groot.
dien de maaltijden in kleine porties toe. Raadpleeg een arts als de symptomen verergeren of langer aanhouden dan 7 dagen. Voor oraal gebruik. De dosis Gaviscon Baby moet na de maaltijd worden ingenomen en mag niet worden gemengd met melk of voeding.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Je baby heeft er weinig last van: hij eet goed, groeit goed en ook de ontwikkeling verloopt geruststellend. Oprispingen zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf in de loop van het eerste levensjaar. Er is geen behandeling nodig. Wees niet ongerust over de hoeveelheid of het aantal keren dat je kind teruggeeft.
Wat is overstrekken? Overstrekken bij een baby betekent dat je baby zijn rugspieren continu aanspant, waardoor hun lijfje te strak en gespannen staat. Hierbij drukken ze hun hoofd in hun nek, hebben ze gebalde vuisten en kunnen ze als een plank op je arm liggen.