Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Om het risico van deze stoffen te beoordelen moet de hoeveelheid nitraat die we binnenkrijgen, worden opgeteld bij die van nitriet.
Nitriet kan een negatief effect hebben op je lichaam, omdat deze stof het zuurstofgehalte in het bloed kan verminderen. Onder bepaalde omstandigheden kan nitriet ook omgezet worden in nitrosamines die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn.
Er is ook enig bewijs dat het eten van voedsel met nitraten en nitrieten soms in verband kan worden gebracht met maagkanker . Vanwege dit risico raadt Greenhill aan om bewerkt vlees te beperken. Als u ervoor kiest om bewerkt vlees te eten, kies dan voor vlees dat 'nitraatvrij' of 'nitrietvrij' op de verpakking vermeldt.
Een gezonde NO2 waarde is lager dan 0,3 mg/l. De maximale hoeveelheid nitriet die er in een aquarium mag aanwezig zijn is 0,5 mg/L. Een te hoge NO2 waarde is ontzettend gevaarlijk voor je aquariumvissen. Is de NO2 waarde te hoog, dan kunnen je vissen stikken doordat het zuurstoftransport in het bloed wordt geblokkeerd.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niets mis mee, totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan om tot nitrieten. Deze nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Nitraat en nitriet zijn verbindingen die stikstof en zuurstof bevatten. Zowel nitraat- als nitrietmoleculen bevatten één stikstofatoom. Nitriet heeft twee zuurstofatomen, terwijl nitraat drie zuurstofatomen heeft.
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Om het risico van deze stoffen te beoordelen moet de hoeveelheid nitraat die we binnenkrijgen, worden opgeteld bij die van nitriet.
Nitraten zijn relatief inert, wat betekent dat ze stabiel zijn en waarschijnlijk niet veranderen en schade veroorzaken. Bacteriën in de mond of enzymen in het lichaam kunnen ze echter omzetten in nitrieten, en deze kunnen schadelijk zijn . Nitriet kan op zijn beurt veranderen in: stikstofoxide, wat gunstig is voor het lichaam.
Het beste antwoord
Aubergines en komkommers blijken de meest vervuilde groente, van het fruit zijn dat meloen, druiven en peren. Er van uit gaande dat het om groenten en fruit zonder gif gaat, kun je wel zeggen dat alle groenten en fruit gezond zijn. En is niet een bepaalde soort het gezondste of het ongezondste.
Nitriet (NO2-) is een bekende afvalstof in mest en rioolwater. Dieren (en mensen) produceren in hun lichaam nitriet uit nitraat (NO3-) en scheiden het uit via de urine. In de natuur breken bacterieën nitriet en nitraat af tot stikstof (N2), het onschadelijke gas waar lucht voor 80% uit bestaat.
De aanwezigheid van nitriet in de urine duidt op een bacteriële infectie in de urionewegen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle bacteriën in staat zijn om nitriet te produceren. Dit betekent dat afwezigheid van nitriet een bacteriële urineweginfectie niet kan uitsluiten.
Hoe verlaag je het nitraatgehalte? Het verlagen van het nitrietgehalte in je aquarium is supereenvoudig: maak het aquarium schoon, ververs het aquariumwater en voer regelmatig watertesten uit. Dit zijn zo'n beetje dingen die je regelmatig zou moeten doen.
Een deel van het nitriet in de maag vormt andere stoffen, waarvan sommige schadelijk kunnen zijn. Nitriet in uw bloed kan reageren met hemoglobine (dat zuurstof naar lichaamsweefsels transporteert) en het vermogen van hemoglobine om zuurstof te transporteren verminderen . Nitriet kan ook stikstofoxide vormen, wat in sommige gevallen gunstig kan zijn.
Om te voorkomen dat er een te grote hoeveelheid oxaalzuur wordt opgenomen in het lichaam is het verstandig om niet vaker dan 2 keer per week een portie gewone rucola te eten.
De meest voorkomende bijwerkingen van nitraten zijn een kloppende bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Bij mensen die migraine krijgen, kan dit middel een aanval uitlokken. Een andere bijwerking is duizeligheid door een lagere bloeddruk, vooral als u te snel opstaat.
Nitrietgehaltes moeten 0 ppm (parts per million) zijn. Als nitriet aanwezig is, neem dan onmiddellijk maatregelen om het te verlagen. Verminder altijd tijdelijk de voeding als er nitriet of ammoniak wordt gedetecteerd. Als het nitrietgehalte boven de 0,5 ppm ligt, voer dan een kleine waterverversing uit.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar bij het eten van nitraatrijke groente zijn de risico's voor de gezondheid verwaarloosbaar klein. Het positieve effect van groente en fruit op de gezondheid is (veel) groter dan de mogelijke slechte effecten van nitriet.
Nitraat ontstaat door de afbraak van nitriet door nitrificerende bacteriën .
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Bieten. Hetzelfde nitrietverhaal vind je bij bieten, maar da's geen reden om ze nooit meer te eten, natuurlijk! Zolang je ze niet opnieuw opwarmt, is er niets aan de hand.
Nitrieten kunnen aan vleeswaren worden toegevoegd (E249 = kaliumnitriet; E250 = natriumnitriet) om verkleuring te voorkomen, en om bacteriegroei (met name de uitgroei van Clostridium botulinum) te remmen: Ten eerste zorgt het nitriet voor verbetering van de microbiële houdbaarheid van de vleeswaren.
Nitraat kan worden omgezet in nitriet in ons lichaam, wat een positief effect kan hebben op de bloedvaten en de bloedstroom. Het kan helpen de bloeddruk te verlagen, de zuurstofopname te verbeteren en de algemene gezondheid van het hart te ondersteunen.
Nitraten en kanker
Vroege zorgen concentreerden zich op synthetische nitraten in bewerkt vlees — spek, worst, vleeswaren, vacuüm verpakt vlees — omdat er overweldigend bewijs is dat hun consumptie in verband staat met een verhoogd risico op kanker . Alcohol is het enige andere voedsel dat zo sterk gecorreleerd is met kanker.
Bij infecties aan de urinewegen met nitraatreducerende bacteriën (o.a. E. coli, Proteus, Klebsiella en Aerobacter) wordt nitraat in de urine omgezet in nitriet. Foutief-negatief resultaten kunnen voorkomen bij een verhoogd vitamine C in de urine of bij personen die een (nitraat-arm) dieet volgen.