Ontstedelijking of desurbanisatie is een ruimtelijk proces waarbij inwoners van een stedelijke omgeving vertrekken naar gebieden die verder van de agglomeratie af liggen.
Urbanisatie is kort gezegd eigenlijk de trek van mensen vanuit dunbevolkte gebieden (zoals dorpjes) naar dichtbevolkte gebieden (zoals steden). Suburbanisatie is dus eigenlijk de trek van dichtbevolkte gebieden naar dunbevolkte gebieden. Mensen gaan wonen op het platteland of in de gebieden rondom de stad.
Na 1980 trad er re-urbanisatie op. Men zag de voordelen van de stad (opnieuw) in: nauwelijks files naar de stad toe en dicht bij voorzieningen als theater, ziekenhuis en winkelcentra. Ook de overheid gaf hier de nodige prikkels door de (binnen)steden aantrekkelijker te maken voor midden- en hogere inkomens.
Verstedelijking of urbanisatie is de geleidelijke uitbreiding van intensief bewoonde gebieden, als gevolg van bevolkingsgroei en veranderingen in het levenspatroon van de bevolking.
Het is een bruikbare graadmeter voor de mate van verstedelijking. De urbanisatiegraad wordt doorgaans uitgedrukt als een percentage van de totale bevolking: wanneer een regio een urbanisatiegraad heeft van 70%, woont 70% van de bevolking van die regio in stedelijk gebied.
Traditioneel verhuizen vooral jongeren naar de stad om daar een opleiding te gaan volgen of een baan te vinden, terwijl mensen van rond de dertig vaak de stad vaak verlaten omdat ze – zeker bij gezinsuitbreiding – de voorkeur geven aan een ruimere woning in een rustiger omgeving, vaak in de buurt van de stad (PBL 2015) ...
Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen. Dit tempo van stedelijke groei is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York om de zes weken. De komende tien jaar zullen steden gigantisch uit hun voegen gaan groeien.
In Nederland wordt bij plaatsen zonder historische stadsrechten vanaf een inwoneraantal van ongeveer 50.000 door sommigen gesproken van een stad, overigens zonder dat dit een algemeen aanvaard gebruik is. Of een plaats als stad gezien wordt, hangt ook af van de bevolkingsdichtheid van het omliggende gebied.
74% van de Nederlanders woont in stedelijke regio's. Daarvan woont de hel in kleine stedelijke regio's. Ruim de hel (53%) van de Portugezen woont in stedelijke regio's. Daarvan woont 71% in grote stedelijke regio's.
Concentratie van het leven in steden. Ruimtelijke ordening. Urbanisering. Verstedelijking.
Urbanisatietempo definities
De snelheid waarmee de urbanisatiegraad van een land jaarlijks toeneemt of afneemt. In het algemeen ligt het urbanisatietempo in de rijke ontwikkelde landen laag, terwijl het tempo in de Derde Wereldlanden erg hoog ligt.
Nederland is een sterk verstedelijkt land. Een groot deel van de Nederlanders woont in steden of in de suburbane kernen daar omheen. Ook het platteland ligt grotendeels in de directe invloedssfeer van de steden en de inwoners maken volop gebruik van stedelijke voorzieningen.
Door de aanwezigheid van bedrijven in steden en de mechanisatie van de landbouw trekken mensen in toenemende mate richting de stad. Op het platteland wordt mensenwerk steeds meer overbodig door de overname van werkzaamheden door machines, terwijl in de stad juist een sterke behoefte aan arbeidskrachten is.
Met urbanisatie wordt bedoeld de trek van mensen van het platteland naar (grote) steden. Vooral na de uitvinding van de stoommachine kwam de urbanisatie op gang. De mensen dachten in de stad werk te kunnen vinden.
Een agglomeratie is een stedelijk gebied van aan elkaar gegroeide dorpen en steden waarin inwoners zich gedragen alsof ze in een stad wonen.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
In 2030 is de aarde met gemiddeld 1.5 graden Celsius opgewarmd. De zeespiegels stijgt en kustlijnen worden verder teruggedrongen. Hele ecosystemen gaan verloren en oogsten zullen mislukken. Mensen zullen op grote schaal migreren om de droogte en overstromingen te ontvluchten.
In 2030 zullen we in Nederland nog steeds lekker dicht op elkaar wonen. Op veel plaatsen blijft de concentratie Nederlands op een kluitje hoog. Maar verdere verstedelijking zullen we amper nog zien.
Amsterdam is de beste stad van Nederland om te wonen, gevolgd door Utrecht en Delft. Dat zegt vastgoedadviseur JLL, die vandaag een ranglijst van grote Nederlandse gemeenten heeft uitgebracht. Nederland telt 355 gemeenten. De ranglijst van JLL bevat alleen de 84 grootste gemeenten, met elk meer dan 50.000 inwoners.
Amsterdam is over de hele wereld beroemd om zijn grachten. De combinatie van eeuwenoude gevels, bruggen en bootjes – dit alles weerspiegeld in het water – zorgt voor een onvergelijkbare sfeer. Dit spinnenweb aan waterwegen biedt bovendien tal van verrassingen die zelfs Amsterdammers vaak niet kennen.
Een spectaculaire zoektocht naar de ritmes en patronen van ons dagelijkse leven, die laat zien hoe we Nederland door de jaren heen hebben gemaakt, hoe we ons bewegen, ons ontspannen, hoe we werken, onze steden bouwen en ons landschap inrichten.