Bijna alle rookmelders hebben een testknop aan de zijkant of in het midden van de rookmelder. Deze dien je ingedrukt te houden totdat het alarm afgaat. Als deze dan dus niet afgaat of te zacht afgaat, moeten de batterijen vervangen worden.
De rookmelders hebben ook een levensduur van 10 jaar, dus na die tijd vervang je heel eenvoudig de gehele rookmelder. Op de website van de Federatie Veilig Nederland vind je een overzicht met rookmelders die voldoen aan de wettelijk vereiste NEN-14604, een 10-jarige batterij en een 10-jarige levensduur hebben.
Een rookmelder heeft een maximale levensduur van 10 jaar. Bijna altijd staat deze einde levensduur datum dit op de melder vermeldt. Dit staat vaak op de onderkant van de rookmelder of op de montageplaat. De reden dat dit 10 jaar is, is omdat een rookmelder in de loop van tijd vuil wordt van binnen.
Als het rode lampje knippert of continu brandt, kan dit betekenen dat de batterij bijna leeg is. Het is belangrijk om de batterij zo snel mogelijk te vervangen om ervoor te zorgen dat de rookmelder optimaal blijft functioneren.
Om de rookmelder goed schoon te krijgen en te houden moet je al het stof eruit zuigen met een stofzuiger.Zuig met de zachte borstel van de stofzuiger vanaf de buitenkant de melder schoon. De rookmelder hoef dus niet uit elkaar gehaald te worden voor de schoonmaak.
Bijna alle rookmelders hebben een testknop aan de zijkant of in het midden van de rookmelder.Deze dien je ingedrukt te houden totdat het alarm afgaat. Als deze dan dus niet afgaat of te zacht afgaat, moeten de batterijen vervangen worden.
Ruwweg kan je de volgende batterij-levensduur verwachten: Melders met 9 volt-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen.Melders met AA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen.Melders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Stap 1: haal de rookmelder van het bevestigingsplaatje
Begint jouw rookmelder ongeveer elke 30 seconden te piepen, dan waarschuwt hij dat de batterij (bijna) leeg is.
Brandt er continu een groen lampje op jouw rookmelder? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Een continu groen brandend lampje wijst erop dat de 230V voeding werkt. Wanneer het groene lampje niet brandt, werkt de melder nog steeds.
Het is belangrijk om de rookmelder elke maand te onderhouden! Maak de buitenkant van de rookmelder elke maand stofvrij en schoon met de stofzuiger of een licht vochtig doekje.
De maximale levensduur van een rookmelder is 10 jaar. Na 10 jaar dien je elke brandmelder integraal te vervangen. Enkel zo kan je de kwaliteit van de sensor garanderen. Vandaar dat alle rookmelders met 10-jarige lithium batterij een ingebouwde, niet-vervangbare batterij hebben.
Piepende rookmelders kunnen duiden op een lege batterij. Raadpleeg de handleiding als je niet zeker weet of het gepiep wijst op een levensduur van de batterij. Als blijkt dat de batterij inderdaad leeg is, vervang deze dan zo snel mogelijk.
Waarom gaan rookmelders 's nachts altijd piepen? Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
Hoe hoog is de boete als je rookmelder hebt? Op 1 juli 2022 werd het verplicht om rookmelders in huis op te hangen. Dit is zo in de wet vastgelegd en daarom kun je een boete krijgen als je niet aan de eisen voldoet. De hoogte van deze boete verschilt per gemeente, maar kan oplopen tot €500,-.
Mocht uw rookmelder ongewenst afgaan, dan kunt u het alarm uitschakelen door op de knop van de melder te drukken. Zorg er vervolgens voor dat de oorzaak van het vals alarm verwijderd is. Dit kan bijvoorbeeld stoom of stof zijn.
Ruwweg kan je de volgende batterij-levensduur verwachten: Brandmelders met een 9V-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen. Brandmelders met AA/AAA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Brandmelders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
“Een rookmelder gaat niet zomaar af omdat hij dicht bij het raam hangt, maar de rook trekt dan veel te snel weg. Maar als hij op een vochtige plek hangt, bijvoorbeeld bij de badkamer, dan kan hij wel onnodig afgaan door de warme lucht die vrijkomt.
Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is. Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt.Met een beetje pech kan dit enkele weken duren.
Regelmatig schoonmaken en controleren
Ook stofvorming kan ervoor zorgen dat een rookmelder minder goed functioneert of juist afgaat zonder dat er brand is. Daarom is het verstandig de rookmelder om de maand even met de stofzuiger schoon te zuigen. Ook moet de batterij regelmatig vervangen worden.
Dan is er ook nog een duurdere variant, de 9V lithium batterijen. Deze worden ook wel 10 jaar batterijen genoemd, omdat deze een 8 á 10 jaar in een rookmelder werken. Uiteraard zijn de lithium batterijen duurder dan de alkaline batterijen, maar zo kunt u langer van uw nachtrust genieten.
Het is normaal dat een rookmelder tijdelijk piept of loeit na installatie of na het vervanging van de batterij. Als dit niet stopt binnen de 10 minuten, kan dit een teken zijn van een gestoorde werking.