Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.
Het nest moet een doorsnede hebben van Ø1,30m tot Ø1,35m en hij moet waterdoorlatend zijn. Dit om te voorkomen dat de jongen bij een hoosbui verdrinken. Op de omtrek van het nest zit een dikke rand van wilgen- essen tenen waardoor het nest materiaal (kleine takken met mos of heide) niet kan wegwaaien.
Ooievaars komen voor in extensief beheerde weilanden in veenweidegebieden en uiterwaarden met een hoge waterstand. Ooievaars nestelen graag op hoge plekken en vaak op menselijke bouwsels, zoals daken en speciaal geplaatste wagenwielen. In Nijetrijne zitten ze op een paalnest.
Als het broeden begint, meestal na het tweede ei, dan duurt het nog ongeveer 33 dagen voordat de eerste eieren uitkomen. Daarna duurt het 9 tot 10 weken voordat de jongen uitvliegen. Alles bij elkaar zo'n 100 dagen ... In de eerste helft van augustus gaan de jongen op trek.
Moeder ooievaar merkt dat 1 van haar jongen zwak is en gooit het kuiken uit het nest. Dat doen vogelmoeders omdat ze niet meer in staat zijn om goed genoeg voor alle jongen te zorgen.
Weetjes over de ooievaar
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
Een vrouwtje heeft 1 legsel per jaar in april, met per nest 3-5 eieren, meestal in april. Na ongeveer een maand komen de eieren uit. Ooievaars blijven altijd bij elkaar, tenminste ze blijven hun nest trouw. Automatisch blijven hierdoor de paartjes ook bij elkaar totdat een van hen dood gaat.
Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.
Een ooievaar slaapt op het nest, in een boom, op een schoorsteen, lantaarnpaal of andere hoog gelegen plekken waar ze zich veilig voelen.
Spirituele Betekenis Ooievaar
Niet per se, maar de ooievaar heeft zeker te maken met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe jij bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook te maken hebben met een reis, nieuwe inzichten, een studie, hobby of een andere baan.
Ooievaars poepen bewust over hun poten. De dunne ontlasting verdampt en dat onttrekt warmte aan de poten. Bovendien worden de poten op deze manier gewit, wat ook weer de warmte van de zon een beetje buiten houdt.
De spanwijdte – dat is de afstand van vleugeltip tot vleugeltip – van een volwassen ooievaar kan 2.50 meter bedragen. Ooievaars kunnen vrij oud worden. De leeftijd van ruim 30 jaar komt voor. De gebieden waarin de ooievaar broedt, liggen in heel Europa, het Midden-Oosten, West- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika.
Ooievaars leven van klein dierlijk voedsel en dat is in de wintertijd te beperkt voorhanden. De kou is geen reden om weg te gaan. Ook bij lage temperaturen kunnen ooievaars overleven, mits ze voedsel kunnen vinden.
Ooievaars 'klepperen', waarbij ze de snavelhelften heel snel tegen elkaar slaan.Ze bewegen hierbij hun kop eerst laag naar voor, waarna ze de kop helemaal tot op de rug bewegen. Partners begroeten elkaar vaak op deze manier wanneer ze op het nest landen.
We weten dat ze (meestal) rond de 9 á 10 weken uitvliegen, maar zoals ook bij ons mensen het geval is, loopt (vliegt) de een eerder dan de ander. Als je 3 mei als geboorte datum neemt, dan waren ze afgelopen weekend (28 juni) 8 weken oud.
Het leukste is het natuurlijk om meteen na de geboorte een geboortebord te (laten) plaatsen. Je kunt het bord zo lang laten staan of hangen als je zelf wilt, maar het is gebruikelijk om het geboortebord 5 tot 8 weken in je tuin te laten staan.
Ooievaars zijn eigenlijk trekvogels. Ze trekken in augustus en september naar het zuiden om te overwinteren op warmere plaatsen. Nederlandse ooievaars volgen vooral de trekroute via Frankrijk en Spanje en maken dan bij Gibraltar de oversteek naar Afrika waar ze doorvliegen tot in Mali.
hun snavel. Ze hebben geen roep zoals veel andere. vogels omdat er geen spieren in hun keel zitten.
Volgens Duitse overlevering (ook rond de Middeleeuwen) zouden ooievaars baby's in hun snavel, in een mandje of op hun rug naar gezinnen brengen. De baby's werden door de ooievaars in moerassen en grotten gevonden. Ze werden daarna aan de moeder gegeven.
Ooievaarachtigen (orde Ciconiiformes) zijn een orde van vogels. De orde telt 1 familie, 6 geslachten en 19 soorten. Traditioneel behoorden vele families tot deze orde, onder andere de reigers.
Eileg vooral in april. Eén broedsel per jaar, meestal 3-5 eieren, broedduur 33-34 dagen, nestjongenperiode 55-60 dagen, jongen daarna nog 7-20 dagen gevoerd.
Een paar zonder jongen eet ca.141,7 kg gedurende 130 dagen. Een jonge ooievaar krijgt vanaf het moment van uitkomen tot aan de eerste vlucht 43,3 kg voedsel aangeboden. Na het uitvliegen, krijgt het nog de volgende 10 dagen totaal 3 kg voer en vangt het zelf ook nog eens 2,5 kg.
"Zo'n nest kan wel twee ton wegen, maar het zijn natuurlijk ook grote dieren." Als ze stilzitten lijken ze misschien niet zo groot, maar als ze vliegen kunnen ze een spanwijdte hebben van 2,15 meter.
Ooievaars eten voornamelijk regenwormen, dit vormt het stapelvoedsel. Daarnaast zullen ooievaars allerlei andere dierlijke prooien pakken die niet te moeilijk te bemachtigen zijn. Een ooievaar foerageert traag. Hij stapt door het weiland en raapt als het ware de prooien op.