Lavendel, salie (Salvia), kattenkruid (Nepeta), heiligenbloem (Santolina) en diamantgras Calamagrostis zijn allemaal planten die tegen een stootje kunnen. Kleine bomen kunnen in pot en worden niet te hoog. Zorg wel dat ze niet kunnen omwaaien.
Denk onder andere aan siergrassen, bamboe, (olijf)wilg, kattenkruid (Nepeta), dropplant (Agastache), geranium, wolfsmelk (Euphorbia) en hertshooi (Hypericum).
Allereerst kunnen rozen heel goed tegen zon. Sterker nog, die mogen volop zon hebben. Ook phloxen, klaprozen, lupinen, ridderspoor, duizendschoon, vlinderstruiken, lavendel, stokrozen, margriet, nepeta (kattenkruid), helenium (zonnekruid) en rudbeckia kunnen goed tegen zon.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan.
Er zijn namelijk veel vaste planten die van de zon houden en dus goed tegen de warmte en droogte kunnen. Denk aan spoorbloem (Centranthus), blauwe distel (Eryngium), kattekruid (Nepeta), bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum), salie (Salvia), marjolein (Origanum) en vuurpijl (Kniphofia).
Hij staat het liefst enigszins beschut zodat hij bij harde wind niet los komt te staan. Dit heeft als gevaar beschadiging van de stronk en te veel water rond de onderkant van stam waardoor rot en bevriezing op de loer liggen. Grondsoort: De Vlinderstruik heeft het liefst doorlaatbare grond met veel organisch materiaal.
Buiten staan hortensia's graag tegen het huis of een muur en in de beschutte omgeving van bomen of grotere struiken. Van oorsprong komt deze plant namelijk uit bosachtige gebieden en werd hij dus beschermd tegen de felle zon.
Heeft u een balkon op het zuiden met veel zon? Dan zijn mediterrane planten heel geschikt. Die houden namelijk van direct zonlicht. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, lavendel, olijfbomen, boshyacinten, begonia, petunia, geraniums of bourgainvillea-soorten.
Je maakt rozemarijn blij met een zonnig plekje dat een beetje beschut is tegen wind. Het kruid groeit rechtop en kan wel 1,5 m hoog worden, maar in ons klimaat wordt hij meestal niet hoger dan 1 m.
Klimop als gevelbegroeiing heeft een isolerende werking. In de winter houdt het kou van sneeuw en wind tegen en in de zomer houdt het de warmte buiten.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
Wintergroene, bladhoudende of groenblijvende vaste planten behouden hun blad in de winter en kunnen ook nog eens heel mooi bloeien. Deze vaste planten bloeien per soort gemiddeld maar zo'n drie weken, voor de rest moeten ze het hebben van hun blad.