Andere favoriete eetzondes in Parijs: falafel in de Marais, tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en véél vers stokbrood.
Wat volgens ons typisch Parijs is naar de hedendaagse maatstaven? Macarons, de ronde terrastafels, de Eiffeltoren, de vele vlooienmarkten en de brede boulevards. Maar ook de multiculturele samenleving waarbij migranten uit voormalige Franse kolonies hun gewoontes en producten meenamen naar de Franse hoofdstad.
De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming. Je kunt een stedentrip naar Parijs echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
Parijs is statistisch gezien een van de veiligste steden in Europa, maar in een grote stad bestaat er altijd een kans dat je het slachtoffer wordt van een misdrijf. Toeristen lopen het grootste risico op zakkenrollen en oplichting.
De Parijse metro wordt voor bijna 90 procent van de bezoekers als veilig beschouwd, maar passagiers moeten zich bewust zijn van de risicomogelijkheden bij het gebruik van het openbaar vervoer.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
De geschiedenis van Parijs begint ongeveer rond 55 voor Christus toen de Romeinen het kleine eilandje Ile de la cite veroverden. De bijzondere historie van de 'stad van de romantiek'. Natuurlijk woonden daarvoor ook al mensen, maar men zegt dat de geschiedenis begint waar de prehistorie eindigt.
Gelukkig kan je nog steeds liefdesslotjes ophangen aan verschillende bruggen in Parijs. De brug in Parijs die destijds leeg gehaald is, is de Pont des Arts. Inmiddels de Pont de l'Archevêché, vlakbij de Notre Dame, heel populair voor liefdesslotjes.
Eten en drinken in Parijs kan best prijzig zijn, maar als je goed oplet hoeft het niet extreem duur te zijn. Wij hadden ontbijt bij ons hotel, dus hier hadden wij geen extra kosten meer voor. Wij haalden als lunch vaak een broodje bij een broodzaak of een crêpe bij een kraam. Dit kost gemiddeld zo'n €5,- per persoon.
In Frankrijk staat er regelmatig al wat extra's op de bon onder de term 'service compris'. Staat er 'service non compris' op de bon? Dan is de fooi niét inbegrepen en is het gebruikelijk om 10 tot 15 procent te geven.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Steak tartaar, kikkerbilletjes en escargots zijn veelvoorkomende Franse gerechten tijdens een diner. Als je echter op zoek bent naar iets lichters, zorgt een vegetarische Provençaalse soep of salade Lyonnaise ervoor dat je klaar bent voor een stevig hoofdgerecht.
1. Boeuf Bourguignon. Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt.