Is Microlax gevaarlijk of schadelijk? Nee, maar zoals elk geneesmiddel kan het bijwerkingen hebben, hoewel niet iedereen daar mee te maken krijgt. Daarnaast is het risico op gewenning minimaal. Gebruik het product echter wel enkel als je effectief geconstipeerd bent.
Hoe vaak mag u dit middel gebruiken? U mag één tube per keer gebruiken, dit is meestal voldoende. Als na eerste toediening van het middel geen ontlasting is opgetreden, kan de behandeling na enkele uren (2-3 uur) éénmaal herhaald worden.
Als u dit medicijn langdurig heeft gebruikt, kunt u last krijgen van ernstige verstopping als u stopt met het gebruik. Uw darmen zijn dan gewend geraakt aan het medicijn en kunnen niet meer zonder.
De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen: buikpijn, een licht branderig gevoel ter hoogte van het rectum, losse ontlasting, overgevoeligheid (algemene huidreactie met of zonder lage bloeddruk of ademhalingsnood, netelroos). Een verstoorde elektrolytenbalans (bv. hypernatriëmie) kan optreden.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
Bij verstopping gaat poepen moeilijk. U poept minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Belangrijk: Probeer de ontlasting circa. 5 minuten op te houden om een zo optimaal mogelijke werking te bereiken. Na gebruik wordt de minitube weggegooid. Meestal vindt na 5-20 minutende verlichting plaats.
In de klysma zit een vloeistof die er voor zorgt dat de harde ontlasting zacht gemaakt wordt. De microlax is de kleine variant van een klysma. Als ook de klysma u niet helpt, kan de arts u ook andere medicijnen voorschrijven om de ontlasting toch op gang te helpen.
Het gebruik van de laxeermiddelen zorgt er ook voor dat je weinig voedingsstoffen opneemt waardoor je een tekort aan vitaminen en mineralen hebt. Dit kan als gevolg hebben dat je je algemeen slecht en zwak voelt zonder te weten hoe het komt omdat je je niet bewust bent van de gevaren van laxeermiddelen.
Wanneer hoge doses Dulcolax zetpillen zijn gebruikt kunnen diarree, buikkrampen en verstoring van de vochtbalans optreden. Wanneer u te veel van Dulcolax zetpillen heeft gebruikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker.
Een klysma wordt gebruikt om een vloeistof via de anus in het laatste deel van de darm te brengen. De vloeistof in Microlax is een laxeermiddel. Het is bedoeld om de blokkerende ontlasting zachter te maken, waardoor u weer naar het toilet kunt zonder obstipatie.
Canule ingeknepen terugtrekken. Blijf na het toedienen even liggen totdat er aandrang ontstaat (dit duurt meestal ongeveer 10 minuten). Vervolgens gaat u naar de wc. Na gebruik kunt u de flacon weggooien.
Microlax maakt harde ontlasting zacht en prikkelt het endeldarmslijmvlies, waardoor (soms heftige) aandrang opgewekt wordt. De ontlasting komt meestal binnen vijf tot twintig minuten op gang. Er kan (lichte) irritatie van de anus optreden, dit verdwijnt weer binnen enkele uren.
Was uw handen altijd vóór en nádat u een klysma inbrengt. Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen. Schud het klysma goed.
Juiste houding bij het ontlasten
Ga niet op het voorste puntje van de bril zitten of boven de bril hangen, dat maakt het ontlasten alleen maar moeilijker. De kans is dan groot dat u uw darmen niet goed leegt. Houd uw rug bol. Het rectum en de anus bevinden zich dan in een verticale positie.
Er kunnen bijvoorbeeld letsels ontstaan bij het inbrengen van de sonde, of het rectale slijmvlies kan geïrriteerd raken door het gebruikte instrument of de ingespoten vloeistof. Het is dus niet aan te raden om zelf een lavement te zetten, wat sommige alternatieve therapeuten er ook over mogen zeggen!
Microlax kan worden gebruikt indien u last heeft van moeilijke stoelgang, ten gevolge van harde ontlasting die zich in het laatste gedeelte van uw dikke darm bevindt, of als u uw ontlasting niet kunt ophouden.
Meng gedistilleerd water met olijfolie. Meng in een kleine steelpan 2 eetlepels (30 ml) extra vierge olijfolie met 1,5 liter gedistilleerd water. Olijfolie is een milde manier om stoelgang zachter te maken. Het kan gebruikt worden om het rectum vochtig te maken zodat de stoelgang er gemakkelijker door kan.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.